Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμμαχίας για τον Βόλο» καλούν την δημοτική αρχή να απαντήσει στις διαμαρτυρίες πολιτών για τον ακραίο τρόπο κλαδέματος των δέντρων από τα συνεργεία του Δήμου.
Το κείμενο της Ερώτησης:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα συνεργεία της Δ/σης Πρασίνου του Δήμου Βόλου πραγματοποιούν εργασίες κλαδέματος δέντρων στον αστικό ιστό, αλλά και σε χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις το κλάδεμα των δέντρων πραγματοποιείται με ακραίο τρόπο, με όλες τις προφανείς δυσμενείς συνέπειες. Τα δέντρα αφήνονται γυμνά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αφήνεται μόνο ο κορμός αυτών.
Το ζήτημα αυτό δεν είναι τωρινό και απασχολεί της πόλη εδώ και πολλά χρόνια.
Η μόνιμη αιτιολογία είναι ότι το κλάδεμα πραγματοποιείται υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη των γεωπόνων του Δήμου Βόλου. Ωστόσο οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις αυτές, είναι αντίθετες με τις Οδηγίες του ΓΕΩΤΕΕ καθώς και τις Τεχνικές Προδιαγραφές που έχει θέσει ο ΕΛΟΤ για το κλάδεμα των δέντρων σε δημόσια έργα. Ειδικότερα :
Σύμφωνα με τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ (ΕΤΕΠ) ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-10- 06-04-01 για το κλάδεμα των δέντρων, ο ορισμός του κλαδέματος αναφέρει «Ως κλάδεμα δέντρων ορίζεται η επιλεκτική απομάκρυνση τμήματος της βλάστησης αυτών με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και σφριγηλότητας, τον έλεγχο της ανάπτυξης, την αύξηση της άνθησης και της καρποφορίας και τη βελτίωση της εμφάνισης». Το άρθρο 5.5. αναφέρει : «Οι τομές κλαδέματος με διάμετρο πάνω από 10cm θα καλύπτονται με προστατευτικά υλικά (πάστες επούλωσης πληγών, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή μικροοργανισμών στα φυτά και να επιταχύνεται η επούλωση της πληγής». Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 3.21 «οι επιζήμιες πρακτικές κλαδέματος (topping και lopping) των κυρίων ή δευτερευόντων κλάδων, είτε για αισθητικούς (μείωση της θέας, της ηλιοφάνειας κ.λ.π.) είτε για λόγους ασφάλειας (ανάπτυξη δένδρων κοντά σε καλώδια), προκαλούν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα» όπως φαίνεται και παρακάτω, αφού η βλάστηση έτσι μετατοπίζεται στην περιφέρεια των δέντρων με τις επακόλουθες δυσμενείς συνέπειες.
Για το θέμα έχει επιληφθεί και ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ο οποίος με το με αρ.295603/25937/12.05.2022 Πόρισμα του προς το ΥΠΕΣ με θέμα «ορθολογική κλάδευση δέντρων εντός του οικιστικού ιστού» αναφέρει μεταξύ άλλων : «[Η προστασία του αστικού περιβάλλοντος επιβάλλει τη συντήρηση των χώρων πρασίνου ως ένα σύστημα που αφενός αποτελεί την φυσική σύνδεση του ατόμου με το περιβάλλον και αφετέρου προσφέρει μέγιστα οφέλη για την υγεία των κατοίκων των πόλεων. Ειδικότερα, τα δέντρα αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές της θερμοκρασίας εντός του οικιστικού ιστού, με κρίσιμη συμβολή στη μείωση του αστικού θορύβου και στην απορρόφηση των επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων. Περαιτέρω, τα οφέλη του
αστικού πράσινου στην ευεξία και στη ψυχική υγεία των ατόμων είναι πολλαπλώς επιβεβαιωμένα από σχετικές μελέτες. Πέραν των ανωτέρω η διαρκής ελάττωση του αστικού πράσινου έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη διατήρηση της αστικής πανίδας ……οι εργασίες κλάδευσης δέον να πραγματοποιούνται από άτομα που διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, παρακαλούμε να εξεταστούν οι σχετικές απόψεις του ΓΕΩΤΕΕ προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.]»
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
- Για ποιο λόγο η Δ/ση Πρασίνου δεν ακολουθεί τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του ΓΕΩΤΕΕ και του Συνηγόρου του Πολίτη και πραγματοποιεί κλάδεμα με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος προκαλεί και τις εύλογες διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας;
- Γιατί δεν αντικαθίστανται τα δέντρα που κόβονται από την πόλη, μετά από αιτήματα πολιτών; Γιατί δεν τηρείται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που προβλέπει η κανονιστική απόφαση του Δήμου Βόλου; Κατά την διάρκεια του 2024 η δημοτική αρχή έδωσε άδεια κοπής 29 δέντρων από τον αστικό ιστό. Παρακαλούμε να μας χορηγήσετε τα στοιχεία για την τήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στις περιπτώσεις αυτές.