Tην απάντηση σε μία σειρά ερωτημάτων πραγματεύεται το βιβλίο, «Το Μέλλον της Δημοκρατίας», του Δημήτρη Καλτσώνη και του Ερνέστο Ντοµίνγκες Λόπες, όπως «Πότε και σε ποιο βαθµό µπορούµε να λέµε ότι υπάρχει δηµοκρατία; Πώς διαγράφεται το µέλλον της; Η ακροδεξιά και ο φασισµός βρίσκονται πράγµατι ante portas»;
Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ: «Το πρώτο µέρος του βιβλίου διερευνά τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης δηµοκρατίας, αναδεικνύει τη σχέση της µε την οικονοµική και περιβαλλοντική κρίση, τις χρόνιες αλλά και τις σηµερινές της παθογένειες, την άνοδο της ακροδεξιάς και επιχειρεί να διαγνώσει τις πιθανές τάσεις εξέλιξής της. Βαδίζει η ανθρωπότητα προς το τέλος ή προς την αναγέννηση της δηµοκρατίας;
Το δεύτερο µέρος εξειδικεύει την παραπάνω προβληµατική στην ανάλυση της δηµοκρατίας στις ΗΠΑ, που µέχρι πρόσφατα τουλάχιστον παρουσιαζόταν από πολλούς ως υπόδειγµα. Αναλύει τη σηµασία και την ιδιοµορφία του εκλογικού συστήµατος, τεκµηριώνει τη σχέση της αµερικανικής δηµοκρατίας µε τις ελίτ και διερωτάται αν η διαρθρωτική κρίση που τη µαστίζει µπορεί να οδηγήσει σε µια θεµελιώδη δηµοκρατική αλλαγή ή σε ένα καθεστώς αποκλεισµού και καταστολής, ακόµη και πολιτισµικής κατάρρευσης».
Ο ∆ηµήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. ∆ιδάσκει τα µαθήµατα ∆ίκαιο και Κοινωνία, Πολιτικοί θεσµοί της Λ. Αµερικής, Κινεζικό πολιτικό σύστηµα, Ελληνική Συνταγµατική Ιστορία, ∆ηµοκρατία και Κρίση. ∆ιευθύνει το σεµινάριο «Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα». Έχει δηµοσιεύσει πληθώρα βιβλίων, επιστηµονικών άρθρων και έχει συµµετάσχει σε συλλογικούς τόµους. Αρθρογραφεί στις εφηµερίδες Τα Νέα, Η Εφηµερίδα των Συντακτών και Documento και σε διάφορους ιστότοπους.
Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Το Σύνταγµα της Ελεύθερης Ελλάδας (µε τον Γρ. Αυδίκο κ.ά.), Τόπος, 2022, Πόλεµος ή ειρήνη (6 σηµεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική) (µε τον Κ. Ήσυχο), Τόπος, 2020, Το κράτος στην Κίνα (1949-2019), Τόπος, 2019, Estado y democracia en el siglo XXI, Munoz Moya editores, 2018, Ο Φιδέλ Δημήτρης Καλτσώνης – Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες Κάστρο για τον Αλιέντε, Τόπος, 2017, Συνταγµατική Ιστορία της Ελλάδας (1821-2001), ΚΨΜ, 2017, Τι είναι το κράτος; τι δηµοκρατία χρειαζόµαστε;, Τόπος, 2016 , ∆ίκαιο, οικονοµική κρίση και δηµοκρατία, Τόπος, 2014, Ο Τσε για το κράτος και την επανάσταση, Τόπος, 2012, Το δίληµµα της Μπολιβαριανής ∆ηµοκρατίας – Κράτος και δίκαιο στη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, Ξιφαράς, 2010.
Ο Ερνέστο Ντοµίνγκες Λόπες είναι διδάκτωρ Ιστορικών Επιστηµών από το Πανεπιστήµιο της Αβάνας, Κούβα. Υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστηµών στο Πανεπιστήµιο του Ροστόκ (Γερµανία). Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και Πολιτικών Επιστηµών στο Centro de Estudios Hemisféricos y Sobre Estados Unidos του Πανεπιστηµίου της Αβάνας.
Επίτιµος επισκέπτης καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήµιο του Μπάκιγχαµ (Ηνωµένο Βασίλειο) και επισκέπτης καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης στο Πανεπιστήµιο Sancti Spiritus (Κούβα). Έχει δώσει διαλέξεις σε περισσότερα από 30 πανεπιστήµια στην Ευρώπη, τις Ηνωµένες Πολιτείες και τη Λατινική Αµερική.
Έχει δηµοσιεύσει περισσότερα από 75 άρθρα και κεφάλαια σε ακαδηµαϊκά περιοδικά και βιβλία και έχει συγγράψει ή επιµεληθεί 9 βιβλία, που έχουν εκδοθεί στην Ευρώπη, τη Λατινική Αµερική, τις Ηνωµένες Πολιτείες και την Κούβα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαµβάνουν την εξέλιξη του σύγχρονου καπιταλισµού, το πολιτικό σύστηµα και τις πολιτικές διαδικασίες των ΗΠΑ, τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, τη θεωρία της ιστορίας και την πολιτική θεωρία.
Ιnfo
Το μέλλον της δημοκρατίας
Σελ. 248 • Σχήμα: 14 x 20,5
ISBN: 978-960-499-521-9 • Τιμή: 14,00 €
1ηέκδοση: Νοέμβριος 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοτίβο Εκδοτική – Εκδόσεις Τόπος: Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: 210-8222835/856 www.toposbooks.gr
www.ertnews.gr