Ολοκληρώθηκε η εξειδίκευση των μέτρων κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων που ανακοινώθηκαν στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Kids Wallet που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, οι Υπουργοί: Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθηγήτρια Εγκληματολογίας με έμφαση στην ενδοοικογενειακή βία, Βάσω Αρτινοπούλου.
Π. Μαρινάκης: Υπάρχουν συζητήσεις που ξεπερνούν οποιαδήποτε κομματική πολιτική διαχωριστική γραμμή
«Είμαστε εδώ για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας τα προηγούμενα χρόνια που μπορεί να έπεσαν θύμα τέτοιων επιθέσεων και κανείς να μη μίλησε ή να μη μιλήσαμε όσο έπρεπε» δήλωσε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Όπως τόνισε έχει την τιμή να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια σε κανένα από τα δύσκολα ζητήματα, έχοντας καταφέρει η κυβέρνηση αυτή να μιλήσει ανοιχτά για τα μεγάλα προβλήματα και να προωθήσει πολιτικές οι οποίες έχουν αρχίσει και έχουν αποτέλεσμα. «Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι στην ίδια σελίδα. Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι σύμμαχοι και πριν και πάνω απ όλα οι γονείς» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης
Α. Σκέρτσος: Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική
«Είναι μια στρατηγική η οποία έχει την εξής καινοτομία συνδυάζει τη μελέτη και την αντιμετώπιση της βίας με αυτή της παραβατικότητας, διότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία οι συμπεριφορές βίας, οι πράξεις βίας, τα περιστατικά βίας μπορεί να οδηγήσουν και σε παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες από ένα σημείο και μετά καταλήγουν στην αστυνομία και στη Δικαιοσύνη» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
«Μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για ανήλικους, μιλάμε για ευάλωτες ψυχές και χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους με ευαισθησία, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, αλλά και με έμφαση και στις υποχρεώσεις που έχουν και οι γονείς και τα παιδιά. Και η στρατηγική αυτή πατάει σε όλα και δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συναντάμε καθημερινά έξω, στο δρόμο, μέσα στο σπίτι μας, στη σχολική μονάδα, στον χώρο εργασίας, σε χώρους πολιτισμού» επισήμανε προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να δείξουμε τη δέουσα ευαισθησία και να αρχίσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία συντεταγμένα να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και να δίνουμε το καλό θετικό παράδειγμα και υπόδειγμα στα παιδιά».
Β. Αρτινοπούλου: Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο
«Αυτή η στρατηγική, εκτός από μια καινοτόμα προσέγγιση που δηλώνει την αλλαγή της οπτικής μας απέναντι στο θέμα, ελπίζουμε να αποτελέσει μία καλή πρακτική για άλλες χώρες δήλωσε η Βάσω Αρτινοπούλου, επικεφαλής της ομάδας που τον τελευταίο χρόνο μελέτησε τρόπους αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων.
«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Εγκληματολογίας προσθέτοντας πως «δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» κάνοντας λόγο για αλλαγή οπτικής προκειμένου να έρθει η αντιμετώπιση του φαινομένου. Επιπλέον, όπως είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής με αριθμούς αφορούν 29 νέες πολιτικές εκ των οποίων οι πέντε οριζόντιες και 69 νέα μέτρα.
Σ. Ζαχαράκη: Πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπη»
«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων σημειώνοντας ότι τα εργαλεία υπάρχουν χάρη στη δουλειά των προκατόχων της. Όπως τόνισε, πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπη». Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο των συμβούλων Σχολικής Ζωής και στις διεπιστημονικές Επιτροπές ενώ όπως επισήμανε 4.226 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν προσβληφθεί και εργάζονται στα σχολεία.
Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική παρέμβαση που είναι η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων μαθημάτων, όπως τα μαθήματα για την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση, κομμάτια τα οποία βοηθούν την προσαρμοστικότητα, τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την ομαδικότητα, την συμπερίληψη.
«Η καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων είναι κεντρική προτεραιότητα σε μια μάχη κοινή των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Από ταινίες, από video games, social media τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε περιεχόμενο που κάνει πολλές φορές τη βία να φαίνεται αποδεκτή. Υπάρχουν πράγματα που ήδη έχουν γίνει. Έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων».
Δείτε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο για την ΕΘνική Στρατηγική για την πρόληψη της Βίας
Δ. Μιχαηλίδου: Κανένα παιδί δεν γεννιέται με φόβο και κανένα παιδί δε γεννιέται βίαιο
Μιλώντας γα το θέμα της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων ηυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «τα παιδιά τις περισσότερες φορές εκλαμβάνουν τις συμπεριφορές αυτές όχι αποκλειστικά, αλλά τις περισσότερες φορές τις εκλαμβάνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μαθαίνουν να ανέχονται τον φόβο. Μαθαίνουν να δέχονται τη βία».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Η στρατηγική η οποία ξεκινά από την καρδιά της κοινωνίας, την οικογένεια και απλώνεται σε κάθε χώρο όπου ένα παιδί ζει, μεγαλώνει, αλληλεπιδρά και βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με 29 νέες πολιτικές, με 69 μέτρα, με 23 βελτιωτικές δράσεις. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη 3.500 εγγεγραμμένους φορείς, οι οποίοι έχουν γράψει ειδικούς παιδικής προστασίας, υπεύθυνους προστασίας ανηλίκων. Εντός των δομών αυτών, πάνω από 2.000 στελέχη έχουν ήδη επιμορφωθεί από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολύ σημαντικά έχουμε 412 αναφορές».
Δ. Παπαστεργίου: Το Κids Wallet είναι το πρώτο εργαλείο σε αυτό το επίπεδο πανευρωπαϊκά
Μιλώντας για το εμβληματικό Κids Wallet o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι είναι ένας απλός μηχανισμός γονικού ελέγχου για να μπορούμε να ρυθμίζουμε σε ποιες πλατφόρμες, σε ποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αφήσουμε το παιδί μας να μπει.
Παράλληλα, όπως τόνισε,το Κids Wallet είναι το πρώτο εργαλείο σε αυτό το επίπεδο πανευρωπαϊκά. Το βρίσκουμε ήδη στα Apple Stores και Google Play. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου δεν είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση αλλά οι γονείς οφείλουν να το εγκαταστήσουν.
Μ. Χρυσοχοϊδης: Έμφαση στη κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων δημιουργώντας σχέδια επανένταξης
«Οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με περισσότερα από 194.000 παιδιά, με στόχο την αποτροπή βίαιων ενεργειών. Μέσω των εργαλείων “Save Youth” και “10201”, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα με εξειδικευμένο προσωπικό. Στο κέντρο αυτό, η αστυνομία απαντά άμεσα σε κάθε κλήση ή αίτημα» ανέφερε o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μάλιστα, όπως δήλωσε, «το 2023 υπήρξαν 1.200 υποθέσεις σε βάρος γονέων για παραμέληση ανηλίκων, ενώ το 2024 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 2.163. Κάθε μέρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα φαινόμενα βίας και τη δράση συμμοριών ανηλίκων. Αυτό που χρειάζεται είναι να εντείνουμε τη δράση μας, αξιοποιώντας το υπάρχον σχέδιο δράσης που προέρχεται από την εθνική στρατηγική»
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Προχωράμε στην ανάπτυξη τοπικών δικτύων για την παρακολούθηση της παραβατικότητας, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους αστυνομικούς. Παράλληλα, εφαρμόζουμε διυπηρεσιακά πρωτόκολλα, βελτιώνουμε τις συνθήκες στις υπάρχουσες δομές και δημιουργούμε νέες δομές για την υποστήριξη ανηλίκων».
Γ. Βρούτσης: Ο αθλητισμός εντάσσεται ως ένας κρίσιμος, αναγκαίος και σημαντικός κρίκος στην προσπάθεια αυτή
«Το πιο ισχυρό αντίδοτο στη βία είναι ο αθλητισμός. Είναι κάτι που λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι, αλλά δεν το έχουμε αναδείξει και ως πολιτεία και συνολικά, όσο στον βαθμό που του αξίζει και που του πρέπει» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Και όπως σημείωσε οι προσπάθειες έχουν μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά.
«Το σημαντικό είναι να προλαβαίνουμε τη βία. Να την απομονώνουμε, να την καταργούμε, Να την ακυρώνουμε. Όμως είναι αναγκαία και τα κατασταλτικά, γιατί μέσα από την καταστολή έρχεται η συνείδηση, η κατανόηση και πλέον η συμμόρφωση. Στο Υπουργείο Αθλητισμού, με αυτά τα δύο εργαλεία κινηθήκαμε από την αρχή απέναντι στο φαινόμενο της αθλητικής βίας με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Γ. Φλωρίδης: Το τελευταίο κατώφλι είναι η Δικαιοσύνη
«Όσον αφορά τα παιδιά, το σχολείο και η οικογένεια, οικογένεια, σχολείο, αυτά αλληλοτροφοδοτούνται» σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΓιώργος Φλωρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου: «Στο πλαίσιο αυτής της εθνικής προσπάθειας, εμείς έπρεπε να ασχοληθούμε με την οργάνωση της νομοθεσίας όσον αφορά την ποινική μεταχείριση που αφορά την ανήλικη παραβατικότητα» είπε προσθέτοντας ότι «έχουμε εγκληματικές δράσεις κατά ανηλίκων και έχουμε εγκληματική δραστηριότητα των ιδίων των ανηλίκων».
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία, ήταν τα αναμορφωτήρια, τα οποία πρέπει να οδηγούν στην ένταξη των παιδιών πιο ομαλά στην κοινωνική δραστηριότητα.
Ειδικότερα όπως είπε: «Πρώτον, προχωρούμε σε αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς που παραμελούν την εποπτεία των παιδιών τους. Η αμέλεια δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή, όταν οδηγεί ανήλικους σε εγκληματικές πράξεις. Δεύτερον, καθιερώνουμε ως βαρύ ποινικό αδίκημα τη στρατολόγηση ανηλίκων από εγκληματικές ομάδες ή κυκλώματα – ακόμα και χωρίς την παροχή αμοιβής. Ο ανήλικος πρέπει να προστατεύεται από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.
Τρίτον, όλα τα αδικήματα που, αν διαπράττονταν από ενήλικες, θα συνιστούσαν κακουργήματα, πλέον μπορούν να οδηγήσουν και ανήλικο στον εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένα σοβαρά κριτήρια. Η ανοχή απέναντι σε βαριά εγκληματικότητα δεν μπορεί να έχει ηλικιακά «παραθυράκια».
Εξήγγειλε παράλληλα την υλοποίηση δράσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, για την ένταξη ανηλίκων παραβατών σε πολιτιστικά προγράμματα.
Δ. Βαρτζόπουλος: Υψώνεται ένα τείχος κατά της τοπικής νεανικής παραβατικότητας
Σύμφωνα με τον Υφυπουργός Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο στόχος είναι «να αναγνωρίζονται εγκαίρως οι ευαίσθητες περιπτώσεις, κυρίως σε περιοχές μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής ευαλωτότητας, έτσι ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και να αποτρέπεται η εκτροπή στην παραβατικότητα».
Επιπλέον, όπως δήλωσε, «σκοπός μας είναι η δημιουργία τέτοιων εξειδικευμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας ότι εντός της φετινής περιόδου υλοποιούνται 40 νέες πολύ-λειτουργικές μονάδες φροντίδας ψυχικής υγείας, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα ημερήσιας νοσηλείας και κινητών μονάδων.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
