Ερώτηση για τις διαβάσεις πεζών σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου, κατέθεσε η παράταξη του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Στην ερώτηση της ΛΑΣ, περιλαμβάνεται και πρόταση για δημιουργία διαβάσεων πεζών, τουλάχιστον μία, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να μειώνεται η ταχύτητα των οχημάτων και να κινούνται με ασφάλεια οι πεζοί.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Λεωφόρο Λαμπράκη, από τον κυκλικό κόμβο Δημαρχείου μέχρι τον κυκλικό κόμβο Τελωνείου, λειτουργούν εδώ και 5 – 6 διαβάσεις πεζών ανά κατεύθυνση.
Η ερώτηση
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Βόλος, 21/11/2024
«Για νέες διαβάσεις πεζών στους κεντρικούς δρόμους»
Κ. Πρόεδρε
Όπως είναι γνωστό οι οδοί του Κέντρου της πόλης μας είναι επιβαρυμένοι κυκλοφοριακά και πιο συγκεκριμένα οι οδοί Ιάσωνος και Δημητριάδος από τον κόμβο Δημαρχείου έως το κτίριο του Πανεπιστημίου (Παπαστράτος) και οι οδοί Ιωλκού και Κ. Καρτάλη από Ιάσωνος έως και Γαζή. Αυτοί οι δρόμοι σύμφωνα με το ΓΠΣ Βόλου (ΦΕΚ 237/4-11-2016), που αποτελεί νόμο πλέον, χαρακτηρίζονται ως κύριες αρτηρίες.
`Ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής οι συγκεκριμένες οδοί καθίστανται αδιάβατες για τον πεζό συμπολίτη, τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, γονείς με μικρά παιδιά και καροτσάκια) αλλά και τον επισκέπτη της πόλης.
Όμως ακόμα και σε ώρες που ο κυκλοφοριακός φόρτος δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός αναπτύσσονται αρκετά μεγάλες ταχύτητες οχημάτων με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά ατυχήματα με κάποια από αυτά να καταλήγουν και ως δυστυχήματα.
Επιπλέον οι διαγραμμισμένες διαβάσεις πεζών στα τμήματα αυτών των οδών είναι αρκετά αραιές με αποτέλεσμα αφενός οι πεζοί εύκολα να βαίνουν από το ένα πεζοδρόμιο στο απέναντι με δική τους ευθύνη και σε χώρους που δεν παρέχουν σ’ αυτούς ειδική προστασία αφετέρου τα κινούμενα οχήματα να μην δίνουν προτεραιότητα καθώς δεν υπάρχει ειδική σήμανση προς τούτο. Είναι επίσης κοινή παγκόσμια επιστημονική παραδοχή και κατεύθυνση ταυτόχρονα πως τα κέντρα των πόλεων, όπου συσσωρεύεται συνήθως και ο κύριος όγκος της αγοράς, πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετούν τον πεζό και την διέλευσή του με ασφάλεια, διευκολύνοντας αυτόν αλλά και την λειτουργία της «αγοράς». Η ρύθμιση συνεπώς της κυκλοφορίας των οχημάτων πρέπει πρωτίστως να λαμβάνει υπόψη της την ασφαλή μετακίνηση των πεζών με διάφορους τρόπους ένας εκ των οποίων είναι η μείωση της ταχύτητας αυτών.
Τεχνικά αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διαγράμμιση διάβασης και καθορισμό χώρου διέλευσης πεζών σε κάθε άκρο (τουλάχιστον ένα) σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο που περιλαμβάνεται στην προαναφερθείσα περιοχή παρέμβασης.
Η πρόταση αυτή είναι απολύτως εφαρμόσιμη δεδομένου πως κυκλοφοριακά και κοινωνικά απολύτως επιβεβλημένη, οικονομικά δε είναι μηδενικού κόστους. Δεν είναι φυσικά ούτε η μοναδική που μπορεί να υλοποιηθεί ούτε η μοναδική που μπορεί να μελετηθεί καθώς ο σχεδιασμός της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς του κέντρου έχει σημαντικά διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο με την λειτουργία των κόμβων στην ευρύτερη περιοχή δίνοντας βαρύτητα στην εξυπηρέτηση των οχημάτων έναντι των πεζών. Είναι όμως μια πρόταση που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί και άμεσα επίσης να μετρηθούν τα αποτελέσματα εφαρμογής της.
Ερωτάται η δημοτική αρχή
- Τί προτίθεται να πράξει στην περιοχή αυτή ώστε να καταστεί επιτέλους προσπελάσιμη με ασφάλεια για τους πεζούς αλλά και τα οχήματα έτσι ώστε μεταξύ άλλων να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες των καταστημάτων της αγοράς στη συγκεκριμένη περιοχή;
- Πώς τοποθετείται στην παραπάνω περιγραφείσα πρόταση παρέμβασης;
Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γαργάλας Κώστας
Ριζόπουλος Αποστόλης