• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Γκ. Μαγιορκίνης στο ΕΡΤNews: Κοινό μικρόβιο ο στρεπτόκοκκος, το 5-10% το έχει, πολύ μικρό το ποσοστό που μπορεί να κάνει διεισδυτική λοίμωξη
Share

29/05/2025 14:11

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γκ. Μαγιορκίνης στο ΕΡΤNews: Κοινό μικρόβιο ο στρεπτόκοκκος, το 5-10% το έχει, πολύ μικρό το ποσοστό που μπορεί να κάνει διεισδυτική λοίμωξη

Last updated: 2025/05/26 at 8:53 ΠΜ
ADMINISTRATOR Published 26/05/2025
Share
4 Min Read
SHARE

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα αρκετά κοινό μικρόβιο, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη, το 5 – 10% το έχει στο λαιμό του χωρίς να του προκαλεί πρόβλημα, ενώ και όταν προκαλέσει πρόβλημα, αυτό είναι η κλασσική αμυγδαλίτιδα.

«Δεν πρόκειται για ένα τόσο επικίνδυνο μικρόβιο» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και αναφερόμενος στον πανικό που τείνει να επικρατήσει αυτή την περίοδο σχετικά υπογράμμισε πως μόνο «σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη και το 10% που θα κάνουν διεισδυτική λοίμωξη είναι πιθανό να καταλήξουν».

«Πονόλαιμος χωρίς συνάχι ή καταρροή αλλά με πυρετό είναι εικόνα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στα συμπτώματα και τόνισε πως «η αξιολόγηση ενός παιδιού που έχει στρεπτόκοκκο είναι κατά πόσο έχει πρησμένες αμυγδαλές ή έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως είναι για παράδειγμα η οστρακιά, γιατί προκαλεί οστρακιά». «Πυρετός είναι το βασικό στοιχείο και πρησμένες αμυγδαλές» επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως ένα παιδί το οποίο θα κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, γεγονός μάλιστα που μπορεί να εξελιχθεί και μέσα σε λίγες ώρες.

Επιπλέον πρόσθεσε πως «το παιδί όταν έχει διεισδυτική λοίμωξη φαίνεται. Είναι μια βαριά κατάσταση. Ούτε ξέρεις αν θα εξελιχθεί, αλλά οι πιθανότητες να εξελιχθεί, κάτι το οποίο όπως σας είπα 5 με 10% του πληθυσμού το κουβαλάει» προσθέτοντας πως «δεν είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο και δεν κυκλοφορεί… από το 5 -10% ένα πολύ μικρό ποσοστό θα την κάνει την διεισδυτική».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «τα τεστ γίνονται μόνο από επαγγελματίες. Δεν θα έπρεπε κάποιος να πάρει ένα τεστ από το φαρμακείο να το κάνει μόνος του γιατί δεν μπορεί να το αξιολογήσει» σημειώνοντας επιπλέον πως και αυτό να κάνει κάποιος «πολλά από αυτά βγαίνουν και ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά» καταλήγοντας πως «θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αυτών των τεστ στα σπίτια, πρέπει να γίνονται μόνο από μικροβιολόγο ή από κάποιον παθολόγο ή στην περίπτωση των παιδιών από έναν παιδίατρο».

«Επειδή όλοι περνάμε στρεπτόκοκκο και μπορεί να τον έχουμε και 2 και 3 φορές το χρόνο χωρίς να μας προκαλεί κάποιο πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουμε όλους τους ασυμπτωματικούς φορείς να τους κάνουμε επιτρεπτές και να τους αναφέρουμε σαν κρούσματα γιατί δεν είναι κρούσματα» τόνισε, ενώ απαντώντας στις «φωνές» που ζητούν κλείσιμο των σχολείων μπροστά σε κρούστα σημείωσε πως δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα αυτά τα μέτρα τα οποία χαρακτήρισε υπερβολικά ενώ δεν αναφέρονται κιόλας ούτε από τις οδηγίες που δίνουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί.

Τέλος, στο κομμάτι της αντιμετώπισης ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η ένδειξη είναι να πάρει αντιβίωση προτείνοντας μάλιστα «την πιο απλή, την πιο απλή πενικιλίνη που μπορούμε να φανταστούμε».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Λήξη συναγερμού στην Πάρνηθα – Σε ασφαλές σημείο και οι δύο αγνοούμενοι
Επόμενο Η επιστροφή της ελληνικής διασποράς στην αγορά ακινήτων

Δημοφιλέστερα

“Της Αναλήψεως”: Εορτασμός με αναβίωση εθίμων σε Βόλο, Κοζάνη και Χίο
29/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?