Γνωρίστε το SwagBot: ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταμορφώσει την κτηνοτροφία βοοειδών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ποντάρουν σε αυτό, για να κάνουν τη βιομηχανία πιο έξυπνη, πιο πράσινη και πιο αποτελεσματική. Χαρακτηριστικά υποστηρίζουν ότι «μόλις τα γελάδια συνηθίσουν το ρομπότ, θα το ακολουθούν παντού».
Το SwagBot είναι γεμάτο με αισθητήρες και ικανότητα για μηχανική μάθηση, μπορεί να ελέγχει την υγεία, τον τύπο και την πυκνότητα των βοσκοτόπων και να παρακολουθεί ακόμη και την υγεία της αγελάδας.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα για την αυτόνομη εκτροφή των βοοειδών στους καλύτερους βοσκοτόπους, μπορεί να τα μετακινήσει πριν η γη υπερβοσκηθεί και το έδαφος υποβαθμιστεί.
Ο Salah Sukkarieh, η ομάδα του οποίου κατασκεύασε το SwagBot, είναι καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
«Θέλετε να μετακινήσετε τα ζώα στο σωστό μέρος του βοσκοτόπου όπου υπάρχουν καλές πρωτεΐνες, καλοί υδατάνθρακες, και δεν θέλετε να υπερβόσκουν, θέλετε να μετακινηθούν στο επόμενο μέρος του βοσκοτόπου και θέλετε να μπορείτε να το κάνετε αυτό με πολύ ρευστό τρόπο χωρίς φράχτες».
Οι αγρότες αξιολογούν συνεχώς πόσα ζώα μπορεί να υποστηρίξει η γη τους. Ωστόσο, πολλοί έχουν ελάχιστο έλεγχο για το πού βόσκουν τα ζώα μέσα σε μεγάλες περιοχές. Tο ζήτημα είναι ότι η υπερβόσκηση μπορεί να οδηγήσει σε φτωχότερα εδάφη που υποστηρίζουν λιγότερη φυτική και ζωική ζωή.
«Μας επιτρέπει να αξιολογούμε τα μαντριά μας σε πραγματικό χρόνο με πολύ πιο λεπτομερή τρόπο» δήλωσε η Erin O’Neill μια αγρότισσα μερικής απασχόλησης που παρακολούθησε μια πρόσφατη επίδειξη του ρομπότ. «Αυτό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποια κομμάτια βοσκότοπου είναι πιο θρεπτικά, ιδίως αν έχουμε βοοειδή όπως εμείς που εγκυμονούν και επομένως χρειάζονται βοσκότοπο υψηλότερης ποιότητας για να τις βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».
Η Αυστραλία, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς βοδινού κρέατος στον κόσμο με περίπου 30 εκατομμύρια βοοειδή, αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι φτωχοί βοσκότοποι και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Ο καθηγητής Sukkarieh πιστεύει ότι η ρομποτική και η αυτοματοποίηση θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, καθιστώντας τη γεωργία πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον.
Πηγή: Reuters
www.ertnews.gr