Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (6/8/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαικές χρηματιστηριακές, παρά τις νέες απειλές για δασμούς από τις ΗΠΑ και εν μέσω ανάμικτων οικονομικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
«Θα ανακοινώσουμε δασμούς σε ημιαγωγούς και τσιπ, που είναι ξεχωριστή κατηγορία, επειδή θέλουμε να κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει το νέο σχέδιο «μέσα στην επόμενη εβδομάδα περίπου».
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί θα στοιχίσουν στις ευρωπαϊκές μετοχές περίπου 4% από την ετήσια αύξηση των κερδών τους.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,10%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,20%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,66% και το Μιλάνο καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 0,28% ενώ, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,33%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 282 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2039,35 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,23%.
Ομόλογα
Μικρές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,64%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει αύξηση κατά 2 μονάδες
βάσης, στο 3,30%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 1 bps στο 3,43%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,21% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 3,05%, με αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,28%.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Τάσεις ανάκαμψης, μετά από δυο μέρες σημαντικής πτώσης, παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,73%, στα 66,29 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με αντίστοιχη άνοδο 1,67%, διαμορφώνεται στα $68,77.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1621 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 147,45 γιεν/δολ.
Σε ελαφρώς πτωτική τροχιά βρίσκεται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου να κινούνται στα 3.423,20 δολ./ουγκιά.Την ίδια στιγμή, το ασήμι παρουσιάζει άνοδο και πλησιάζει τα 38 δολάρια ανά ουγκιά.
Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Παντελής Μάνος
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
