«Οι Ευρωεκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή», σημείωσε στη συνέχεια.
Για να τονίσει: «Όσο πιο δυνατοί είμαστε τόσο μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Γι΄αυτό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη η συμμετοχή».
Αναφερόμενος στη συνέχεια γιατί είναι σημαντιή η προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη σημείωσε: «Δεν είναι άτυπη ψήφος διαμαρτυρίας η ψήφος στις ευρωεκλογές», δήλωσε στον Αντέννα.
Ο στόχος των Ευρωεκλογών
Αναφερόμενος στο στόχο που έχει για τις Ευρωεκλογές σημείωσε: «Έχουμε βάλει τον πήχη να προσεγγίσουμε και ίσως να ξεπεράσουμε το 33%. Τα άλλα κόμματα δεν έχουν βάλει στόχο. Δεν μπορώ να βάλω στόχο αριθμού ευρωβουλευτών όμως γιατί εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Είναι κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος».
Δράττοντας την ευκαιρία απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες. Μάλιστα επανέλαβε ότι στόχος του είναι η χρήση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
Οι σχέσεις με την Τουρκία
Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία υπογράμμισε στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Αιγαίο που είναι και το μόνο θέμα που έχουμε με τη γείτονα. Δεν συζητάμε κανένα άλλο θέμα που έχει ορισθεί από διεθνείς συνθήκες. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα όπως τα θαλάσσια πάρκα. Κρατώ τα θετικά σημεία όπως τη συνεργασία που έχουμε στο μεταναστευτικό».
Τι είπε για την ακρίβεια
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η «ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία». «Παντού όμως το κόστος διαβίωσης είναι μεγάλο πρόβλημα», τόνισε.
«Στη χώρα μας το πρόβλημα είναι πιο έντονο λόγω της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε», σημείωσε ακόμη.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έστειλε τώρα την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: «Έστειλα την επιστολή στην Ντερ Λάιεν για να τη θέσω προ των ευθυνών της και απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Μου κάνει εντύπωση που η πρωτοβουλία μου αντιμετωπίσθηκε αρνητικά από την αντιπολίτευση. Δεν αντιλαμβάνονται πότε μια πρωτοβουλία έχει εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα».
Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ τόνισε: «Όσοι ζητούν από την κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ καλό θα ήταν να μας δώσουν και τα αντίμετρα».
Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Το κόστος των υποσχέσεων Κασσελάκη είναι 43 δισ. ευρώ».
«Όποιος ξεφύγει από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες θα μπει σε επιτήρηση», σημείωσε.
Ο ίδιος έσπευσε ακόμη να υπογραμμίσει ότι «εμείς αυξάνουμε και μισθούς και συντάξεις μετά από 14 χρόνια. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και στρέφουμε την προσοχή μας στους συμπολίτες μας που τα φέρνουν δύσκολα».
«Τα επιδόματα αποδεικνύουν ότι η κοινωνική μας πολιτική απευθύνεται στους ασθενέστερους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Παίρνουμε μέτρα για να αυξήσουμε τη φορολογική συμμόρφωση και στη συνέχει να μειώσουμε τη φορολογία», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
Σχολιάζοντας το θέμα των τιμών των ενοικίων σημείωσε: «Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης η αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Ο ίδιος ακόμη αποκάλυψε ότι σαν κυβέρνηση «σχεδιάζουμε λελογισμένους περιορισμούς στο Airbnb για να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά».
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το Δημογραφικό
Σε ό,τι αφορά το Δημογραφικό και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τόνισε: «Έχουμε λάβει πολλά έμμεσα μέτρα που βοηθούν τις οικογένειες να αποκτήσουν ένα ή και δύο παιδιά. Ωστόσο το δημογραφικό δεν είναι μόνο θέμα παιδιών αλλά και γήρανσης. Πρέπει να κρατήσουμε τους συνταξιούχους ενεργούς. Έτσι βοηθάμε και την αγορά εργασίας αλλά και δίνουμε τη δυνατότητα να μείνουν ενεργοί».
cnn.gr https://www.cnn.gr/politiki/story/422047/mitsotakis