• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Η νέα πρόκληση των λιμανιών: Πώς θα υποδεχθούν τα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια του 21ου αιώνα;
Share

09/05/2025 05:56

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα πρόκληση των λιμανιών: Πώς θα υποδεχθούν τα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια του 21ου αιώνα;

Last updated: 2025/05/08 at 10:53 ΠΜ
Newsroom Published 08/05/2025
Share
3 Min Read
SHARE

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας του Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF) στο Ηράκλειο Κρήτης βρέθηκε η δύσκολη μετάβαση των παραδοσιακών λιμανιών στη σύγχρονη εποχή των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων και των μαζικών αφίξεων τουριστών.

Εκπρόσωποι από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και αρχές λιμένων συζήτησαν πώς μπορούν οι λιμενικές υποδομές να ανταπεξέλθουν στις τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις της νέας εποχής.

Το βασικό ερώτημα του φόρουμ ήταν ξεκάθαρο: μπορούν τα παλαιά λιμάνια να ανταποκριθούν στη σύγχρονη ζήτηση;
Η απάντηση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, απαιτεί συνδυασμό επενδύσεων, τεχνολογίας και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες.

Ο Μανώλης Αλευρόπουλος (Celebrity Cruises), υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των πλοίων αλλά και για την υποστήριξη της βιώσιμης λειτουργίας τους, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Isabelle Côté (Virgin Voyages) έδωσε έμφαση σε άμεσες, πρακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, ενώ ο Aziz Gungor (Global Ports Holding), επεσήμανε τη σημασία της τοπικής συμμετοχής και της ρυθμιστικής ευελιξίας.

Ο Μηνάς Παπαδάκης, επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, παρουσίασε τις ελληνικές προκλήσεις, μιλώντας για την ανάγκη μετασχηματισμού των λιμανιών σε ενεργειακούς και βιώσιμους κόμβους, με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στον σχεδιασμό. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεση επιβολής τελών για καθυστερημένες ακυρώσεις θέσεων ελλιμενισμού από εταιρείες κρουαζιέρας, ώστε να μειωθεί η οικονομική ζημιά για τα λιμάνια.

Ο Gianluca Suprani (MSC Cruises), σημείωσε την παράδοξη ταχύτητα με την οποία κατασκευάζονται τα πλοία σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για διαφανείς και προσβάσιμους μηχανισμούς κατανομής θέσεων ελλιμενισμού.

Η δεύτερη θεματική ενότητα του φόρουμ επικεντρώθηκε στη σχέση των εταιρειών κρουαζιέρας με τους προορισμούς.

Ο κοινός παρονομαστής ήταν η ανάγκη για πιο στενή και έντιμη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν βλάπτει τον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον.

Ο καθηγητής Θάνος Πάλλης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά έκλεισε τη συζήτηση με ρεαλισμό: «Χρειαζόμαστε λιγότερα συνθήματα και περισσότερα δεδομένα», τόνισε, ζητώντας διαφάνεια και κοινή γνώση για να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο θαλάσσιου τουρισμού.

Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η ανακοίνωση διετούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του PSTF και της MedCruise, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο.

  • Το Φόρουμ έκλεισε με την πρωτοβουλία «YES to Sea Tourism Forum», δίνοντας φωνή στους νέους και ενισχύοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Σπ. Πρωτοψάλτης για Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: Ξεκινά την 1η Ιουνίου, πιο νωρίς από ποτέ – Ποιες οι προϋποθέσεις (κάρτες)
Επόμενο BlueWhale: Μνημόνιο συνεργασίας Israel Aerospace Industries και ΕΑΒ για ένταξη του αυτόνομου υποβρύχιου συστήματος στο Πολεμικό Ναυτικό

Δημοφιλέστερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου
09/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?