Ο Κίμων Λογοθέτης, Σύμβουλος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και καθηγητής Κυκλοφοριακής Αγωγής μίλησε στην εκπομπή “NEWS ROOM” του ΕΡΤNews για το πότε πρέπει κάποιος να σταματά την οδήγηση.
Αρχικά, ερωτηθείς για τους οδηγούς που έχουν περάσει κάποιο όριο ηλικίας και κυρίως για την ανανέωση των αδειών της οδήγησης τους, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στο Ψυχικό με αποτέλεσμα ένας νέος άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι να τραυματιστούν απάντησε: «Βέβαια αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Δεν μπορούμε σε κάποιον ο οποίος είναι κάποιας προχωρημένης ηλικίας να τον αποκλείσουμε και να του πάρουμε το δίπλωμα οδήγησης αν είναι σε θέση να οδηγεί. Δεν υπάρχει νομοθεσία για να πάρουμε το δίπλωμα. Υπήρχε μια σκέψη το 2018 από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να βάλει έναν περιορισμό στην ηλικία. Τελικά αυτό δεν έγινε και μάλιστα για κάποιο διάστημα ξεκίνησαν να δίνουν εξετάσεις ξανά, να επανεξετάζονται και πρακτικά όσοι είναι άνω των 74 ετών, στους δρόμους, όπως το δίπλωμα.(…) Αυτό όμως δεν απέδωσε. Δηλαδή εφαρμόστηκε για πέντε έξι μήνες».
Έπειτα αναφορικά με τον λόγο που δεν απέδωσε το εν λόγω μέτρο εξήγησε: «Αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Η εξέταση είχε γίνει μια διαδικασία ρουτίνας. Έμπαινε μέσα ένας άνθρωπος, έκανε μία τυπική εξέταση των 5 -10 λεπτών με το αυτοκίνητο του ενδιαφερόμενου που ήθελε να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησης. Δεν πήγε πολύ καλά, για αυτό και σταμάτησε πάρα πολύ σύντομα και παραμείναμε στις ιατρικές εξετάσεις, αυτό που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Διαδικαστικά είχε πάρα πολλές διαδικασίες, είχε πολλές δυσκολίες στη διαδικασία αυτή».
Ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Αυτή η αρμοδιότητα πήγε στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, στις οποίες δεν επαρκούσε το προσωπικό για να μπαίνει μέσα να κάνει αυτές τις εξετάσεις και καθυστερούσε πάρα πολύ η διαδικασία. Δηλαδή κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμά του, έκλεινε ραντεβού και μπορεί να έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία 7, 8, 10 μήνες, έπαιρνε ένα προσωρινό, το οποίο ισχύει ακόμη και σήμερα. Δηλαδή επειδή η διαδικασία της ανανέωσης μέχρι κάποιος να πάρει την τελική πράξη, αργεί, υπάρχει ένα προσωρινό το οποίο ισχύει για 6 μήνες και μάλιστα με μια απόφαση που είχε βγάλει ο κύριος Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Μεταφορών, ισχύει ακόμη και για δύο χρόνια το προσωρινό χαρτί. Αυτό λοιπόν είναι μια διαδικασία η οποία μας έμεινε από αυτή την προσπάθεια να ξαναδίνουν εξετάσεις οι οδηγοί. Όμως, το βασικό γιατί αυτό είναι το ζήτημα, είναι οι ιατρικές εξετάσεις, δηλαδή αν είναι κάποιος στην κατάσταση να οδηγεί, ξεκινάει από την ατομική συνείδηση. Δηλαδή κάποιος γνωρίζει και ο ίδιος και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, αν είναι σε θέση να οδηγεί και από εκεί και πέρα το πιστοποιούν οι γιατροί. Από τα 65 μέχρι τα 80 αυτή η διαδικασία γίνεται ανά τρία χρόνια με δύο ιδιώτες γιατρούς, έναν παθολόγο και έναν οφθαλμίατρο. Ενώ μετά τα 80 γίνεται με τέσσερις γιατρούς παθολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, ακόμη και ψυχίατρο και αν έχει και άλλες ειδικές κατηγορίες, νευρολόγος, ορθοπεδικός».
Ταυτόχρονα, ερωτηθείς αν αυτές οι βεβαιώσεις υπάρχει κάποιος άλλος που να βεβαιώνει ότι ανταποκρίνονται στην αλήθεια απάντησε: «Ο μόνος τρόπος για να το διασφαλίσουμε είναι με επανέλεγχο, με επανεξέταση δειγματοληπτικά. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει τον αρμόδιο μηχανισμό, έχει τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι διενεργούν ελέγχους σε όλες αυτές τις διαδικασίες και θα πρέπει δειγματοληπτικά να περνούν έναν στους δέκα, έναν στους 20 που ανανεώνει το δίπλωμά του.
Μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται, δεν έγινε επανεξέταση. Γίνεται βέβαια στις περιπτώσεις σοβαρού τροχαίου ατυχήματος ή δυστυχήματος. Δηλαδή στην περίπτωση της κυρίας 88χρονης σίγουρα θα ζητήσει και η οικογένεια να επανεξεταστεί για να βεβαιώσουν αν οι ιατρικές γνωματεύσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αλλά το θέμα είναι ότι όταν έχει γίνει το δυστύχημα είναι ήδη αργά. Αυτό πρέπει να γίνεται προληπτικά για να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάποιους γιατρούς, οι οποίοι ίσως να δίνουν κάποιες βεβαιώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
www.ertnews.gr