Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια τζιχαντιστικής επίθεσης στη Σαραβάν, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν — περιοχή όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim, η επίθεση σημειώθηκε όταν ένοπλοι προσπάθησαν να διεισδύσουν σε αστυνομικό τμήμα.
Κατά την ανταλλαγή πυρών, τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι επιτιθέμενοι φέρονται να ανήκαν στην τζιχαντιστική σουνιτική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης»), η οποία έχει βάσεις στο Πακιστάν και δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική ζώνη του Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Η Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, η οποία συγκαταλέγεται στις λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές του Ιράν και μοιράζεται πορώδη σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και από την άλλη οργανώσεις βελούχων αυτονομιστών, σουνιτών τζιχαντιστών, καθώς και διακινητών ναρκωτικών.
Εκεί ζει μεγάλο μέρος της μειονότητας των βελούχων μειονοτικών, που ανήκουν στον σουνιτικό κλάδο του ισλάμ στο κατά πλειοψηφία σιιτικό Ιράν.
«Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν και (άλλοι) δύο συνελήφθησαν» στην επίθεση στη Σαραβάν, ανέφερε το Tasnim.
Την 26η Ιουλίου, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Τζάις αλ Αντλ στην ίδια περιοχή.
Τον Οκτώβριο του 2024, επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης είχε στοιχίσει τη ζωή σε δέκα αστυνομικούς. Επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες ενέργειες των τελευταίων ετών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
