Μεγάλη νίκη για τη Μαγνησία και ειδικότερα για τον Βόλο αποτελεί η έμμεση, πλην απόλυτα σαφής, δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι άμεσα η σχεδιαζόμενη επένδυση πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό κόλπο, θα αποτελεί οριστικά παρελθόν για τον Βόλο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πολύ σύντομα δεν θα συνεχίζει να απασχολεί την τοπική κοινωνία».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος μετέφερε την έκδηλη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, ο αρμόδιος υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης δεν θα τύχει θετικής γνωμοδότησης από τις υπηρεσίες του υπουργείου, από το οποίο φαίνεται, άλλωστε, ότι δεν υπάρχει και πολιτική κατεύθυνση υπέρ του LNG στον Παγασητικό.
Είχε προηγηθεί τοποθέτηση, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του, από τον Χρήστο Μπουκώρο, ο οποίος μίλησε γα υπόθεση που τρομάζει την τοπική κοινωνία και προκαλεί πρόσθετο αντίκτυπο στις ήδη πληττόμενες επιχειρήσεις του τουρισμού και όχι μόνο, οι οποίες, όπως είπε πληρώνουν τις συνέπειες μιας έντονης δυσφήμισης για τα νερά του Παγασητικού, παρά τις περί του αντιθέτου μετρήσεις.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, η πρόσφατη θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), την ώρα που οι κάτοικοι και σύσσωμοι οι επιστημονικοί φορείς, χωρίς καμία εξαίρεση, αντιδρούν σθεναρά στην υλοποίηση της επένδυσης, ήρθε να δημιουργήσει κοινωνική ένταση και εκ νέου ανησυχία.
Όπως είπε, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν καθησυχάζει τους πολίτες, απεναντίας τους οδηγεί να ζητούν σαφείς απαντήσεις και ισχυρότερη συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι η ΡΑΑΕΥ αποτελεί ανεξάρτητη αρχή. «Η δική μας άποψη είναι συγκεκριμένη για την εν λόγω επένδυση», είπε ο αρμόδιος υπουργός, εξηγώντας ότι έρχεται σε μία περίοδο που η χώρα μας έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες της σε LNG (Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη). Σημείωσε δε ότι η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι η επένδυση δεν έχει προοπτικές υλοποίησης σε επίπεδο οικονομικής και πολιτικής βιωσιμότητας.
«Τι θα γίνει με την περιβαλλοντική μελέτη, θα περιμένουμε για λίγο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι σύντομα δεν θα συνεχίσει να απασχολεί την τοπική κοινωνία».
«Εκλαμβάνω την τελευταία φράση σας ως εκτίμηση ότι δεν πρόκειται περιβαλλοντικά να αδειοδοτηθεί», απάντησε ο Χρήστος Μπουκώρος, σημειώνοντας ότι η ανεξάρτητη Αρχή είναι φανερό ότι δεν έχει εξετάσει προσεκτικά όλα τα ζητήματα και τους κινδύνους που ανακύπτουν για ένα κλειστό και ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως ο Παγασητικός, όπως για τον κίνδυνο της φωτορύπανσης.
«Η τοπική κοινωνία εύλογα και βάσιμα ανησυχεί και περισσότερο οι κάτοικοι περιοχών με νόμιμες κατοικίες, που βρίσκονται κοντά στο σημείο χωροθέτησης. Εμπιστευόμαστε αυτό που είπατε ότι ο Βόλος θα πάψει σύντομα να ανησυχεί. Περιμένουμε τις αποφάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου σας, ώστε όλοι να καθησυχάσουν», ανέφερε ο κ. Μπουκώρος.
«Σπανίως αλλάζω άποψη σε τέτοιου είδους θέματα», είπε κλείνοντας τη δική του δευτερολογία ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι η επίκαιρη ερώτηση του Χρήστου Μπουκώρου, συζητήθηκε ταυτόχρονα με αντίστοιχη επίκαιρη του βουλευτή Αλ. Μεϊκόπουλου, όπως ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει σε επίκαιρες ερωτήσεις με παρόμοιο περιεχόμενο.