Σημαντικές πτυχές του μεγάλου περιβαλλοντικού εγκλήματος με θύμα τον Παγασητικό και την οικονομία της περιοχής, “φωτίζονται” στο πλαίσιο της διερεύνησης αιτιών, άστοχων ενεργειών, παραλείψεων κ.α.
Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου και τα ερωτήματα που θέτει η Εισαγγελέας του ΑΠ κ. Αδειλίνη έχει ως εξής:
«Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.
Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.
Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.
Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά.”
Περίπου τα ίδια ερωτήματα, είχαν τεθεί προ ημερών στον Βόλο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Περιφερειάρχη κ. Δημ. Κουρέτα από το MYVOLOS.NET με τις απαντήσεις να φαίνεται πως δεν καλύπτουν την Δικαστική διερεύνηση και να εκδίδεται η παραγγελία του ΑΠ.
Λειτουργούσε νόμιμα το αντλιοστάσιο στο Καραούλι;
Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να διερευνηθούν από την Εισαγγελική έρευνα, είναι και τα εξής που επισημαίνονται από γνώστες της λειτουργίας της Κάρλας και τον περιφερειακών συστημάτων της:
“Μετά την αποστράγγιση των παρακάρλιων αγροτικών εκτάσεων συγκεντρώθηκαν στις αποστραγγιστικές τάφρους 1Τ, 2Τ αμέτρητα ψάρια που είχαν αναπτυχθεί έξω από τον ταμιευτήρα.
Από τα μέσα Ιουλίου περίπου είχαν αποστραγγιστεί οι αγροτικές εκτάσεις που μπορούσαν να αποστραγγιστούν μέσω του θυροφράγματος που στέλνει το νερό στον Παγασητικό, συνεπώς θα έπρεπε το θυρόφραγμα να κλείσει γιατί δεν ωφελούσε σε τίποτα αναφορικά με την αποστράγγιση.
Αξίζει να σημειωθεί πως το νερό για την άρδευση έρχεται από τον Πηνειό και συγκεκριμένα από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται στη θέση «Καραούλι» πλησίον της Παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης. Το αντλιοστάσιο αυτό, βάσει των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της λίμνης Κάρλα, επιτρέπεται να στέλνει μόνον για την πλήρωση της λίμνης Κάρλα 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και για την χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Απριλίου κάθε έτους.
Η λίμνη δεν χρειάζονταν νερό αυτή την περίοδο (επάρκεια νερού στη λίμνη) και εσφαλμένα λειτουργούσε μέχρι 28 Αυγούστου 2024 το Καραούλι στέλνοντας νερό μέσω των αποστραγγιστικών τάφρων στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης με δεδομένου ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα ήταν χαλασμένο το αντλιοστάσιο στη θέση Πέτρα, απ’ όπου διοχετεύεται το νερό στον ταμιευτήρα.
Υπάρχουν εκατομμύρια νεκρά ψάρια στις τάφρους που είχε υποχωρήσει η στάθμη του νερού κατά 3 μέτρα και λόγω έλλειψης οξυγόνου πέθαιναν και μαζί με τα στραγγίδια των χωραφιών που αρδεύονταν, κατέληγαν μέσω του ανοιχτού θυροφράγματος στον Παγασητικό.
Αν έκλεινε το θυρόφραγμα έγκαιρα θα σώζονταν τα ψάρια και ο Παγασητικός.
Το θυρόφραγμα όλα τα χρόνια ήταν κλειστό και άνοιξε λόγω του Daniel για λόγους έκτακτης ανάγκης για την προστασία των οικισμών. Ανοίγει μόνον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ακραίων φαινομένων όπως Daniel.
Η διαχείριση φαίνεται να είχε καθυστερήσεις και αστοχίες στην παρακολούθηση των επιπέδων αποστράγγισης, στην κατάσταση του πληθυσμού των ψαριών κ.α. καθώς από τις 15 Ιουλίου έιχαν κάνει την εμφάνισή τους στην χείμαρρο Ξηριά νεκρά ψάρια του γλυκού νερού.
Σχετικό το δημοσίευμα του MYVOLOS.NET με φωτογραφίες νεκρών ψαριών στον Ξηριά στις 15/7
Στη συνέντευξή του στον Βόλο αλλά και σε σχετικό Δελτίο Τύπου, ο κ. Κουρέτας ανήγγειλε το κλείσιμο του θυροφράγματος για την περασμένη Παρασκευή (σήμερα) και τελικά το μετέφερε χρονικά στην περασμένη Τρίτη στη μία το μεσημέρι.
Εκτός των αποφάσεων που αφορούν σε εκείνον που έχει την αρμοδιότητα για το θυρόφραγμα. ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε πως υπήρξε και δολιοφθορά στο θυρόφραγμα και πως η Περιφέρεια διερευνά το περιστατικό ως έχουσα την ευθύνη δηλαδή του θυροφράγματος.
Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις ιδέες της Περιφερειακής Αρχής για πλωτές αντλίες, για νέα σήραγγα με έξοδο στο Πήλιο – Αιγαίο σε προστατευόμενη περιοχή Natura κ.α. φτάσαμε σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα με τραγικές συνέπειες για τη Μαγνησία, τον Παγασητικό, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση κ.α. με τον κ. Περιφερειάρχη να επισημαίνει τώρα πως από όλη αυτή την κατάσταση, αναδεικνύεται ότι το πρόβλημα ήταν η απουσία φορέα διαχείρισης του Παγασητικού…