Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ανακοινώθηκαν τα εξής:
Η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προς έγκριση, για το εργοστάσιο του Βόλου. Η ΜΠΕ αυτή είναι σε διαβούλευση η οποία λήγει στις 21 Ιουλίου 2024. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) καλεί τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής μας να συμμετάσχουν στη διαβούλευση αυτή, αφού το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όπως είναι γνωστό ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης. Το σχετικό link είναι το: eprm.ypen.gr Σχετικά χρειάζεται, όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαβούλευση, να έχει ή να βγάλει κωδικούς, για αυτό το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.
Η ΠΠΜ μελέτησε τη νέα ΜΠΕ της ΑΓΕΤ και θα εκφράσει στη διαβούλευση τις παρακάτω θέσεις, τις οποίες, όποιος θέλει, μπορεί να υιοθετήσει.
1. Η θέση του εργοστασίου μέσα στον αστικό ιστό του Βόλου συμβάλλει στην αύξηση της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Με την υπάρχουσα κατάσταση εκπέμπονται καθημερινά (από την καπνοδόχο ΠΚ1 και το σύστημα ψύξης του κλίνκερ) 16 εκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα (Νm3) καυσαερίων και απαερίων ψύξης στην ατμόσφαιρα της πόλης! Με την νέα αίτηση, προβλέπεται υπερδιπλασιασμός της παροχής τροφοδοσίας (κατανάλωσης) δευτερογενών καυσίμων στον ΠΚ1, ήτοι από την τωρινή δυνατότητα 15 τν/ώρα σε 30 ως 40 τν/ώρα! Αυτό σημαίνει υπερδιπλασιασμό των παραγόμενων καυσαερίων και απαεριων ψύξης στον ΠΚ1, γεγονός που θα επιβαρύνει ανεξέλεγκτα την δημόσια υγεία με τοξικούς ρύπους. Ήδη η πόλη του Βόλου μετράει περισσότερες από 180 ημέρες, το έτος, κατά τις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια.
2. Η έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (2016) από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, προβλέπει την μετεγκατάσταση του εργοστασίου έξω από τον αστικό ιστό. Και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη νέα ΑΕΠΟ που θα εκδώσει το Υπουργείο.
3. Με τη νέα αίτηση, η ΑΓΕΤ ζητάει να εκπέμπει, κατ’ εξαίρεση, 35 mg/Nm3 από τον τοξικό χημικό τύπο TOC, ενώ η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ως ανώτατο όριο τα 10 mg/Nm3. Αυτή η εξαίρεση, η οποία είχε εγκριθεί το 2016 από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος, κρίθηκε ως παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ακυρώθηκε το 2022, μετά από προσφυγή της ΠΠΜ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
4. Με τη νέα αίτηση η ΑΓΕΤ ζητάει να μεταφέρει τα δευτερογενή καύσιμα με πλοία, τα οποία θα εισέρχονται στον Παγασητικό και θα δένουν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Όμως και αυτό ακυρώθηκε με την προαναφερθείσα απόφαση του ΣτΕ (2022) για λόγους που αφορούν στην προστασία του κλειστού και αβαθούς αυτού κόλπου. Εξάλλου η «Αρχή της Εγγύτητας» επιβάλλει τα σκουπίδια της Ιταλίας να καίγονται στην Ιταλία και όχι να μεταφέρονται στο Βόλο, λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα, για να κερδίζει η ΑΓΕΤ από τις σχετικές επιδοτήσεις.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την απόρριψη της σχετικής αίτησης της ΑΓΕΤ. Η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ να φέρει νέα μελέτη προσαρμοσμένη στις αποφάσεις του ΣτΕ.