Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος με θέμα «Απαξίωση της ιδιοκτησίας που βρίσκεται εντός οικισμών με πληθυσμό κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων», κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης κ. Παράσχος Παπαδάκης.
Αναφέρει:
Κύριε Υπουργέ,
Με το ΠΔ 194/2025 καθορίστηκαν τα κριτήρια, οι τρόποι και η διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και ο καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9, του ΠΔ προβλέπεται ότι, στη ζώνη Α του εκάστοτε οικισμού, άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδό δύο χιλιάδες τ.μ. και ελάχιστο μήκος πρόσοψης τα δεκαπέντε, σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο. Όμως, η διάταξη αυτή απαξιώνει ‘’εν μια νυκτί’’ την ιδιοκτησία των ανθρώπων που μέχρι πρότινος κατείχαν οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα και την επομένη μετατράπηκαν σε χωράφια μηδενικής αξίας. Με την εν λόγω διάταξη, πέραν της οικονομικής ζημίας των ιδιοκτητών, αποδυναμώνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια τόνωσης των οικισμών που σταθερά εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους, που μεταναστεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό. Ειδικά ο βόρειος Έβρος αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα με οικισμούς, όπως ενδεικτικά στο Τρίγωνο – Έβρου, που έχει αναλογία γεννήσεων 1 ανά 18 θανάτους. Σύντομα, στους οικισμούς του βορείου Έβρου θα υπάρχουν μόνον εγκαταλελειμμένα κτίρια, χωρίς κατοίκους. Ως εκ τούτου, καθίσταται η εν λόγω διάταξη πέραν όλων των άλλων και εθνικά επικίνδυνη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Προτίθεστε να επανεξετάσετε τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 194/2025 και να τροποποιήσετε τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης στους οικισμούς κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, έτσι ώστε οι περιουσίες των εν λόγω ακριτών συμπολιτών μας, όταν υπολείπονται της έκτασης των δυο χιλιάδων τ.μ. να είναι άρτιες και οικοδομήσιμες;
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
