• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δελφών
Share

26/09/2025 18:21

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δελφών

Last updated: 2025/09/26 at 2:53 ΜΜ
Newsroom Published 26/09/2025
Share
3 Min Read
SHARE

Contents
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Tα τελευταία χρόνια, στο αρχαίο θέατρο των Δελφών υλοποιείται σταδιακά -από το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επεμβάσεων προστασίας και αποκατάστασης. Οι εργασίες αφορούν στην ανάταξη βαθμίδων και εδωλίων, στη συμπλήρωση του κοίλου, με διάσπαρτα ή νέα εδώλια, στην αποκατάσταση των ορθοστατών της ορχήστρας, στην ενίσχυση των αναλημμάτων, καθώς και στην αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων υδάτων με επεμβάσεις ενίσχυσης των πρανών και αποστραγγιστικά συστήματα. Το έργο υλοποιείται βάσει Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μέριμνα μας είναι διαρκής και πολυεπίπεδη. Ολοκληρώνεται το μείζον έργο της αντιμετώπισης των βραχοπτώσεων και της θωράκισης του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, προϋπολογισμού περίπου 7.500.000 ευρώ, με πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Ολοκληρώθηκε η αντιπυρική και η αντιπλημμυρική προστασία του χώρου. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης, που υλοποιεί η οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων και αφορούν στο συγκρότημα των ανατολικών θερμών, στο δυτικό τμήμα της αρχαίας πόλης και στο Γυμνάσιο, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ περίπου, με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα»-ΕΣΠΑ 2021-2027. Με τις συγκεκριμένες επεμβάσεις, στόχος μας είναι να ενισχύουμε σταθερά και συστηματικά τους Δελφούς ως κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό και πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο για τη Στερεά Ελλάδα και τη χώρα, θωρακίζοντας και επεκτείνοντας τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Το αρχαίο θέατρο αποτελεί, από μόνο του, μια αυτοτελή μνημειακή οντότητα, στην οποία εξελίσσεται συστηματικά το έργο της αποκατάστασης».

Το δυτικό ανάλημμα σώζεται σε όλο του το μήκος (34 μ.) και σε ύψος έως 3,50 μ. περίπου, και διαιρείται σε δύο τμήματα. Τα κύρια προβλήματα στην παθολογία του είναι η απογύμνωση μεγάλου τμήματος του κοίλου, που εκθέτει την εσωτερική παρειά του αναλήμματος και αναιρεί τη λειτουργία ως τοίχου αντιστήριξης, η απώλεια τμημάτων λίθων από την εσωτερική πλευρά του αναλήμματος με αποτέλεσμα την μετακίνηση και απόκλιση από την κατακόρυφο λίθων των ανώτερων στρώσεων και τον κίνδυνο ανατροπής τους, οι κατά τόπους απώλειες στη μάζα λίθων, ρηγματώσεις και θραύσεις, η αισθητική επιβάρυνση με παρουσία λίθινων μελών επί του αναλημματικού τοίχου, που δεν σχετίζονται με αυτόν, όπως π.χ. εδώλια.

Αρχαίο Θέατρο Δελφών

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Το σχέδιο της Κομισιόν για δάνειο 140 δισ. ευρώ για την Ουκρανία από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια – Το ρίσκο της εφαρμογής του
Επόμενο Μητσοτάκης στο Bloomberg: Στόχος να αυξηθούν οι μισθοί – Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας

Δημοφιλέστερα

Ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων τουριστών στη Σκιάθο – Με κόστος €500.000 το πρόγραμμα τουριστικής προβολής
26/09/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?