Η πρόταση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για αποχή των μελών τους από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν η αιτία να αποστείλει προσωπική επιστολή ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μιχάλης Πικραμένος στο Δημήτρη Βερβεσό, στην οποία τονίζει ότι τέτοιου τύπου αντιδράσεις συντελούν «στην αναποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τους διαδίκους και ευρύτερα για την κοινωνική ειρήνη και ευρυθμία».
Ο κ. Πικραμένος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσό, υπογραμμίζει πως «το δικαίωμα άσκησης κριτικής στις δικαστικές αποφάσεις είναι αυτονόητο, ιδίως όταν προέρχεται από θεσμικό όργανο των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, όπως είναι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων», ωστόσο, όπως σημειώνει θα πρέπει να αποφεύγονται αντιδράσεις όπως η αποχή, και μάλιστα από υποθέσεις μείζονος σπουδαιότητας».
Ο πρόεδρος του ΣτΕ εξηγεί τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «διατηρώντας την ποιότητα των αποφάσεών του, να περιορίσει την εκκρεμότητα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα καθυστέρησης», επισημαίνει πως θεωρεί «ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, που έχουν ευθύνη απέναντι στους διαδίκους, στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο, πρέπει να είναι αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια για επίκαιρη επίλυση των διαφορών».
Ο κ. Πικραμένος αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον κ. Βερβεσό: «Αποχή η οποία όχι μόνο δεν νοείται σε ένα Κράτος Δικαίου να συνδέεται με την αιτιολόγηση μιας δικανικής κρίσης (που βεβαίως υπόκειται ακόμα και σε δριμεία κριτική), όμως αυτονόητο, όπως υπογραμμίζει, είναι και το , όπως αυτονόητο είναι επίσης το δικαίωμα του ως άνω οργάνου να αποφασίζει τον τρόπο δράσης για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του».
Αφορμή πάντως για την πρόταση περί αποχής των δικηγόρων από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ήταν οι δύο αποφάσεις της με τις οποίες κατά πλειοψηφία κρίθηκε ότι ΔΣΑ δεν έχει έννομο συμφέρον αφενός να ζητήσει την ακύρωση αποφάσεων του υπουργού Δικαιοσύνης περί διορισμού του αντιπροέδρου, αναπληρωτή αντιπροέδρου, δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και αφετέρου να ζητήσει την ακύρωση αποφάσεων του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό περί διορισμού προέδρου, αντιπροέδρου και 6 μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), με το σκεπτικό πως «η αίτηση θα προσελάμβανε τον χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά
www.ertnews.gr