“Η θάλασσα μας ενώνει, η παράδοση μας οδηγεί. Ελάτε να τιμήσουμε μαζί τη ναυτική μας ιστορία, να αναδείξουμε την κληρονομιά μας και να ζήσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της θάλασσας”.
Η πρόσκληση του Πολεμικού Ναυτικού μας για τις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας που συνδιοργανώνει με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή με κεντρικό μήνυμα «Η Ελλάς εν πλω», έχει μεγάλη απήχηση στον Βόλο όπου ελλιμενίζεται η Φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» (F466).
Εύκολα προσβάσιμο από την κεντρική παραλία του Βόλου, το πολεμικό πλοίο με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο ΠΝ Κων. Μιχαήλ, δέχτηκε ήδη πολλές επισκέψεις.
Οι ώρες επίσκεψης για τις δύο τελευταίες ημέρες παραμονής της Φρεγάτας στην κεντρική προβλήτα είναι:
Πέμπτη και Παρασκευή 3 και 4 Ιουλίου 10.00-13.00
Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους τους ανοιχτούς χώρους του πλοίου με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ενώ οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται.

Η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466)
Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466) είναι η δέκατη κατά σειρά παραλαβής φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού (Φ/Γ ΕΛΛΗ, Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ). Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Dok en Werfmaatschappij στο Fijenoord της Ολλανδίας στις 15 Νοεμβρίου 1980 και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 25 Νοεμβρίου 1982 με το όνομα «BLOYS VAN TRESLONG» (F-826). H ύψωση της ελληνικής σημαίας και η ένταξη του πλοίου στη Διοίκηση Φρεγατών έγινε στο DEN HELDER της Ολλανδίας στις 19 Νοεμβρίου 2004, με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π. Παστουσέα ΠΝ. Έλαβε μέρος στην εκπαίδευση FOST στο PLYMOUTH της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2005. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 28 Μαρτίου 2005.Σε αναγνώριση της ηρωικής μορφής του Βυζαντινού στρατηγού και Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, αλλά και θέλοντας να υπογραμμίσει την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει για πρώτη φορά όνομα βυζαντινού ήρωα σε πολεμικό πλοίο του.
O Νικηφόρος Φωκάς καταγόταν από τη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια των Φωκάδων της Καππαδοκίας. Απέδιδε μεγάλη σπουδαιότητα στην ναυτική ισχύ και ηγήθηκε, ως πλόιμος στρατηγός (Ναύαρχος), της μεγαλύτερης αμφίβιας επιχείρησης που αποπειράθηκε ο Μεσαιωνικός Ελληνισμός, καρπός της οποίας υπήρξε η απελευθέρωση της επί ενάμιση αιώνα αραβοκρατούμενης Κρήτης. Το 960, με την ιδιότητα του Δομέστικου των Σχολών της Ανατολής, ο μετέπειτα Αυτοκράτορας ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες. Συγκέντρωσε το Βυζαντινό στόλο και μετά από εννέα μήνες δραματικής πολιορκίας, το Μάρτιο του 961, κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για τα επόμενα 250 χρόνια. Τρία χρόνια αργότερα, ως Αυτοκράτορας πλέον (τον Αύγουστο του 963 στέφθηκε αυτοκράτορας στο ναό της Αγίας Σοφίας), διέταξε τον επικεφαλής του Βυζαντινού Στόλου να απελευθερώσει την Κύπρο. Οι επιτυχείς αυτές επιχειρήσεις είχαν σαν επακόλουθο την αναζωπύρωση του Ελληνισμού στις Μεγαλονήσους και την αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ηρωικός αυτοκράτορας δολοφονήθηκε τη νύχτα της 10ης Δεκεμβρίου του 969.
Βασικά Χαρακτηριστικά
Διαστάσεις
130.5/14.5 μέτρα
Εκτόπισμα
3642 τόνους
Πλήρωμα
Δύναται να ενδιαιτήσει 198 άτομα.
Ταχύτητα
31 κόμβοι
Πρόωση
COGOG (Combined Gas Or Gas): Δύο (2) Main gasturbines Rolls Royce Olympus TM3B και Δύο (2) Cruise gasturbine Rolls Royce Tyne RM1C
Οπλισμός
• 1 Πυροβόλο ΟΤΟ MΕLARA 76/62 ΙROF (Increased Rate of fire) GUN MOUNT (100 βλ/λεπτό) • 1 Σύστημα Εγγύς Προστασίας Phanalx • Έως 8 K/B E/E HARPOON • Δύο διπλοί τορπιλοσωλήνες Mk 32 • 16 K/B NSSM • 2 Εκτοξευτήρες ΗΝ Αντιμέτρων • Δυνατότητα υποδοχής 2 Ε/Π AB 212 ASW




Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
