Δεκάδες σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων του Αιγαίου, στα ανοικτά μεταξύ των νησιών της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ. Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους του αρχιπελάγους, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 την τελευταία εβδομάδα.
Μετά από συνεδριάσεις των τοπικών αρχών στα δύο νησιά, σε συνεννόηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής αλλαγής, έγινε έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ενώ προληπτικά αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς και να ακυρωθούν πάσης φύσεως πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις που προϋποθέτουν τη συγκέντρωση κόσμου σε κλειστούς χώρους. Στη Σαντορίνη απαγορεύτηκε η πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας του ηφαιστείου περιήλθε σε ύφεση, ενώ η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. “Γι αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο“.
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: “Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο“.
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων σχετικά με τους σεισμούς τόνισε ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες.
«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
www.ertnews.gr