Οι συναλλαγές μέσω του συστήματος IRIS γνωρίζουν σταθερή αύξηση μήνα με τον μήνα, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να πληρώνουν μέσω κινητού, εκμεταλλευόμενοι την ευκολία που προσφέρει το σύστημα και τις μηδενικές προμήθειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ Α.Ε., το σύστημα έχει ήδη καταγράψει σημαντική αποδοχή από το κοινό, οδηγώντας στην προετοιμασία για ευρεία εφαρμογή του σε όλες τις επιχειρήσεις από το 2025.
Η Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ Α.Ε., τονίζει ότι, αν και το e-commerce δεν δέχεται ακόμα άμεσες πληρωμές, η ΔΙΑΣ θα είναι έτοιμη να στηρίξει άμεσες πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις και τα φυσικά καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους. «Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο», προσθέτει, δείχνοντας την ανάγκη συνεργασίας με τις τράπεζες για την ομαλή μετάβαση.
Το σύστημα IRIS έχει ήδη εγκατασταθεί από 551.000 επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 395.000 το ενεργοποίησαν εντός του 2024. Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 474.000 συναλλαγές, συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ, ενώ η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί.
Αυξημένο όριο συναλλαγών και επεκτάσεις του συστήματος
Η απόφαση για την αύξηση του ορίου των συναλλαγών αναμένεται από τις τράπεζες το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να έχει ήδη προτείνει την αύξηση από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, επιβεβαιώνει την σύσταση του Υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες και αναμένει την αντίδρασή τους.
Η δραστηριότητα των ελεύθερων επαγγελματιών στο IRIS αυξάνεται ραγδαία, με τον όγκο των συναλλαγών να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 100.000 μόνο για τον Οκτώβριο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν μόλις 7.275 συναλλαγές. Η Σταυρούλα Καμπουρίδου επισημαίνει ότι από την αρχή του 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρησιμοποιήσει το IRIS για συναλλαγές αξίας 40 εκατ. ευρώ.
Το IRIS ως εθνικό σύστημα πληρωμών
Βασικός στόχος της ΔΙΑΣ Α.Ε. είναι η μετεξέλιξη του IRIS σε ένα εθνικό σύστημα πληρωμών, εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές τάσεις. Άλλες χώρες στην Ευρώπη ήδη «χτίζουν» παρόμοια συστήματα άμεσων πληρωμών, και η Ελλάδα δεν θέλει να μείνει πίσω σε αυτήν την τεχνολογική εξέλιξη.
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
www.ertnews.gr