Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα). Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται ενώ κάνουν θαλάσσια σπορ, ενώ στην Ελλάδα σημειώνονται κατά μέσο όρο ετησίως 339 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσες πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πνιγμός θεωρείται μια από τις 5 κύριες αιτίες θανάτου από ατύχημα, σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών, και η 3η στον γενικό πληθυσμό ανεξαρτήτου ηλικίας.
Τα παραπάνω στοιχεία και στατιστικά δεν έχουν σκοπό να μας τρομοκρατήσουν. Με αφορμή όμως και την περιπέτεια του 30χρονου Ιβάν που πάλευε επί 18 ώρες ανοιχτά της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, ας μιλήσουμε ξανά για την ασφάλεια στη θάλασσα.
* Για την ιστορία, ο 30χρονος κατάφερε κρατώντας μία μπάλα να παραμείνει στην επιφάνεια του νερού για πάρα πολλές ώρες και έτσι πήρε πολύτιμες ανάσες ξεκούρασης και να μη λυγίσει από την εξουθενωτική, πολύωρη κολύμβηση. Και κάπου εδώ έρχεται η πραγματικότητα να επιβεβαιώσει τα πιο τρελά σενάρια, καθώς η συγκεκριμένη μπάλα, που βρέθηκε ως εκ θαύματος μπροστά στον Ιβάν, χάθηκε από την παραλία Εβγάτη στη Λήμνο, στις 30 Ιουνίου. Επειδή όμως δεν θα βρούμε όλοι μια πλαστική μπάλα για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε εάν τύχει ένα ατύχημα στη θάλασσα, οι παρακάτω συμβουλές από τον μη κερδοσκοπικό φορέα Safe Water Sports είναι χρήσιμες για όλους μας.
Απολαμβάνουμε τη θάλασσα και το κολύμπι με ασφάλεια
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Πηγή άρθρου: 9 συμβουλές για ασφάλεια στη θάλασσα (επειδή μπορεί να μην βρεις μπροστά σου μια πλαστική μπάλα*)