Την διατήρηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων στα υφιστάμενα αγροτεμάχια που ήταν άρτια πριν την αναστολή αδειών και μέχρι σήμερα, αντί για τα οκτώ στρέμματα που προβλέπεται να ορίσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου, και την συνέχιση διαδικασιών έγκρισης οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σε διαδικασία προέγκρισης και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ή έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες, εξεταζόμενες με τους υφιστάμενους όρους δόμησης, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τον περιφερειάρχη, τους βουλευτές Αιγαίου και το Δήμαρχο Μυκόνου η νεοσύστατη Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Μυκόνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή στεγαστική κρίση αλλά και η πλήρης απαξίωση των περιουσιών των Μυκονιατών.
Το κείμενο της σχετικής επιστολής έχει ως εξής:
ΕΝΩΣΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ – ΕΝΙΔΑΜ
Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Προς τον Υφυπουργό Χωροταξίας κ. Νίκο Ταγαρά
Προς τον Γενικό Γραμματέα Χωρ. Σχ & Αστ. Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη
Προς τον Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Χρήστο Βερώνη
Προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο
Προς τους Βουλευτές Κυκλάδων τον κ. Γιάννη Βρούτση, την κ. Κατερίνα Μονογυιού & τον κ. Φίλιππο Φόρτωμα
Αθήνα Μύκονος, 16.12.2024
ΘΕΜΑ: Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων της Μυκόνου επί της πρότασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού μας.
Εξοχότατε κε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κυρίες, κύριοι,
Σας παραθέτουμε στο παρόν έγγραφο, τις παρατηρήσεις και απόψεις της Ένωσής μας – σωματείου – μέλους της ΠΟΜΙΔΑ, όπως και τα αιτήματά μας επί της πρότασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) της νήσου Μυκόνου:
Α. Δόμηση και Περιβάλλον:
Στην πρώτη σελίδα του ΕΠΣ αναφέρεται, ότι η παρουσία της μικρής διάσπαρτης δόμησης δημιουργεί σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αντιθέτως η απαγόρευση δόμησης στις ζώνες προστασίας επιτρέπει τα σημερινά καταστροφικά φαινόμενα σε αυτές καθώς:
Οι ζώνες αυτές γίνονται σημεία απόρριψης μπαζών, οικοδομικών υλικών και απορριμμάτων.
Παρατηρείται εγκατάλειψη των αναβαθμίδων (σκάλες από ξερολιθιά), οι οποίες συμβάλλουν στην συγκράτηση των εδαφών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα διατηρώντας τα νερά των βροχών αποτρέποντάς τα να καταλήγουν στην θάλασσα. Η καταστροφή αυτών των αναβαθμίδων, προήλθε από την εγκατάλειψη των ζωνών αυτών από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους καθώς δεν επιτρέπονται κανενός είδους αγροτικά κτίρια ή αγροτουριστικές εγκαταστάσεις.
Β. Βιομηχανική Ζώνη:
Η πρόταση του ΕΠΣ προβλέπει την κατάργηση της υφιστάμενης βιομηχανικής ζώνης και τη μεταφορά της σε νέα θέση όπου μέχρι σήμερα θεωρείται Ζώνη Προστασίας Αναγλύφου και Τοπίου. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μόλυνση και υποβάθμιση του εξωαστικού ιστού, υποβάθμιση των νέων περιοχών, κυκλοφοριακή συμφόρηση στο ήδη υπάρχον επιβαρυμένο σημείο του κυκλοφοριακού δικτύου και σοβαρότατη μόλυνση του κεντρικού υδροφόρου ορίζοντα που καταλήγει σε κεντρικό ταμιευτήρα νερού του νησιού. Κρίνουμε την πρόταση αυτή ανέφικτη, καθώς στη ζώνη αυτή λειτουργούν ήδη σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως:
ΧΥΤΑ/ΧΑΔΑ
Μονάδα Ανακύκλωσης Δήμου Μυκόνου
Ιδιωτική Ανακύκλωση
Βιομηχανικά Κτήρια
Φωτοβολταϊκά Πάρκα
Γ. Αρτιότητα Οικοπέδων:
Η αύξηση της αρτιότητας εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία από 4 σε 8 στρέμματα, όπως προτείνεται, απαγορεύει ουσιαστικά τη δόμηση στο 90-95% των αγροτεμαχίων. Η ρύθμιση αυτή:
Καταργεί το δικαίωμα δόμησης πολλών πολιτών.
Απαξιώνει και αχρηστεύει πλήρως την περιουσία τους.
Διαψεύδει την προσδοκία τους για απόκτηση στέγης.
Προκαλεί οικονομική καταστροφή σε πολίτες που έχουν ήδη επενδύσει σε ακίνητα 4 στρεμμάτων.
Παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου που έδινε δικαίωμα αρτιότητας στα 4 στρέμματα.
Η Μύκονος βιώνει μια οξεία στεγαστική κρίση, με έλλειψη κατοικιών τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους εργαζόμενους που στηρίζουν την οικονομία του τουρισμού. Η προτεινόμενη αύξηση της αρτιότητας θα επιδεινώσει την κρίση αυτή, ευνοώντας τις μεγάλες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών, εις βάρος της μυκονιάτικης μικροϊδιοκτησίας.
Επιπλέον, η απαγόρευση της νόμιμης δόμησης θα οδηγήσει μοιραία στην αύξηση της αυθαίρετης δόμησης, η οποία δημιουργεί προβλήματα στο νησί, στερεί έσοδα από το κράτος και υπονομεύει το κράτος δικαίου.
Δ. Φέρουσα Ικανότητα:
Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΖΟΕ ΜΥΚΟΝΟΥ (07/03/2005) απαγορεύει ήδη την δόμηση στο 52% του νησιού, με γνώμονα σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο υπολογισμός της φέρουσας ικανότητας λαμβάνει υπόψη και την αυθαίρετη δόμηση, η οποία είναι περίπου το ήμισυ της νόμιμης. Η πολιτεία φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτή την αντικανονική πραγματικότητα, η οποία οδηγεί στην επιβράβευση των παρανόμων και την τιμωρία των νόμιμων.
Ε. Τα Αιτήματά μας:
Διατήρηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων στα υφιστάμενα αγροτεμάχια που ήταν άρτια πριν την αναστολή αδειών και μέχρι σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή στεγαστική κρίση.
Συνέχιση διαδικασιών έγκρισης οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σε διαδικασία προέγκρισης και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ή έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες, εξεταζόμενες με τους υφιστάμενους όρους δόμησης.
Δυνατότητα κατασκευής κατοικιών μικρής επιφανείας και μικρών αγροτουριστικών εγκαταστάσεων (οινογνωσία, οινοποιία, εμφιαλωτήρια, τυροκομεία) στη ζώνη γεωργοκτηνοτροφικής ανάπτυξης, μη βιομηχανικής χρήσης και στις ζώνες Α5, Β1 & Β5.
Επέκταση ορίων οικισμών σε αραιοδομημένες περιοχές του νησιού μας όπως η Άνω Μερά, Άγιος Στέφανος, Τούρλος, Άγιος Ιωάννης.
Αναθεώρηση των προτεινόμενων επεκτάσεων των ήδη υπαρχόντων οικισμών της Χώρας και της Άνω Μεράς, οι οποίες κρίνονται ανεπαρκείς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του νησιού.
Αύξηση της φέρουσας ικανότητας με επενδύσεις σε δημόσια έργα, όπως οδικά δίκτυα, μαρίνες, επέκταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, μονάδες αφαλάτωσης, σχολικές μονάδες κ.α. προκειμένου να είναι δυνατή και η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στο νησί.
Πρόθυμοι για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία, ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκρισή σας, στα αιτήματά μας.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ίωνας Γαλάτης
Η Γενικός Γραμματεύς Ιωάννα Κοντιζά
www.ertnews.gr