Τον κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης, τόπο μαρτυρίου την περίοδο της κατοχής που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τους Γερμανούς, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, Απόστολος Ριζόπουλος με αφορμή τη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Βόλου.
Ρωτά ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει η δημοτική αρχή Βόλου ώστε στο διατηρητέο κτίριο της «Κίτρινης Αποθήκης» να προχωρήσουν οι εργασίες αναστήλωσης, ώστε να διαφυλάξει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του και την ιστορική του μνήμη, να γίνει μουσειακός χώρος για την Εθνική Αντίσταση και χώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Η κίτρινη αποθήκη
«Η «Κίτρινη Αποθήκη», πρώην καπναποθήκη, εμβαδού 7.500 τ.μ., κατασκευάσθηκε λίγο μετά το 1930. Όπως είναι γνωστό, στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-44), χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Στο κτίριο αυτό φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν Έλληνες πατριώτες, μέλη και στελέχη, άνδρες και γυναίκες, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στα υπόγεια του κτιρίου υπάρχουν ακόμη οι χώροι βασανιστηρίων και εκτελέσεων.
Η Κίτρινη Αποθήκη είναι ένας από τους τόπους μαρτυρίων της περιοχής μας, μαζί με την Πλατεία Ελευθερίας, το Καζανάκι, τις Φυλακές της Αλεξάνδρας, το Στρατοδικείο, κ.ά., που αποδεικνύουν τη μαζικότητα και τον ηρωισμό του εργατικού-λαϊκού κινήματος της περιόδου. Η ιστορικότητα του κτιρίου είναι δεμένη με το αίμα των αγωνιστών του εργατικού κινήματος και της πάλης ενάντια στο φασισμό, γι’ αυτό χαρακτηρίσθηκε ως Ιστορικό και Διατηρητέο κτίριο με την απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/2500/62661/18-11-93, ΦΕΚ 916/ΤΒ/21-12-93.
Το 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου και προβλέπονταν ναολοκληρωθούν στα τέλη του 2021, προκειμένου η «Κίτρινη Αποθήκη» να φιλοξενήσει το Κέντρο Τεχνολογιών «ΙΑΣΩΝ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φορέας υλοποίησης του έργου προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ είχε αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Από την άνοιξη του 2023, ο ανάδοχος του έργου, που εκτέλεσε του 30% των εργασιών, εγκατέλειψε την εργολαβία και σήμερα το κτίριο, κινδυνεύει με κατάρρευση από τη διάβρωση, επειδή η σκεπή του δεν έχει επισκευαστεί. Επίσης το έργο δεν έχει επανενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση του.
Τι πρωτοβουλίες θα πάρει η δημοτική αρχή Βόλου ώστε στο διατηρητέο κτίριο της «Κίτρινης Αποθήκης» να προχωρήσουν οι εργασίες αναστήλωσης, ώστε να διαφυλάξει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του και την ιστορική του μνήμη, να γίνει μουσειακός χώρος για την Εθνική Αντίσταση και χώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού».
www.ertnews.gr