Του Ηλία Ξηρακιά, π. Αντιδημάρχου Βόλου
Το άσπρο μαύρο προσπάθησε να κάνει και πάλι ο Α. Μπέος στην τελευταία συνέντευξή του για το θέμα του μεγάλου σκανδάλου της ΕΡΓΗΛ και της απίστευτης διαχείρισης που έκανε ο ίδιος από τότε που ανέλαβε ως δημοτική αρχή, την 1η-9-2014. Προβλέψιμη και η φρασεολογία, την οποία άλλωστε μονότονα επαναλαμβάνεται εδώ και τέσσερα(4) χρόνια. Με τον ίδιο να υποδύεται τον «αρχάγγελο της κάθαρσης» που έσωσε την πόλη από τους προηγούμενους πολιτικούς απατεώνες, και βέβαια τον «αποφασισμένο» να δώσει ακόμη και τη ζωή του για την πόλη που αίφνης «αγάπησε» και τους βολιώτες που τον «έχουν στην καρδιά τους». Προβλέψιμη εξάλλου και η στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, όχι εκείνων επί των ημερών των οποίων συντελέστηκε το σκάνδαλο, αλλά της προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία το αποκάλυψε και έδωσε τα όπλα στη ΔΕΥΑΜΒ για τη δικαίωσή της. Από κοντά, και η διαβολή και απαξίωση όποιων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης τολμούν να ασκήσουν την παραμικρή κριτική για τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής.
Το μόνο που δεν επανέλαβε αυτή τη φορά ήταν το ότι ….«η ΕΡΓΗΛ δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ αν δεν περάσει πάνω από το πτώμα μου»(sic). Αντίθετα, χωρίς συναίσθηση των μηνυμάτων που στέλνει στη Δικαιοσύνη, έφτασε να ψελλίσει, πάντα μαζί με ύβρεις κατά των προκατόχων του, ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η ΕΡΓΗΛ θα πάρει όλα…
Βασικός στόχος αυτής της θορυβώδους επανεμφάνισης ήταν η προσπάθεια, για μια ακόμη φορά, να συσκοτίσει τις βαρύτατες ευθύνες του για την αδιαφανή και καταστροφική διαχείριση του μεγάλου σκανδάλου εδώ και τέσσερα χρόνια. Μόνο που πλέον οι πάντες έχουν καταλάβει τι παίχτηκε τα τέσσερα αυτά χρόνια. Βοούν, άλλωστε, τα τραγικά αποτελέσματα που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, με τη λεηλασία των χρημάτων της ΔΕΥΑΜΒ.
Οι σκόπιμες πάντως αποσιωπήσεις ήταν πιο ηχηρές από τις άσφαιρες «καταγγελίες». Δεν μας είπε, επί παραδείγματι, γιατί χειρίστηκε την υπόθεση εν κρυπτώ και παραβύστω. Δεν μας είπε γιατί δεν «πάτησε» πάνω στην αγωγή και τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενισχύοντάς τες με τα όποια νέα στοιχεία προέκυπταν στη συνέχεια, αλλά παραμύθιαζε τον κόσμο ότι θα ανοίξει και πάλι το φάκελο του σκανδάλου που τάχα τον βρήκε κλειστό (τελικά αντί να «ανοίξει» τον φάκελο, πάει να κλείσει τη ΔΕΥΑΜΒ). Δεν μας είπε γιατί απενεργοποίησε επί τρία ολόκληρα χρόνια το μοναδικό όπλο που απέκτησε η ΔΕΥΑΜΒ το 2013, που ήταν η ανάδειξη του σκανδάλου, η τεκμηρίωση των διεκδικήσεών της και η αγωγή επιστροφής των «κλεμμένων» από την ΕΡΓΗΛ. Δεν μας είπε ακόμη γιατί, και με πιστοποίηση ποιας υπηρεσίας, αναγνώρισε ότι από τα χρήματα που επιδικάστηκαν στην ΕΡΓΗΛ για δήθεν εξωσυμβατικές εργασίες το 30,62% αφορά εργασίες που πράγματι έχουν εκτελεστεί. Ούτε φυσικά μας είπε ποιο «συμβιβασμό» διαπραγματεύτηκε με την ΕΡΓΗΛ, στην αρχή ακόμη της θητείας του, και με τίνος εξουσιοδότηση.
Ποια ήταν όμως η κατάσταση την 1η-9-2014 που αναλαμβάνει τη δημοτική αρχή ο «αρχάγγελος»; Ο Άρειος Πάγος μόλις είχε κρίνει ότι είχε συντελεστεί αυτοδίκαιη έγκριση της ψεύτικης τελικής επιμέτρησης του έργου που είχε υποβάλει η ΕΡΓΗΛ, γιατί δυστυχώς το 2008 οι υπεύθυνοι της Επιχείρησης δεν είχαν φροντίσει να απορρίψουν ή να διορθώσουν, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δύο(2) μηνών που ορίζει ο νόμος. Μια τελική επιμέτρηση του έργου στην οποία η ΕΡΓΗΛ, παράνομα, είχε ενσωματώσει και κάποιες δήθεν εξωσυμβατικές εργασίες, ύψους περίπου 6 εκ ευρώ, τις οποίες ωστόσο ποτέ δεν είχε κατασκευάσει και τις οποίες ποτέ δεν είχε αναγνωρίσει η ΔΕΥΑΜΒ.
Την ίδια ώρα όμως, η ΔΕΥΑΜΒ, που μέχρι το 2013 βρισκόταν σε δεινότατη θέση, είχε αποκτήσει, με ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ένα πανίσχυρο όπλο, αφού, με την παραλαβή του έργου, αναδείχθηκε το καλά κρυμμένο σκάνδαλο κάτω από τους δρόμους της πόλης. Αποκαλύφθηκε έτσι και τεκμηριώθηκε ότι όχι μόνο η ΔΕΥΑΜΒ δεν όφειλε στην ΕΡΓΗΛ, αλλά ότι η εργοληπτική εταιρεία είχε εισπράξει, κατά την κατασκευή του έργου την περίοδο 2005-2007, ποσό περίπου 6 εκ ευρώ πέραν του πραγματικού κόστους του έργου που κατασκεύασε. Μάλιστα, για να καλυφθεί ακόμη και το ενδεχόμενο να κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι, πέραν της αυτοδίκαιης έγκρισης της τελικής επιμέτρησης, είχε συντελεστεί, το 2009, και αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου, συγκροτήθηκε και δεύτερη επιτροπή, που τον Ιούνιο του 2014 κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα. Μετά απ’ αυτό συντάχθηκε αμέσως αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ, για την επιστροφή του ποσού αυτού στη Δημοτική Επιχείρηση. Μια αγωγή που κάλυπτε και την περίπτωση που κρινόταν, όπως και τελικά έγινε με την απόφαση του Αρείου Πάγου το 2017, ότι είχε συντελεστεί αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου (άρθρο 75 παρ. 7 του ν. 3669/2008). Μια διάταξη που ορίζει ότι «αν η παραλαβή συντελεσθεί αυτοδίκαια και διαπιστωθούν εκ των υστέρων διαφορές στις ποσότητες των εργασιών που εκτελέσθηκαν ο ανάδοχος έχει υποχρέωση να επιστρέψει το εργολαβικό αντάλλαγμα..».Η εκδίκαση είχε προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2015.
Το 2014, λοιπόν, ανοιγόταν μπροστά μας ένας μαραθώνιος δικαστικός αγώνας. Η ΔΕΥΑΜΒ ποντάριζε στη διεκδίκηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων, και η ΕΡΓΗΛ στην έγκριση της πλασματικής τελικής επιμέτρησης και στην αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου, με ευθύνη των τότε αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ.
Στο πλαίσιο αυτό ποιος, ακόμη και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, θα μπορούσε να σε συμβουλέψει να χάσεις χρόνο, αναβάλλοντας διαρκώς την εκδίκαση της αγωγής κατά της ΕΡΓΗΛ, με συνέπεια να έχουμε μπει στον πέμπτο(5ο) χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής και να μην έχουμε ακόμη απόφαση για την επιστροφή των 6 εκ κλεμμένων; Άλλωστε, ακόμη και η αποκλειστικά υπαίτια γι’ αυτό δημοτική αρχή Μπέου αναγκάστηκε τελικά, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, να αναγνωρίσει ότι εκεί είναι η ρίζα ης τραγικής θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ. Έτσι, στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες (7.9.2018), κατηγορεί τους δικαστές που έδωσαν το πράσινο φως στην ΕΡΓΗΛ για την έφοδο στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, ότι «δεν… αντέχουν να περιμένουν μερικές εβδομάδες μέχρι την έκδοση απόφασης του Εφετείου επί της προσφυγής της ΔΕΥΑΜΒ κατά των άδικων και παράνομων απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ». Η ίδια η δημοτική αρχή βέβαια … άντεξε να περιμένει τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι να καταθέσει την αγωγή, και μάλιστα ζήτησε και αναβολή όταν έφτασε επιτέλους η ώρα να συζητηθεί, Δεκέμβριος του 2017.
Είναι φανερό ότι η διαχείριση του σκανδάλου ΕΡΓΗΛ που έγινε από την 1η-9-2014 είναι για τη ΔΕΥΑΜΒ καταστροφική και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν. Όλα όσα ειπώθηκαν και σ’ αυτή την τελευταία παράσταση, μέσα και έξω από το Δήμο, είναι αποπροσανατολιστικά, όπως και η πρόταση για εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ. Είναι επίσης φανερό ότι η έγερση, αυτή τη στιγμή, από μερίδα συμπολιτών μας ανύπαρκτού θέματος ιδιωτικοποίησης της Δημοτικής Επιχείρησης και οι λεκτικές αφορμές για βιαιοπραγίες των μπράβων στο ΔΣ, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το μέσο πολίτη και είναι …«βούτυρο στο ψωμί» του Α Μπέου. Οι πολίτες που έχουν το λόγο εν όψει των επόμενων εκλογών πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου μας.