Η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη και την Αμοργό φαίνεται πως εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι δονήσεις είναι πιο αραιές, ωστόσο, οι αρχές, οι σεισμολόγοι και οι κάτοικοι, παραμένουν σε εγρήγορση.
Δεκάδες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 4,5 ρίχτερ στις 2 το μεσημέρι.
«Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στo Update και τον Κώστα Λασκαράτο. Η σεισμικότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει χαμηλότερους ρυθμούς. Διαπιστώσαμε μάλιστα την αλλαγή αυτή την Παρασκευή και την ανακοινώσαμε. Κρατήσαμε ωστόσο επιφυλάξεις γιατί πρέπει αυτή η κατάσταση ουσιαστικά να παγιωθεί», πρόσθεσε.
«Παρατηρούμε μικρές τάσεις σταθεροποίησης, ενώ συνεχίζεται η σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη σεισμών τα οποία δεν θα ξεπεράσουν τα 5,1, 5,2. », επισημαίνει και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.
Έρευνες στα πετρώματα
Μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων έχουν ξεκινήσει οι ερευνητές στο Καμάρι της Σαντορίνης.
«Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 – 12 και να πάμε σε βαθύτερα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Αυτοψίες: Δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές
Τα κτίρια δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα τα οποία ως επι των πλείστων δεν κατοικούνται. Τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Δεν ετέθη ποτέ κανένα θέμα έκρηξης του ηφαιστείου»
Ο Βασίλης Καραστάθης επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης.
«Είχανε σημειωθεί περίπου 4 εκ. ανύψωσης. Από 2-3 Αυγούστου περίπου του 2024 μέχρι και σήμερα ηταν 4 εκατοστά στο σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια αυτό μειώνεται σε 2 εκ. και 1 εκατ.», είπε ο Αθανάσιος Γκανάς.
Σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.
Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα, Λίνα Θεολογγίτου, Κατερίνα Φάκα
- Κ. Μητσοτάκης για σεισμούς σε Κυκλάδες: Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ψύχραιμοι και αποφασισμένοι να μείνουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης – Αισιόδοξοι για Πάσχα και καλοκαίρι οι ξενοδόχοι
- Β. Καραστάθης στο ΕΡΤΝews: Έχουμε μείωση του ρυθμού σεισμικότητας – Αν παγιωθεί θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης
- Συνολικά 95 σεισμοί καταγράφηκαν κατά την 8η Φεβρουαρίου στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού
- SANTORY: Το ερευνητικό πρόγραμμα που παρακολουθεί τη δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο
- Κυκλάδες: Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις- Κλειστά σχολεία σε Ίο, Ανάφη, Σαντορίνη και Αμοργό
- Κυκλάδες: Σεισμοί 4,1 και 4,5 Ρίχτερ με διαφορά πέντε λεπτών ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
![Youtube](https://myvolos.net/wp-content/uploads/2023/02/1384060.png)