Τα κρούσματα ιλαράς έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 200% στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο εν μέσω παγκόσμιας αύξησης, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το 2023 καταγράφηκαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και τμήματα της κεντρικής Ασίας, από περίπου 99.700 το 2022.
Η κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) διαπίστωσε ότι πέρυσι καταγράφηκαν 10,3 εκατομμύρια περιπτώσεις ιλαράς παγκοσμίως. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 20% των κρουσμάτων παγκοσμίως από το 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ και του CDC.
Η ιλαρά είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά αλλά μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία και θάνατο. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις εμβολίου. Η κάλυψη του 95% ή περισσότερο μιας χώρας ή κοινότητας είναι απαραίτητη για την πρόληψη των κρουσμάτων ιλαράς.
Τι διαπιστώνει η έκθεση
Η νέα έκθεση εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις το 83% των παιδιών έλαβαν πέρυσι την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς και μόλις τα 3/4 έλαβαν τη δεύτερη δόση.
«Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην καθυστερημένη παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε η Δρ. Νατάσα Κράουκροφτ, ανώτερη τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.
«Όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο ιλαράς, επομένως δεν υπάρχει λόγος να μολύνονται και να πεθαίνουν παιδιά από την ασθένεια», πρόσθεσε.
Ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει 60,3 εκατομμύρια θανάτους από ιλαρά από το 2000, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι το 2023, περίπου 22 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς.
«Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και σε χώρες με εύθραυστο, επηρεασμένο από συγκρούσεις ή ευάλωτο περιβάλλον, όπου ο κίνδυνος θανάτου από ιλαρά είναι μεγαλύτερος» επισήμανε η Κράουκροφτ.
Ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη
«Υπήρξε μια πραγματικά μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη- από 100.000 περιπτώσεις σε παραπάνω από 300.000», δήλωσε ο Κράουκροφτ.
«Έτσι, παρόλο που είχαμε αύξηση πάνω από 200%, οι απόλυτοι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι», πρόσθεσε.
Αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην αύξηση του αριθμού των επιδημιών, είπαν οι ειδικοί.
Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη παραμένει σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), 30 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ανέφεραν συνολικά περισσότερα από 18.000 κρούσματα ιλαράς μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024. Η Ρουμανία είχε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς στην ΕΕ, με περισσότερα από 14.000 αναφερόμενα κρούσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οργανώσεις υγείας είχαν προειδοποιήσει για μια «ανησυχητική αύξηση» των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη λόγω της μη βέλτιστης εμβολιαστικής κάλυψης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει τον δεύτερο χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς μετά την Αμερική. Η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ήταν η Αφρική με περίπου 4,8 εκατομμύρια κρούσματα. Η Νοτιοανατολική Ασία είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς με εκτιμώμενα 2,9 εκατομμύρια κρούσματα.
ΠΗΓΗ: Euronews
www.ertnews.gr