“Λόγω των επιπέδων έκθεσης στα PM στο Βόλο, αναμένονται περίπου 550 επιπλέον θάνατοι, 300 νέες περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και περίπου 80 εισαγωγές σε νοσοκομεία για καρδιοαναπνευστικών παθήσεων σε ετήσια βάση”.
Οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες στην δημόσια υγεία από την έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων παρουσιάστηκαν στο ΤΕΕ Μαγνησίας στον Βόλο από τον Καθηγητή και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνών κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη και είναι αποτελέσματα από τη δίμηνη – Δεκέμβριος 2023- Ιανουάριος 2024 – μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για την ποιότητα του αέρα του Βόλου (Βόλος κέντρο, Νεάπολη και Νέα Ιωνία) μετά από τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών και θα περιλαμβάνει μία σειρά μετρήσεων στον αέρα, το νερό αλλά και το έδαφος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Σαρηγιάννης παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία των μετρήσεων που διεξάγει το ΕΙΕ στην περιοχή του Βόλου, καταλήγοντας στο γενικότερο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης στον αέρα της πόλης προέρχεται από την κίνηση των οχημάτων και την χρήση καυσίμων για τη θέρμανση των σπιτιών, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% προέρχεται από τη βιομηχανία της περιοχής. Ο καθηγητής του ΑΠΘ ξεκαθάρισε ωστόσο πως πρόκειται για αρχικές μετρήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν, προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις πηγές της ρύπανσης, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Διευκρίνισε πάντως πως σε κάθε περίπτωση, οι αυξημένες τιμές μικροσωματιδιών οδηγούν σε επιβάρυνση την υγεία του πληθυσμού, ενώ είναι η αιτία που η χώρα πληρώνει αυστηρά πρόστιμα.
Νωρίτερα στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να δημιουργήσει τις υποδομές ώστε να υπάρχουν ασφαλείς μετρήσεις και δεδομένα, ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε το πρόβλημα και έτσι να προχωρήσουμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων και τη διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών.
Συμπεράσματα