Μικρές μεταβολές καταγράφουν σήμερα (11/2/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι εμπλεκόμενοι στις αγορές, επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, αξιολογούν τις δυνητικές οικονομικές επιπτώσεις των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε χθες, Δευτέρα, διάταγμα που ορίζει την 12η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης της ισχύος νέων δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «χωρίς εξαιρέσεις», όπως είπε.
Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος
Ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εισάγουν επίσης χάλυβα και αλουμίνιο από το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, το Βιετνάμ, Ν.Κορέα, Ιαπωνία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι «η επιβολή δασμών θα ήταν παράνομη και οικονομικά αντιπαραγωγική, καθώς υπάρχει βαθιά ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής που έχουν δημιουργήσει η ΕΕ και οι ΗΠΑ μέσω του διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων. Με την επιβολή δασμών, οι ΗΠΑ θα φορολογήσουν τους ίδιους τους πολίτες τους, θα αυξήσουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υποσχέθηκε σήμερα «σθεναρή και ξεκάθαρη» απάντηση της χώρας του στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα, «αν αυτό καταστεί αναγκαίο» σε περίπτωση αποτυχίας μιας φιλικής διευθέτησης.
«Θα εργαστούμε με την αμερικανική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να αναδείξουμε τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών των απαράδεκτων δασμών στους Αμερικανούς και στους Καναδούς», δήλωσε o Τριντό στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFPTV), στο περιθώριο της συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι.
Επίσης, αργότερα σήμερα, ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ θα παραχωρήσει
την εξαμηνιαία κατάθεσή του για τη νομισματική πολιτική ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,31%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,20%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,26% και το Μιλάνο ενισχύεται σε ποσοστό 0,52% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,09%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 102 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1548,93 μονάδες σημειώνοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,19%.
Ομόλογα
Σημαντικές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,41%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει αύξηση κατά 11 μονάδες βάσης, στο 3,19%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 7 bps στο 3,52%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,04% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,86%, με αύξηση κατά 7 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει αύξηση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,27%.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,49%, στα 73,40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 1,53%, βρίσκεται στα $ 77,02.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές διακυμάνσεις έναντι
του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,0321 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 152,40 γιεν/δολ.
Διορθωτικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου να διαπραγματεύονται στα 2918,10 δολ./ουγκιά. Την ίδια στιγμή, το ασήμι υποχωρεί κοντά στα 32 δολάρια ανά ουγκιά
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
![Youtube](https://myvolos.net/wp-content/uploads/2023/02/1384060.png)