Τις θέσεις τους για την κλιματική κρίση, μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες της αναμέτρησής τους, ανέπτυξαν κατά το debate, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης.
Απόστολος Γκλέτσος
Ερώτηση: Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς σε περιπτώσεις πυρκαγιών όπως στο Μάτι, αλλά και θεομηνιών όπως ο Ντάνιελ στη Θεσσαλία. Αν υποθέσουμε πως εσείς θα είχατε την πολιτική ευθύνη της πολιτικής προστασίας.
Απάντηση: Να ξέρετε ότι η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο. Η πυρκαγιά σβήνεται 1 – 2 χειμώνες πριν.
Όταν έχει τον καιρό που μπορείς να προσεγγίσεις, δεν θα πας. Το χειμώνα με τα χιόνια να κάνεις αντιπυρικές ζώνες ή να βγάλεις τα αυτά που είναι έχουν ξεραθεί και να κάνεις όλες εκείνες τις εργασίες για να που θα πρέπει να προστατεύσεις το δάσος σου και να ανοίξεις, να φτιάξεις τις μεγάλες ζώνες (…)
Πας και τα καθαρίζεις, ανοίγεις δρόμους, φτιάχνεις τους πυροσβεστικούς κρουνούς και είσαι έτοιμος. Αν συμβεί να ξέρεις ότι δεν θα καούν τουλάχιστον τα σπίτια και δεν θα σου καούν άνθρωποι. Οπότε έχεις μετά αν δεν καεί το δάσος έχεις το απόλυτο αντιπλημμυρικό που είναι το δάσος. Οπότε εξοικονομείς χρήματα για τα αντιπλημμυρικά. Και από εκεί και πέρα βλέπεις ποια αντιπλημμυρικά σου χρειάζονται για να τα φτιάξεις – και τα φτιάχνεις.
Follow up ερώτηση: Εσείς έχετε δηλώσει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ότι η Στερεά Ελλάδα είναι υπερκορεσμένη από ανεμογεννήτριες και θα εμποδίσουμε την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών αιολικών πάρκων και νέων με φωτοβολταϊκών πάρκων;
Απάντηση: Φτιάχνεις λοιπόν τα αντιπλημμυρικά σου εκεί που χρειάζεσαι, όταν χρειάζεσαι, με τα χρήματα που παίρνεις από τα χρήματα της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης και όχι να έχεις τώρα δύο περιφερειάρχες που θα καθίσουν στο σκαμνί για πνιγμένους ανθρώπους (…) Όχι, δεν έχουν μπει οι μπαταρίες και δεν αποθηκεύεται το ρεύμα (…)
Γκλέτσος: «Εχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και βγάζουν μηδέν ρεύμα»
«Ναι, έχουμε 5.000 σε όλη την Ελλάδα, έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες, 15 δις και ρεύμα. Ξέρετε πόσο ποσό βγάζουν αυτές; Ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμα μπαταρίες (…)».
Παύλος Πολάκης
Ερώτηση: Και η χώρα μας έχει πληρώσει με τον πλέον τραγικό τρόπο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση κρίνεται από το πώς διαχειρίζεται αυτές τις κρίσεις, για παράδειγμα το καλοκαίρι η κυβέρνηση που εντόνως κρίθηκε για τη χρήση του 112, όμως η ίδια λέει πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή. Το ερώτημα είναι εσείς πιο θεωρείτε ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην διαχείριση τόσο ακραίων καταστάσεων.
Απάντηση: Μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε μία εποχή μετάβασης όπου η ανεξέλεγκτη μεγέθυνση της οικονομίας και η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνάει τα όρια της αντοχής του παγκόσμιου οικοσυστήματος, αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, δημιουργεί ρύπανση πολλών μορφών και δημιουργεί και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας.
Εμείς μπορούμε στους σημερινούς καιρούς να χρησιμοποιήσουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη ζωή μας, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης Κάνουμε κάτι τέτοιο; Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο. (…)
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για την Ελλάδα είναι αντιπλημμυρικά παντού και στις πόλεις και για την προστασία των καλλιεργιών .Εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος και από το ταμείο ανάκαμψης που δεν στράφηκε. Ακόμα περιμένουμε.
Σωκράτης Φάμελλος
Ερώτηση: Μιλήσατε στη Βουλή στις 22 Νοεμβρίου του ’23. Είπατε πως εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλάξαμε τη στάση μας στο συνέδριο και αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν νέες άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Εκτιμάται ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος κρύβει κοιτάσματα.
Θα μπορούσαν βεβαίως να αξιοποιηθούν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αν βρεθεί κάποιο πλούσιο κοίτασμα νότια της Κρήτης, εσείς θα σταθείτε απέναντι στην εξόρυξη του;
Απάντηση: «Όχι, δεν είπα αυτό, έτσι όπως καταλαβαίνω την ερώτηση είπατε, δοθούν νέες άδειες».
Ερώτηση: Το ερώτημα είναι αν βρεθεί ένα κοίτασμα όχι στις αδειοδοτημένες περιοχές, είναι ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται έρευνα σε αδειοδοτημένες περιοχές. Θα γίνει έρευνα όταν θα αδειοδοτηθούν νέα οικόπεδα ή οτιδήποτε δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για νέα οικόπεδα.
Απάντηση: Δυστυχώς η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη όσον αφορά ιδιαίτερα το Τουρκολιβυκό, δεν έλαβε υπ’ όψιν όπως έπρεπε τουλάχιστον. Όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όταν τελειώσουν οι έρευνες στην περιοχή που γίνονται τώρα, θα πρέπει να αποφασιστεί βιωσιμότητα.
Διότι μην υποτιμάτε το ζήτημα ότι η κλιματική κρίση και δυστυχώς όλα τα προβλήματα που επιφέρει, που φτάνουν στην καταστροφές και στη μεγέθυνση των ανισοτήτων, φέρνει και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για την αναστολή της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
Και δεν είναι ζήτημα μόνο οικονομικό. Είναι και ζήτημα επιβίωσης. Δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι τα ισοζύγια βιωσιμότητας αυτών των κοιτασμάτων όταν τελειώσει η διαδικασία της έρευνας και πρέπει με μεγάλη προσοχή να τα δούμε.
Δεν έχω μιλήσει όμως ποτέ για αλλαγή θέσης όσον αφορά τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές. Ναι, έχουμε μιλήσει και δεσμεύομαι γι’ αυτό. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προοπτική για νέες άδειες, γιατί δεν υπάρχει και βιωσιμότητα για νέα κοιτάσματα. Για τη βιωσιμότητα που αμφισβητείται της κοινωνίας των πολιτών από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την ξηρασία.
Και η παγκόσμια κοινότητα κλείνει τα μάτια της. Δυστυχώς ο ρυθμός αύξηση θερμοκρασίας επιταχύνεται. Αυτό είναι το πρόβλημα βιωσιμότητας, όχι της οικονομίας της ζωής.
Follow up ερώτηση: Η διευκρίνιση πάντως είναι ότι εσείς δεν πρόκειται να ενταχθείτε σε αδειοδοτημένα οικόπεδα στις εξορύξεις;
Απάντηση: Νομίζω ότι αυτό το έχουμε πει και το έχουμε αποφασίσει ακριβώς γιατί υπάρχει, πρώτον, το συμφέρον της χώρας μας και δεύτερον διότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τη βιωσιμότητα του αποτελέσματος των ερευνών.
Θέλω να ξεκαθαρίσω λίγο κάτι. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά η δική μου να έχουμε μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα, δεν είναι μόδα. Δεν είναι γιατί πουλάει ή γιατί είναι μοντέρνο. Έχει να κάνει με τη ζωή. Και όσο δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η παγκόσμια κοινωνία δεν οδηγείται σε σωστό δρόμο, κινδυνεύουμε.
Διότι έχω ακούσει πάρα πολλές δεσμεύσεις και σε συμβούλια υπουργών που έχω εκπροσωπήσει και στον ΟΗΕ που έχω πάει όταν είχα την ευθύνη του υπουργείου, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει έργα και παρότι δεσμεύεται η παγκόσμια κοινότητα, πάμε προς τα πίσω. Μάλλον πάμε πολύ προς τα μπροστά… στον ρυθμό εκπομπών αλλά και στην αύξηση θερμοκρασίας. Και πιθανά η εκλογή του κυρίου Τραμπ δημιουργεί νέα ερωτήματα.
Εγώ θα έλεγα ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να είναι μια πολύ ισχυρή συμφωνία για το κλίμα, που να διασφαλίζει ότι δεν θα κινδυνεύουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι.
Γιατί πρώτα οι ευάλωτοι θα κινδυνεύσουν.
Νίκος Φαραντούρης
«Την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο έκανα μια παρέμβαση στην Ολομέλεια έχοντας την ευθύνη της Ευρωομάδας μου για την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έχω ζητήσει δύο πράγματα τα οποία έχουν γίνει ήδη καταρχήν δεκτά.
Πρώτον, συντονισμό και εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών.
Ξέρετε γιατί το ζήτησα αυτό;
Για να αντισταθμίσουμε την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα, τέσσερα χρόνια να διαχειριστεί τα στοιχειώδη, θεομηνίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ερημοποίηση.
Αντισταθμίσουμε με συντονισμό των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας πρώτον αυτών.
Δεύτερον, οραματίζομαι και είναι στους δέκα άξονες που έχω καταθέσει για την επόμενη μέρα, τους δέκα άξονες, το πρόγραμμά μου για τη χώρα.
Ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής Προστασίας επιτέλους που θα δίνει έμφαση στην περιφέρεια και στα περιφερειακά προγράμματα και στα περιφερειακά σχέδια.
Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να συντονίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήναπου δεν ξέρει τι του γίνεται, στον Έβρο, στη Ρόδο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη.
Έμφαση στην περιφέρεια, αποκεντρωμένα σχέδια πολιτικής προστασίας λοιπόν σε εθνικό επίπεδο και εναρμόνιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών. Διότι όταν έχουμε μια πλημμύρα, διότι όταν έχουμε μια θεομηνία μέχρι να πάρει πρέφα ο Κικίλιας τι γίνεται; Θα έρθει ένα αεροπλάνο από τη Σλοβακία, Σλοβενία να κατάσβεση την πυρκαγιά ή θα έρθει μια μονάδα κρούσης από την Ιταλία;
Αυτό σημαίνει ιδρώνω τη φανέλα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εθνικά συμφέροντα και την κοινωνία».
Follow up ερώτηση στον Π. Πολάκη για την Κλιματική Κρίση
Ερώτηση: Προσφάτως ο κ. Κασσελάκης είπε ειδικά για την τραγωδία στο Μάτι που εκείνος επανέφερε το θέμα στο δημόσιο διάλογο ότι γνωρίζατε. Το ερώτημα είναι τελικά γνωρίζατε;
Απάντηση: Ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της ομάδας αλήθειας, γυρνώντας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικό παρελθόντος του. Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να το κρύψουμε; Για ποιο λόγο; Να πετύχουμε τι; Αυτή την τοξική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας ότι έκρυβε και δεν ντρέπονται να λένε τέτοια πράγματα.
Αισχρή προπαγάνδα σε μία κατάσταση που σε μιάμιση ώρα κάηκε από την κορυφή του βουνού μέχρι κάτω, με 10-11 μποφόρ αέρα, που υπήρξε αυτή η καταστροφή και που εμείς αφήσαμε μια ολόκληρη υποδομή και μία άλλη λογική με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών που το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης και φτιάξε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που τι κατάφερε; Ούτε τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης δεν έχει μπορέσει να χρησιμοποιήσει με το πρόγραμμα Αιγίς.
Ερώτηση Πολάκη σε Φαραντούρη για την Πολιτική Προστασία
«Η ολιγορία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα και η κατεύθυνση όλων των χρημάτων σε λίγες επιχειρήσεις. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκε ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες. Λυπούμαι που μετά το 2019 όλα αυτά υποχώρησαν και πρέπει να επανέλθει σε μορφές ιδιοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης. Ή ολοκληρώνεται ο χωροταξικός σχεδιασμός αλλιώς δεν γίνεται τίποτα».
www.ertnews.gr