“Τα απόβλητα είχαν εντοπιστεί και από το ΕΛΚΕΘΕ κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών και της σύνταξης της μελέτης, βάσει της οποίας εκδόθηκε η ανωτέρω απόφαση εξαίρεσης από την ΔΙΠΑ. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην συγκεκριμένη μελέτη δεν γίνεται σχετική αναφορά στην ύπαρξη αποβλήτων.
Ως εκ τούτου, τίθεται ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων και καθαρισμού
του θαλάσσιου πυθμένα, καθώς απαιτούνται εργασίες που δεν προβλέπονται στο συγκεκριμένο εν εξελίξει έργο.
Η απομάκρυνση των αποβλήτων εκτιμάται ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο και κατά προτεραιότητα, καθώς η παραμονή τους στον πυθμένα του Λιμένα Βόλου συνιστά ανοικτή εστία ρύπανσης της θάλασσας και απειλή για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθεί εντός της ίδιας ζώνης η ενδεχόμενη ύπαρξη νεκρών ψαριών εγκλωβισμένων στον πυθμένα, συνέπεια του φαινομένου του Αυγούστου 2024.”
Κόλαφος για όσους έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημα ρύπανσης του Παγασητικού, γνωρίζοντας μάλιστα την ύπαρξη χιλιάδων τόνων αποβλήτων, αποτελεί το έγγραφο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο βρίσκεται και στα γραφεία της Εισαγγελίας Βόλου.
Όπως αναφέρει το έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η κατάσταση στον βυθό της λιμενικής ζώνης Βόλου με τις 50.000 περίπου κυβικά μέτρα αστικά απόβλητα στην εκβολή του Ξηριά, ήταν γνωστή στους αρμόδιους “τα απόβλητα είχαν εντοπιστεί και από το ΕΛΚΕΘΕ κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών και της σύνταξης της μελέτης” για την βυθοκόρηση και παρ’ όλα αυτά το έργο της εκβάθυνσης ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ από την περιβαλλοντική αδειοδότηση !!!
Δηλαδή, όχι μόνοι οι εργασίες εκβάθυνσης δεν ακολουθούν κάποια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά ήταν σε γνώση των αρμοδίων η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση με την μεταφορά αστικών αποβλήτων από τον ΧΥΤΑ Βόλου με τις πλημμύρες στην εκβολή του Ξηριά όπου έχει σχηματιστεί νησίδα.
Οι Επιθεωρητές τονίζουν ακόμη ότι “η απομάκρυνση των αποβλήτων εκτιμάται ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο και κατά προτεραιότητα, καθώς η παραμονή τους στον πυθμένα του Λιμένα Βόλου συνιστά ανοικτή εστία ρύπανσης της θάλασσας και απειλή για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθεί εντός της ίδιας ζώνης η ενδεχόμενη ύπαρξη νεκρών ψαριών εγκλωβισμένων στον πυθμένα, συνέπεια του φαινομένου του Αυγούστου 2024.
Επισημαίνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σε εξέλιξη Εισαγγελική έρευνα.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προς επίλυση του ζητήματος και τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Από το έγγραφο των Επιθεωρητών προκύπτουν ακόμη ερωτήματα προς δικαστική διερεύνηση όπως ποιοι ενώ γνώριζαν το μέγεθος της ρύπανσης στη λιμενική ζώνη, την παρέβλεψαν και αντί να καθαριστεί κατά προτεραιότητα η εστία ρύπανσης, επέλεξαν να διαθέσουν 10.000.000 ευρώ για την εκβάθυνση συγκεκριμένων ζωνών ώστε να προσεγγίζουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια με συνέπεια πέραν του διαδρόμου διέλευσης των πλοίων, το λιμάνι να έχει χιλιάδες τόνους απορριμμάτων.
Χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γίνεται φυσικά και η μεταφορά και η απόρριψη με φορτηγίδες, στη θάλασσα έξω από τα Πευκάκια, όλων των υλικών από την εκβάθυνση, χωρίς να έχουν χαρακτηριστεί ως ακίνδυνα !!!
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ΟΛΒ ο οποίος συγκαλεί ευρεία σύσκεψη
Με την Εισαγγελική έρευνα να εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία και ενώ οι μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ ήταν γνωστές εδώ και μήνες, το ξεμπρόστιασμα των ιθυνόντων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, προκαλεί ήδη την πρώτη σύσκεψη που συγκαλεί η ΟΛΒ ΑΕ την προσεχή Παρασκευή.
Αναφέρει σχετική ανακοίνωση:
Σε συνέχεια του συνημμένου εγγράφου του Σώματος Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδας, σχετικά με την ύπαρξη αποβλήτων σε τμήμα του θαλάσσιου πυθμένα του Λιμένα Βόλου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, συγκαλείται άμεσα συνάντηση εκπροσώπων φορέων, ώστε να αναδειχθούν όλες οι πτυχές του ζτήματος, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατόν συντονισμός ενεργειών και να δρομολογηθούν οι βέλτιστες λύσεις αντιμετώπισης αυτού.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 και ώρα 12μ.μ. στα Γραφεία διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, έχουν δε προσκληθεί να παραστούν σ΄ αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ΕΕΣΥΠ – πρώην ΤΑΙΠΕΔ, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Βόλου, αρμόδια υπηρεσία Υπουργείου Ναυτιλίας, ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας, ΕΥΔΕ Θεσσαλίας, ΤΕΚΑΛ Α.Ε.)
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
