«Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να είναι θεματοφύλακας αυτής της κυρίαρχης πολιτικής που υπάρχει σήμερα. Ο ρόλος του είναι να επικυρώνει αντιλαϊκές αποφάσεις των κυβερνήσεων στα πλαίσια της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματές του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκπομπή «Κέντρο» του ΕΡΤNews και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.
Αμυντική συμφωνία Κύπρου – ΗΠΑ
Σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Θα πρέπει να πέσουν οι δυθηραμβικοί τόνοι περί δήθεν σημαντικής απόφασης, που υπονοεί ότι μπορεί να έχουμε θετικές εξελίξεις.
Μεγαλύτερη ανησυχία μου δημιουργεί αυτή η συγκεκριμένη εξέλιξη, διότι εμπλέκει την Κύπρο σε αυτό το μεγάλο ανταγωνισμό που γίνεται για τη μοιρασιά, τη νέα μοιρασιά που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως και ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και την εμπλέκει, γιατί η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αυτή είναι σε γεωστρατηγική θέση σημαντική, είναι το μισό νησί υπό κατοχή από την τουρκική εισβολή.
Όλα αυτά και βεβαίως έχουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το συνεχιζόμενο πόλεμο και βεβαίως τις εξελίξεις στη Συρία.
Για το αν θεωρεί ότι αυτή η παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Κύπρο συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: «Βεβαίως, άμεσα συνδέεται και βεβαίως η προσπάθεια που γίνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμφωνία για να περάσει η σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για τη δίοδο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την Ευρώπη.
Και βέβαια εδώ έχει έναν ισχυρό ανταγωνιστή, επίσης την Τουρκία, στην περιοχή, η οποία συγκρούεται με το Ισραήλ και συγκρούεται και στη Συρία, αυτή τη στιγμή καταλαμβάνοντας εδάφη της Συρίας και η Τουρκία από τη μεριά της και το Ισραήλ από τη μεριά του.
Και βεβαίως έχουν διαφορετικά οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, η Τουρκία και το Ισραήλ. Άρα λοιπόν, εδώ εμπλέκεται η κατάσταση και θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα η Κύπρος».
Η στάση των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ να είναι παραδοσιακά στενός υποστηρικτής του Ισραήλ και από την άλλη κλείνουν το μάτι στην Τουρκία, αναφορικά με την όλη κατάσταση ο γγ του ΚΚΕ αναφέρει: «Οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα κοιτάνε.
Και βέβαια στα πλαίσια του ανταγωνισμού του μεγάλου που υπάρχει διεθνώς σήμερα, για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Δηλαδή η διαπάλη που γίνεται, ο ανταγωνισμός, ο έντονος και οι συγκρούσεις έχουν να κάνουν με το ποιος θα είναι οι ΗΠΑ ή η Κίνα.
Και βεβαίως τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, όσο και όλη η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή βρίσκονται σε αυτό το δρόμο μεταφοράς εμπορευμάτων, πρώτων υλών κλπ. και άρα υπάρχουν διάφορα ανταγωνιστικά συμφέροντα που είναι επόμενο να συγκρούονται.
Άρα λοιπόν, οι ΗΠΑ θέλουν από τη μια μεριά να έχουν ένα σταθερό σύμμαχο τους, το Ισραήλ, το οποίο το υποκινούν για να έχει επιθετικές ενέργειες απέναντι σε άλλες χώρες και να κερδίζει έδαφος πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό στη περιοχή και έδαφος.
Και από την άλλη μεριά θέλουν και το σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ που είναι η Τουρκία, να κρατήσουν μια σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, να μην έχουν σύγκρουση και βεβαίως να αποσπάσουν την Τουρκία από την αγκαλιά, από τον εναγκαλισμό που έχει τα τελευταία χρόνια, όπως παρακολουθούμε όλοι με τη Ρωσία, που είναι ο άλλος ανταγωνιστής στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο.
Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Σχετικά με τον απερίμενε από πλευράς Τραμπ πριν ακόμα αναλάβει με παρέμβαση ενός διπλωμάτη, ο οποίος είναι μάλιστα και επιχειρηματίας και έπαιξε ρόλο καθοριστικό στη συνεννόηση, να πετύχει μια εκεχειρία στη Γάζα ο κ. Κουτσούμπας απαντά: «Ναι, πρέπει να παρακολουθήσουμε λίγο τις εξελίξεις γιατί και άλλες φορές έχει γίνει αυτή η προσπάθεια εκεχειρίας, η οποία ήταν τόσο σαθρή και τόσο σύντομη.
Είναι εύθραυστη, διότι δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα στην περιοχή. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κατέχει παλαιστινιακά εδάφη, συνεχίζει να κάνει εποικισμούς, συνεχίζει να έχει βλέψεις γενικότερα στην περιοχή και σε άλλα κράτη, όπως τώρα στη Συρία.
Βεβαίως και να έχει και ανταγωνιστές περιφερειακούς, ισχυρούς, αλλά και παγκόσμιους, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα κλπ. που βρίσκονται στο δρόμο αυτό, μεταφοράς εμπορευμάτων. Άρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
Μπορεί κάποια στιγμή συμβαίνει αυτό και στην ιστορία το έχουμε συναντήσει και τώρα, πρόσφατα να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, να κρατήσει για ένα διάστημα, αυτή είναι ειρήνη ιμπεριαλιστική, τη λέμε εμείς με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέο γύρο αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και πολεμικών αναμετρήσεων. Δεν λύνει το πρόβλημα δηλαδή στην ουσία του.
«Δεν έχει λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία ούτε θα λήξει»
Ο Τράμπ έχει πει ότι θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο γγ του ΚΚΕ θεωρεί ότι: «Πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις για το πώς θα διαμορφωθούν και αν δεν υπάρξει άλλη κλιμάκωση πολεμική.
Ακούγονται από πολλές πλευρές συζήτηση, φωνές τέλος πάντων για διαδικασίες ειρηνευτικές. Αλλά πάλι και εδώ θα πω ότι αυτές οι ειρηνευτικές διαδικασίες και με την πείρα του παρελθόντος δεν λύνουν προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Αντίθετα αποτελούν μια νέα αφετηρία για όξυνση των προβλημάτων στο μέλλον. Θα σας θυμίσω, τη συμφωνία του Μινσκ, που ήταν πάλι ειρηνευτική συμφωνία, η οποία δημιούργησε το έδαφος για να έχουμε αυτό το μακελειό που γίνεται αυτά τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία με την επέμβαση της Ρωσίας και τον πόλεμο που γίνεται ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία και το ευρωατλαντικό μέτωπο.
Εμείς είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο ουκρανικός λαός, βεβαίως, πρέπει να υποστηριχτεί. Βεβαίως έχει το δικαίωμα της αντίστασης και απέναντι στον ξένο εισβολέα, αλλά και απέναντι στο κράτος, το αντιδραστικό, το δικό του που οδήγησε εκεί την κατάσταση και τον πόλεμο.
Γιατί αυτό δεν έγινε ξαφνικά μια ωραία πρωία μπήκαν οι Ρώσοι έτσι ξαφνικά. Είχε συνέχεια, όπως υποστηρίξαμε πριν τα δικαιώματα, τις ρωσόφωνης μειονότητες στο Ντονέτσκ και στις άλλες περιοχές όπου βρισκόταν σε εμπόλεμη ουσιαστικά κατάσταση, που είχαν το δικαίωμα να το διεκδικούν αυτό με τις επεμβάσεις που έκαναν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και την αλλαγή των καθεστώτων.
Άρα λοιπόν είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις τον ουκρανικό λαό, τον ρωσικό λαό και διαφορετικό να τάσσεσαι με την μεριά του Ζελένσκι, της άρχουσας τάξης αυτή την στιγμή της Ουκρανίας ή να τάσσεται με το πλευρό του Πούτιν, δηλαδή της άρχουσας τάξης, αυτή τη στιγμή της Ρωσίας» και τονίζει πως «Δεν έχει λήξει ο πόλεμος ούτε θα λήξει.
Η ειρηνευτική συμφωνία θα είναι η ειρηνευτική συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο του ουκρανικού λαού αλλά και του ρωσικού λαού και θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης, εδώ είμαστε, θα τα ξαναπούμε.
Όταν τα λέμε όμως και προβλέπουμε, δεν μας ακούνε και εδώ θα έχουμε νέα εμπλοκή πολεμική διότι δεν αλλάζει η υπόθεση αυτή, έστω και με υποχώρηση αυτή τη στιγμή, της Ουκρανίας, να δώσει για παράδειγμα κάποια εδάφη που πήρε αυτή τη στιγμή η Ρωσία. Δεν θα τελειώσει εκεί το ζήτημα».
«Ο ΠτΔ επικυρώνει αντιλαϊκές αποφάσεις των κυβερνήσεων»
Για την προεδρική εκλογή με φόντο την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει τον κ. Τασούλα και το γεγονός ότι ποτέ δεν πρότεινε το ΚΚΕ κάποιον πρόεδρο, ο κ. Κουτσούμπας τονίζει: «Ασχολούμαστε και με τα πρόσωπα και με τον θεσμό και δεν λέμε ότι δεν παίζει κανένα ρόλο.
Εμείς λέμε ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να είναι θεματοφύλακας αυτής της κυρίαρχης πολιτικής που υπάρχει σήμερα. Ο ρόλος του είναι να επικυρώνει αντιλαϊκές αποφάσεις των κυβερνήσεων στα πλαίσια της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, που σημαίνει, όσο καλό κι αν είναι το πρόσωπο, όσο ηθικό, όσο όμορφο, όσο ευγενικό, όσο τίμιο, όση καλή πρόθεση και να έχει, γιατί και η προσωπικότητα η καθεμιά έχει τα διαφορετικά καλά ή αρνητικά της ως άτομα, αυτός δεν μπορεί όμως να κάνει τίποτε άλλο από τη θέση αυτή παρά να επικυρώνει αποφάσεις.
Είναι δηλαδή σαν να λέει το ΚΚΕ ότι ψηφίζει τον τάδε, τον Τασούλα ή την Κατσέλη ή δεν ξέρω ποιόν άλλον προταθεί αυτές τις μέρες από κάποια άλλα κόμματα που παίζουν σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι, εμείς δεν παίζουμε σε τέτοια πολιτικά παιγνίδια που αποπροσανατολίζουν και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και εμείς επειδή δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό καταψήφιση, δεν καταψηφίζουμε.
Εμείς ψηφίζουμε παρών.
«Η άρχουσα τάξη κρατά τον Αλέξη Τσίπρα σαν εφεδρεία»
Σχετικά με την κατάσταση στον ΣΥριζα ο γγ του ΚΚΕ σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε έτσι όπως ξεκίνησε, κυβέρνησε, τα τελευταία χρόνια ζούμε όλον αυτόν τον εκφυλισμό και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έμεινε υπό τον κ. Φάμελλο, τώρα και στο κόμμα του Κασσελάκη που δεν ξέρουμε τι ακριβώς απέμεινε και που φτιάχνεται ξανά από την αρχή, λέει και στο κόμμα της Νέας Αριστεράς που είναι στη Βουλή, αλλά που εκφυλίζεται συνεχώς.
Τι ήταν αυτή η βάση; Η βάση του εκφυλισμού ήταν η πολιτική ακριβώς που ακολούθησαν. Το ότι ταυτίστηκαν σε βασικές πολιτικές με συμφέροντα που ήταν ενάντια σε αυτά, που στα λόγια έλεγαν ότι θα υπηρετούν»
Αναφορικά με το αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Δεν νομίζω ότι η άρχουσα τάξη και αυτά που αναδεικνύουν και στηρίζουν τέτοια πρόσωπα που τους κάνουν το παιχνίδι, παίζουν το ρόλο τους μια εποχή και βοηθάνε στη διαιώνιση αυτού του συστήματος, ότι θα τους αφήσουν και θα τους πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες, τους κρατάνε σαν εφεδρεία.
Αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση και όταν χρειαστεί, εάν χρειαστεί, τώρα μάλιστα που έχει πάρει και βραβείο μετά τις κωλοτούμπες, τις γνωστές και τη διακυβέρνησή του για το πώς χειρίστηκε τα ζητήματα με το μνημόνιο, το τρίτο, το χειρότερο και μεγαλύτερο και το πώς διακυβέρνησε αυτή τη χώρα.
Εδώ τον στήριξαν και τον ανέχτηκαν στην αρχή και μετα τον στήριξαν με τα μπούνια, όταν ακόμα δεν ήταν και σίγουροι τον δοκίμαζαν.
Νομίζω ότι είναι εφεδρεία του συστήματος, γερή ακόμα. Μπορεί να μην είναι άμεσα, αλλά θα τον κρατήσουν, εδώ είμαστε να το δούμε».
www.ertnews.gr