Την επιστημονική προσέγγιση στην διαχείριση καταστροφών, εκτός των πολιτικών θεωριών που διαδίδονται, παρουσίασαν σε εκδήλωση στον Βόλο, καθηγητές πανεπιστημίων, παρουσιάζοντας εκτός από διαπιστώσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Στις τοποθετήσεις τους οι επιστήμονες τόνισαν ότι και στην περίπτωση του DANIEL και μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν δεδομένα τα οποία να οδηγούν σε σωστές αποφάσεις και υπήρξαν πολλές αστοχίες μαζί.
Ο καθηγητής κ. Ευθ. Λέκκας επισήμανε: Άκουσα με τον Ντάνιελ δυο μεγάλα ατοπήματα. Το πρώτο να πάμε με πλωτές αντλίες να αδειάσουμε τα πλημμυρισμένα (Ιδέα Κουρέτα). Αν είναι δυνατόν! Δεν είχαν συναίσθηση της έκτασης της λίμνης!
Το δεύτερο ατόπημα ότι θα γίνει σήραγγα της Κάρλας στο Αιγαίο, έργο το οποίο θέλει 10 χρόνια αν δεν κολλήσει σε περιβαλλοντικά θέματα όπως ο Αχελώος, το φράγμα Μουζακίου κ.α. Η σήραγγα θα καταλήγει στο Αιγαίο στον πιό πυκνό ρηξιγενή ιστό της Ανατολικής Θεσσαλίας. Είναι όλα κατακερματισμένα εκεί. Αδύνατον μέσα σε ένα χρόνο να αδειάσει η Κάρλα στο Αιγαίο και τα λένε αυτά υπεύθυνοι, όχι άνθρωποι στα καφενεία…”
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επαγόμενες καταστροφές – επιπτώσεις στην Κάρλα και ειδικά για τη διαχείριση του προβλήματος με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, ανέφερε: Επέλεξαν να θάψουν τα νεκρά ψάρια σε ένα λατομείο με επιχωματώσεις με πολύ μεγάλη περατότητα. Ο ίδιος ο υδροφόρος ορίζοντας είναι εκείνος της λίμνης, ίσως και του Βόλου. Η ταφή έγινε όπως έγινε σε απόσταση 75 μέτρων από στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο με κινδύνους κατολισθήσεων, και δίπλα απο ρεματιά. Μου διαμήνυσαν ότι με αυτά που επισημαίνω προκαλώ αναταραχή. Τόσο άσχετοι…Αυτοί είμαστε…