Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια σιωπηλής προσμονής και επίμονης προσπάθειας, ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στο φιλόξενο Νότιο Πήλιο, στέκει και πάλι ολόρθος, φωτίζοντας τον τόπο με την παρουσία του.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης, την Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, αναβιώνει ένα παμπάλαιο τοπικό έθιμο: η παρασκευή και προσφορά της παραδοσιακής φάβας από κουκιά , ενόψει της εορτής της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου.
Ένα έθιμο ταπεινό, μα βαθιά ριζωμένο στη μνήμη και στην καρδιά των ανθρώπων. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς γεννήθηκε· όμως ζει και ανασαίνει μέσα από τις γενιές, διατηρώντας ατόφια τη μυσταγωγία της κοινής προσφοράς και της ευγνωμοσύνης.
Είναι μια σιωπηλή προσευχή, σε γεύση και πράξη, αφιερωμένη στον Άγιο και στην κοινότητα που δεν έπαψε ποτέ να ελπίζει και να θυμάται.
Μια ευκαιρία να ξανασμίξουμε γύρω από την πίστη, τη μνήμη και την παράδοση. Να ξαναγευτούμε όσα μας ενώνουν.
Σας προσκαλούμε με χαρά και συγκίνηση να συμμετάσχετε σ’ αυτή τη λιτή αλλά ουσιαστική τελετή, που φέρνει κοντά το παρελθόν με το παρόν, την ευλάβεια με την καθημερινότητα, την κοινότητα με το ιερό.
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
