Η Πολωνία βρήκε 7 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και τμήματα ενός πυραύλου μετά τη διείσδυση drones στον πολωνικό εναέριο χώρο στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εσωτερικών Καρολίνα Γκαλέτσκα, προσθέτοντας ότι ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο υπέστησαν ζημιές.
«Βρήκαμε 7 drones και συντρίμμια ενός πυραύλου άγνωστης προέλευσης», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο υπέστησαν ζημιές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε η Γκαλέτσκα, επικαλούμενη προσωρινό απολογισμό.
Τουλάχιστον 19 παραβιάσεις του πολωνικού εναερίου χώρου καταγράφηκαν και τουλάχιστον 4 ρωσικά drones καταρρίφθηκαν κατά την διάρκεια της νύκτας, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τον πρώτο και προσωρινό απολογισμό της επιχείρησης που διήρκεσε όλη την νύκτα.
#BreakingNews | @RepublikaTV is the first to publish photos of a drone found in Mniszków, Opoczno County (100 km from Warsaw).
Our information: at least 20 Russian drones entered Polish airspace. Those posing a threat were neutralized by the Air Force. Poland remains the only… pic.twitter.com/eoK9TpkOcE
— michal.rachon (@michalrachon) September 10, 2025
Η Πολωνία βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο μιας ανοιχτής σύγκρουσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει ο Τουσκ
Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Πολωνία βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο μιας ανοιχτής σύγκρουσης από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν έχω κανένα λόγο να ισχυρίζομαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου, αλλά έχουμε ξεπεράσει ένα όριο και η κατάσταση είναι ασύγκριτα πιο επικίνδυνη από πριν», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.
«Αυτή η κατάσταση μας φέρνει στο πιο κοντινό σημείο μιας ανοιχτής σύγκρουσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ουδέν σχόλιο από το Κρεμλίνο
Ερωτηθείς για ρωσικά drones και τις δηλώσεις το Τουσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα θέλαμε να κάνουμε κανένα σχόλιο. Αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα – είναι του υπουργείου Άμυνας».
Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν έλαβε κανένα αίτημα για επικοινωνία από την Πολωνία, και απέρριψε τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα προέβη σε πρόκληση.
«Η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για προκλήσεις σε καθημερινή βάση. Τις περισσότερες φορές, χωρίς καν να προσπαθούν να παρουσιάσουν έστω και κάποιο είδος επιχειρήματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει το χθεσινό συμβάν στην Πολωνία.
Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι τα drones που κατέρριψε η Πολωνία στον πολωνικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια της νύχτας προέρχονταν από την κατεύθυνση της Ουκρανίας
«Ένα πράγμα ξέρουμε – αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν από την κατεύθυνση της Ουκρανίας», δήλωσε ο επιτετραμμένος της Ρωσίας στη Βαρσοβία, Αντρέι Όρντας, μετά την αποχώρησή του από το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ ζητά η Πολωνία – Τι προβλέπει
Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων σε περίπτωση που ένα από τα κράτη μέλη θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή εναντίον του.
Οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους «λαμβάνουν αυτήν την στιγμή την μορφή επίσημου αιτήματος ενεργοποίησης του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον του κοινοβουλίου.
Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του ιδίου και του προέδρου της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, βασικό πολιτικό όργανο της Ατλαντικής Συμμαχίας, συνεδρίασε σήμερα σε επίπεδο πρεσβευτών των 32 χωρών του ΝΑΤΟ. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη προ πολλού. Οι σύμμαχοι αποφάσισαν ωστόσο ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Αρθρου 4 της Συνθήκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το Αρθρο 4 προβλέπει την πραγματοποίηση διαβουλεύσεων μεταξύ των συμμάχων. «Οι πλευρές διαβουλεύονται κάθε φορά που, κατά την άποψη μίας από τις πλευρές, η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια μίας από τις πλευρές απειλείται».
Από την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας, το 1949, είναι η 8η φορά που γίνεται επίκληση του Άρθρου 4 . Οι τρεις προηγούμενες φορές συνδέονταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αντίθετα, το Αρθρο 5 δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά μία φορά από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Προβλέπει ότι μία επίθεση κατά μίας χώρας του ΝΑΤΟ αποτελεί επίθεση κατά όλων και υποχρεώνει τις 32 νατοϊκές συμμάχους «να συνδράμουν» την χώρα που δέχθηκε την επίθεση.
Παράλληλα, ο ρώσος επιτετραμμένος στην Βαρσοβία εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την κατάρριψη ρωσικών drones στον πολωνικό εναέριο χώρο.
«Εκλήθην στο υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο Αντρέι Ορντάτς μετέδωσε το Ria Novosti και πρόσθεσε ότι η Βαρσοβία δεν έχει παράσχει «αποδείξεις» για την ρωσική ταυτότητα των drones αυτών και κατήγγειλε ως «αθεμελίωτες» τις κατηγορίες.
Διαβάστε επίσης:
- Πυρά αεράμυνας από την Πολωνία εν μέσω της ρωσικής επίθεσης στη δυτική Ουκρανία – «Συνεχής επαφή με τη διοίκηση του ΝΑΤΟ»
- Συναγερμός στην Πολωνία: Έκλεισαν τέσσερα αεροδρόμια για λόγους ασφαλείας
- Πολωνία: Κατάρριψη ρωσικών drones μετά από παραβίαση του εναέριου χώρου της
- Ουκρανία: Ρωσικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Πολωνίας
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
