του Παντελή Μάνου
Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν σήμερα (23/4/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου βελτιώθηκε από τη στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε την ρητορική του σε σχέση με τους εμπορικούς δασμούς στην Κίνα, τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι τελικοί δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές «δεν θα είναι ούτε κατά διάνοια τόσο υψηλοί όσο το 145%». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν θα είναι και 0%»
Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε στις απειλές του εναντίον του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ επειδή δεν προέβη σε μείωση επιτοκίων. «Δεν έχω καμία πρόθεση να τον απολύσω», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Θα ήθελα να τον δω να είναι λίγο πιο δραστήριος σε ό,τι αφορά την ιδέα να μειωθούν τα επιτόκια», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, σε κλειστή εκδήλωση, φέρεται να δήλωσε ότι η δασμολογική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι «μη βιώσιμη» και εξέφρασε την ελπίδα για αποκλιμάκωση.
Πάντως, η ασταθής δασμολογική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης και οι πρόσφατες επιθέσεις του Τραμπ στην ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν το αποτύπωμά τους.
Ο χρυσός διπλασίασε την τιμή του σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού,τον Μάρτιο του 2020, όταν το κίτρινο μέταλλο διαπραγματευόταν στα 1.680 δολάρια.
Σε πέντε χρόνια, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 100% ενώ την ίδια περίοδο, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 52%. Ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο κατάφερε να διπλασιάσει την κερδοφορία του, σε σχέση με τις μετοχές στη Wall Street, που υπόσχονται καλύτερες αποδόσεις.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 ενισχύεται κατά 3,31%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 3,08%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 1,12% και το Μιλάνο καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 1,44% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 1,43%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπυ 170 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1704,47 μονάδες καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 1,93% .
ΟΜΟΛΟΓΑ
Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,51%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει κέρδη κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,24%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 2 bps στο 3,63%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,17% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 3,05%, με αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,35%.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,88%, στα 63,15 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με αντίστοιχη πτώση 0,82%, διαμορφώνεται στα $66,90.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει μικρές κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1370 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 142,30 γιεν/δολ.
Μεγάλη υποχώρηση καταγράφει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να κινούνται στα 3.273,40 δολ./ουγκιά. Την ίδια στιγμή, το ασήμι κινείται ελαφρώς χαμηλότερα αλλά βρίσκεται πάνω από τα 33 δολάρια ανά ουγκιά.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
