• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Κυρ. Πιερρακάκης: Το Υπερταμείο καταλύτης μεγάλης οικονομικής αλλαγής – Στόχος η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αξίας 11,7 δισ. ευρώ
Share

21/05/2025 15:55

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης: Το Υπερταμείο καταλύτης μεγάλης οικονομικής αλλαγής – Στόχος η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αξίας 11,7 δισ. ευρώ

Last updated: 2025/05/20 at 1:53 ΜΜ
Newsroom Published 20/05/2025
Share
6 Min Read
SHARE

pierrakakis

Contents
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το Υπερταμείο είναι καταλύτης μιας μεγάλης οικονομικής αλλαγής σε μια Ελλάδα που δεν μπορεί να περιμένει Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Για τις δράσεις και τους στόχους του Υπερταμείου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενημερώθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης από τον τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιάννη Παπαχρήστου και τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώθηκε για την εξέλιξη των έργων, για το πως προχωράει η ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου. Το Υπερταμείο, διαχειρίζεται assets η αξία των οποίων πλησιάζει και αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης αρχικά βρέθηκε το νέο επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα επενδύει μαζί με μεγάλα funds σε βασικούς οικονομικούς τομείς της Ελλάδας. Επίκεντρο οι υποδομές, η ενέργεια, η τεχνολογία και η καινοτομία.

Η σύσταση του Ταμείου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και η πρώτη επένδυση να έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Έγινε επίσης παρουσίαση για το μετασχηματισμό των θυγατρικών. Στόχος εδώ είναι η βελτίωση υπηρεσιών όπως οι υποδομές, η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου.

Ακόμη, συζητήθηκε συζητήθηκε η επιτάχυνση έργων στρατηγικής σημασίας που έχουν ανατεθεί στη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων, η οποία έχει αναλάβει ήδη έργα αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή αφορά την αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος υγείας, ειδικά νοσοκομείων και κέντρων Υγείας, ενώ σύντομα θα ανατεθούν μεγάλα έργα για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, που αποτελεί πολύ κρίσιμη προτεραιότητα.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το Υπερταμείο είναι καταλύτης μιας μεγάλης οικονομικής αλλαγής σε μια Ελλάδα που δεν μπορεί να περιμένει

Το Υπερταμείο μέσα από ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δημοσίων επιχειρήσεων και μετοχικών συμμετοχών διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 11,7 δισ. ευρώ και απασχολεί 25.000 εργαζόμενους. Αριθμεί 23 θυγατρικές,  σε 9 βασικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Με την επίσκεψή του και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Πιερρακάκης έδωσε το στίγμα ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το Υπερταμείο θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και μετασχηματισμού της οικονομίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Υπερταμείο εξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, αφήνοντας πίσω του τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, όπου ο κυρίαρχος στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των δανειστών και λιγότερο η αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.

Διευρύνοντας, όμως, τις οικονομικές μας δυνατότητες, πετυχαίνοντας βελτιώσεις στις οικονομικές μας επιδόσεις, καταφέραμε να ανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία. Και το Υπερταμείο, αυτή τη στιγμή, παίζει έναν ρόλο καταλύτη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Βρίσκεται στον πυρήνα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στις επενδύσεις.

Το Υπερταμείο διαχειρίζεται μια ονομαστική αξία από assets 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό, βέβαια, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά μεγαλύτερο γιατί συζητάμε για την αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας. Να δούμε ποια είναι η δημόσια περιουσία του κράτους εδώ και χρόνια. Αυτό, λοιπόν, και ειδικά με τη νέα Διοίκηση του Υπερταμείου, γίνεται για πρώτη φορά με έναν εξαιρετικά συστηματικό τρόπο και με μεγάλη έμφαση στα ψηφιακά μέσα.

Και έτσι, πολύ σύντομα, θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να “ταράξουμε” τα νερά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. “Να δώσουμε ζωή” στα assets του Δημοσίου τα οποία δεν είχαν αξιοποιηθεί εδώ και χρόνια. Είτε μιλάμε για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, είτε μιλάμε για τις ελληνικές αλυκές, είτε μιλάμε για λιμάνια, μαρίνες, ιαματικές πηγές. Θα αναζητήσουμε στρατηγικούς επενδυτές για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, πόσο μάλλον όταν βλέπουμε ότι διεθνώς υπάρχει και όλο αυτό το πολύ θετικό momentum για τις οικονομικές μας επιδόσεις.

Το Υπερταμείο είναι ο καταλύτης μιας μεγάλης οικονομικής αλλαγής σε μια Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να περιμένει».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γιάννης Παπαχρήστου επεσήμανε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον οποίον είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση για την αποστολή του Υπερταμείου. Είμαι πεπεισμένος ότι σε αυτή τη νέα εποχή, το Υπερταμείο θα λειτουργήσει ακόμα πιο αποφασιστικά ως καταλύτης βιώσιμης ανάπτυξης με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιό μας, τη βελτίωση της λειτουργίας των θυγατρικών και την ωρίμανση και υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τη δημιουργία του νέου επενδυτικού βραχίονα. Αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο και την πλούσια τεχνογνωσία των στελεχών μας, θα εργαστούμε με διαφάνεια, συνέπεια και χρηστή εταιρική διακυβέρνηση προκειμένου να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία το Νέο Επενδυτικό Ταμείο Υποδομών, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, συμβάλλοντας στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Παράλληλα, μία σειρά από έργα που τρέχουν από τις θυγατρικές μας (ΕΤΑΔ, ΕΛΤΑ, Συγκοινωνίες Αθηνών κ.α.), αλλά και έργα υποδομών, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. 

Ο ρόλος μας είναι ενεργός και πολυεπίπεδος. Το Υπερταμείο/Growthfund είναι η γέφυρα ανάμεσα στο Δημόσιο και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η πυξίδα μας είναι τα λίγα λόγια και πολλά απτά αποτελέσματα που θα δημιουργήσουν αξία στην οικονομία και θα καταστήσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας καλύτερη».

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σκάνδαλο με πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής, η σύμβαση για παραχώρηση DNA νεογνών σε ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ
Επόμενο Συνελήφθη Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για υπεξαίρεση και απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Δημοφιλέστερα

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πέντε μύθοι και αλήθειες για τους λύκους στην Πάρνηθα
21/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?