Η δωρεά των οργάνων του τρίχρονου Άγγελουκαι η επιτυχημένη μεταμόσχευση σε ασθενείς σε Θεσσαλονίκη και Γερμανία αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας. «Αυτή είναι η μαγεία της δωρεάς οργάνων. Μετά από ένα τραγικό γεγονός, ακολουθεί μια ανακούφιση και μια αναγέννηση για άλλους ανθρώπους», δήλωσε στο ΕΡΤΝews η προϊσταμένη του Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιούλη Μενούδακου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τη μεταμόσχευση νεφρού στη Θεσσαλονίκη και τη μεταμόσχευση καρδιάς στη Γερμανία σε ένα βρέφος 11 μηνών και έναν 37χρονο άνδρα που γέμισαν ελπίδες γιατρούς και συγγενείς των ασθενών η επικεφαλής Συντονισμού του ΕΟΜ δήλωσε πως «πραγματικά, αυτό είναι το μήνυμα: μετά από το σκοτάδι, έρχεται το φως».
Δεν ξέχασε και τη γιαγιά του μικρού Άγγελου λέγοντας ότι έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων και ελπίζουμε αυτό να αποτελεί μια μικρή ανακούφιση μέσα στον πόνο της.
Σχολιάζοντας την εικόνα των γιατρών που τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από την αφαίρεση των οργάνων του μικρού Άγγελου που είχε μείνει εγκεφαλικά νεκρός από την κακοποίηση που υπέστη σημείωσε ότι «ειδικά όταν ο δότης είναι παιδί, η στιγμή είναι ιδιαίτερα φορτισμένη. Ο θάνατος ενός μικρού παιδιού είναι ενάντια στη φύση. Και όπως εξήγησε η ενός λεπτού σιγή τηρείται σε όλους τους δότες, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνους που προσφέρουν ζωή σε άλλους ανθρώπους.”
Όπως τόνισε στην Ελλάδα, η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου, εκτός από τις περιπτώσεις δωρεάς νεφρών και ήπατος από ζώντες δότες. «Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι θάνατος. Απλώς διαπιστώνεται με νευρολογικά κριτήρια. Το γεγονός ότι ο εκλιπών είναι διασωληνωμένος επιτρέπει την υποστήριξη της καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας για λίγο ακόμα, αλλά δεν αλλάζει την πραγματικότητα», εξήγησε η κυρία Μενούδακου.
Η ανάγκη για μεταμοσχεύσεις παραμένει μεγάλη. Στην Ελλάδα, 1.350 ασθενείς βρίσκονται στη λίστα αναμονής, εκ των οποίων οι 1.200 χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού. Η αύξηση των δοτών είναι επιτακτική, παρότι η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα σημειώνει σημαντική άνοδο, με 111 δότες το 2024, οι οποίοι έδωσαν ζωή σε περισσότερους από 350 ασθενείς. Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο αριθμός των δοτών δεν ξεπερνούσε τους 50.
www.ertnews.gr