Η πόλη του Βόλου υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα σλημερα Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Η Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει στις 20.40 το βράδυ του Σαββάτου από τη συμβολή των οδών Αθηνών και Λαρίσης, θα ακολουθήσει πορεία επί των οδών Γρ. Λαμπράκη, Ιάσονος, Αργοναυτών, με προορισμό το Μνημείο Ηρώων επί της παραλίας, όπου θα διεξαχθεί εκδήλωση για την επίσημη υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη του Βόλου.
Για την εντυπωσιακή εκδήλωση, συμπράττουν ο Δήμος Βόλου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, με αντικείμενο τη Μουσική και το Χορό και συγκεκριμένα ως προς το χορό, το είδος του Break Dance, το οποίο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και έπειτα, θα αποτελεί πλέον Ολυμπιακό Άθλημα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ολυμπιακής Επιτροπής τη φλόγα θα μεταφέρουν στην πόλη του Βόλου έξι Λαμπαδηδρόμοι, όλοι αθλητές με Ολυμπιακές και διεθνείς διακρίσεις, ο Θοδωρής Βλάχος, ο Βασίλης Πολύμερος, ο Νίκος Σκιαθίτης, η Ελευθερία Φτούλη, η Τριανταφυλλιά Καλαμποκά και η Σοφία Δαλίδου.
Με την έλευση Λαμπαδηδρόμων και φλόγας στο χώρο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι της Διεθνούς και Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Γαλλικής Πρεσβείας, καθώς και ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς, η φλόγα θα μεταφερθεί στο βωμό, θα αναρτηθούν οι σημαίες των Ολυμπιακών Αγώνων, της Γαλλίας και η Ελληνική και παράλληλα η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα αποδώσει τον Ολυμπιακό Ύμνο και τους Εθνικούς Ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.
Στην παραλία του Βόλου στις 9.00 το βράδυ, με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας από τους Λαμπαδηδρόμους, θα ακολουθήσει εντυπωσιακή τελετή, όπου στο πρώτο μέρος σύνολο 21 μουσικών, μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου και μέλη των χορωδιών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, θα ερμηνεύσουν μουσικές συνθέσεις Ελλήνων Συνθετών (Νίκου Σκαλκώτα, Μίκη Θεοδωράκη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Yanni) των οποίων το έργο έχει διεθνή αναγνώριση.
Στο μουσικό σύνολο συμμετέχουν οι μουσικοί:
(Φλάουτο) ΚίραΣαπλαχίδου (Όμποε) Μαρία Τακτικού (Φαγκότο) Δημήτρης Θεοδωρακάκης (Τρομπέτα) Ιωάννα Γαννίτη (κρουστά) Βαγγέλης Μπακάλης, Νίκος Χρονόπουλος (Πιάνο) Φανή Παρασκευά (Κιθάρα) Αργύρης Μπατσκίνης (Κανονάκι) Ζήσης Γεωργαλιός (βιολί 1) Απόστολος Μητράς, Μπατσκίνη Θεοφανώ, Εμμανουήλ Μελετιάδης, Αμαριλύς Λιάλιου (βιολί 2) Άντζελα Μπατίστα, Ασημίνα Χατζηαγγελάκη, Αρχοντούλα Παπαλάσκαρη (Βιόλα) Βασιλική Αλεξίου (Τσέλο) Ειρήνη Μπαρούτα, Αγάθη Κάρη (Κοντραμπάσο) Αθανασία Χατζή, Σπύρος Βλειώρας.
Συμμετέχει το Φωνητικό σύνολο Voice&Voices που αποτελείται από σπουδαστές των τμημάτων Μονωδίας και σύγχρονου τραγουδιού του Δημοτικού Ωδείου Βόλου σε διδασκαλία Σύλβιας Τσιμπανάκου.
Το μουσικό σύνολο διευθύνει ο Ανδρέας Μιμαίος
The Olympic Cypher
Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα λάβει ο Χορός, καθώς, με αφορμή την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα, η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Flux Laboratory, παρουσιάζουν το The Olympic Cypher, μια χορευτική περφόρμανς σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου.
Με σκοπό να τιμηθεί το breakdance, νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων στο Παρίσι το 2024, θα διοργανωθούν από τις 16 έως και τις 26 Απριλίου μία σειρά από περφόρμανς, που θα συνοδεύσουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα.
Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου και η ομάδα χορευτών του The Olympic Cypher σε κάθε πόλη δημιουργούν ένα μεγάλο χορευτικό κύκλο. Είναι battle, παράσταση ή αυτοσχεδιασμός;
Οι χορευτές διαχειρίζονται τον χώρο , το χρόνο και τον αριθμό των ατόμων στον κύκλο, άλλες φορές αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε κοινούς εννοιολογικούς άξονες και άλλοτε μέσα από χορογραφημένα μέρη, ερμηνεύοντας κάθε φορά μια μοναδική περφόρμανς υπό τους ήχους της πρωτότυπης ηλεκτρονικής μουσικής του Αλέξη Φάλαντα.
Η ομάδα συναντά επί σκηνής breakdance χορευτές και χορεύτριες από κάθε πόλη, που συμμετέχουν στη δράση εκπροσωπώντας την τοπική χορευτική κοινότητα. Σόλο, ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα δημιουργούνται στιγμιαία και χάνονται ξανά σε αυτόν τον κύκλο που στο τέλος, ανοίγει στο κοινό για να συμμετέχει μαζί με τους χορευτές.
Το πρόγραμμα The Olympic Cypher, βασίζεται στην Ολυμπιακή παράδοση της Ελλάδας και έχει στόχο να αναδείξει τη σχέση μεταξύ της τέχνης και του αθλητισμού καθώς και τις κοινές τους αξίες. Παράλληλα, μέσω του Τhe Olympic Cypher, αναδεικνύεται το breakdance ως νέο ολυμπιακό άθλημα και δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να ενταχθεί και να συμμετέχει στην μοναδική αυτή εορταστική και συλλογική στιγμή.
Συντελεστές
Χορογραφία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Πρωτότυπη μουσική/Live performance :Αλέξης Φάλαντας
Βοηθός Χορογράφου: ‘Aιντι Ορμένι
Ερμηνεία: Σεβαστή Ζαφείρα, Χαρά Κυριακάκη, Παυλος Λυκούδης, Σωκράτης Ρομφαίας, Χάρης Χατζηανδρέου, ‘Aιντι Ορμένι (περισσότερα ονόματα θα ανακοινωθούν)
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογράφιση: Σπύρος Στρογγύλης
Κινηματογράφηση: Στέφανος Χατζής
Κοστούμια : Κωνσταντίνος Πριόβολος/VOID
Οργάνωσης & εκτέλεση παραγωγής: Αχιλλέας Σταύρου (Goodheart Productions)
Παραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος / Flux Laboratory
Σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Δήμο Πειραιά, το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Κρήτης.
Σημείωμα χορογράφου
«Με αφορμή την είσοδο του breakdance ως ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 δημιουργούμε μια παράσταση που μιλά για την εποχή μας μέσα από τον πλούσιο κινητικό κόσμο του breakdance και του hip hop. Έξι χορευτές και χορεύτριες με διαφορετικές χορευτικές καταβολές και ένας μουσικός ζωντανά από τα decks συναντιούνται σε έναν κοινό χορευτικό κύκλο και κινούνται πάνω σε κοινές θεματικές άλλοτε χορογραφημένα και άλλοτε αυτοσχεδιαστικά. Ο κύκλος ανοίγει όλο και πιο πολύ και καλεί το κοινό να συμμετέχει. Σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα , συναντούμε ντόπιους χορευτές και τους καλούμε να χορέψουν μαζί μας. Χορεύουμε την Ενότητα, την Συντροφικότητα, την Νίκη, την Ήττα, την Αποτυχία, την Μοναξιά, τον Αγώνα, την Αγάπη. Κατά του πολέμου, κατά του ρατσισμού. Χορεύουμε τις Ολυμπιακές Αξίες της Υπεροχής, της Φιλίας και του Σεβασμού. Αξίες κοινές με την κουλτούρα του Hip Hop και συνδεδεμένες με τα ιδανικά της παγκόσμιας οικογένειας του .
Oι νέοι μας ήρωες έρχονται από το δρόμο ,οι νέοι μας πρωταθλητές θα είναι χορευτές.»
Ηλίας Χατζηγεωργίου, χορογράφος
Σημείωμα συνθέτη
«Η μουσική είναι επηρεασμένη από τις βασικές υφές και την δομή του Breakbeat της δεκαετίας του ’80, ενσωματώνοντας παράλληλα και διάφορα μουσικά είδη ηλεκτρονικής μουσικής, τα οποία τις επόμενες δεκαετίες είχαν άμεση ή έμμεση αναφορά σε αυτήν την αισθητική. Το ρυθμικό στοιχείο αποτελεί την βάση της δομής και άλλοτε προέρχεται αμιγώς από μία λούπα κρουστών, ενώ άλλες φορές δίνεται από άλλα στοιχεία της μουσικής σύνθεσης, εξυπηρετώντας τον πρωταρχικό σκοπό που ήταν η εύρεση μοτίβων που κινούν, με την ‘συλλογή’ δειγμάτων να αντικαθίσταται από την πρωτότυπη σύνθεση.»
Αλέξης Φάλαντας, μουσικός, Dj
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Με περισσότερα από 100 χρόνια ενεργής παρουσίας, τo Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων Γαλλικών Ινστιτούτων παγκοσμίως λόγω της μακροχρόνιας και δυνατής ελληνογαλλικής φιλίας.
«Από την αρχαία καταγωγή τους μέχρι την αναβίωσή τους, μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνδυάζουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ενώ το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Αγώνες για τρίτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του, εκατό χρόνια μετά το 1924, Γάλλοι καλλιτέχνες και χώροι πολιτισμού έχουν κινητοποιηθεί για να κάνουν αυτό το γεγονός μια αληθινή γιορτή, δημοφιλή και συμπεριληπτική, βασισμένη στις Ολυμπιακές αξίες του σεβασμού, της αριστείας και της φιλίας μεταξύ των λαών. Με το The Olympic Cypher, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι συνεργάτες τους θα προσφέρουν στο ελληνικό κοινό μια εξαιρετική στιγμή στη λαμπαδηδρομία, που θα επιτρέψει σε όλους να συμμετάσχουν στον χορό. »
Nicolas Eybalin, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Το Flux Laboratory
Το Flux Laboratory είναι μια καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα με έδρα τη Γενεύη και την Αθήνα, η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τις καινοτόμες συνεργατικές δυναμικές μέσω της παραγωγής πειραματικών και διεπιστημονικών καλλιτεχνικών έργων.
Ο ερευνητικός πυρήνας του προγραμματισμού του Flux Laboratory στην Αθήνα είναι το ίδιο το σώμα. Το σώμα διερευνάται ως αναπόσπαστο εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας, πηγή γνώσης και εμπειρίας καθώς και δυναμικό στοιχείο που στηρίζει την έννοια της κοινωνικής συνοχής και της κοινοτικής ανάπτυξης.
«Για περισσότερα από 20 χρόνια, το Flux Laboratory εμπνέεται από τη φιλοσοφία χορού της Isadora Duncan, κυρίως από την ομιλία της με τίτλο ‘The Dance of the future’ που έδωσε το 1903: ‘Ο χορός είναι η κίνηση του σύμπαντος συγκεντρωμένη σε ένα άτομο’.
Όπως η Isadora Duncan, αντλεί έμπνευση από την Ελλάδα, το Flux Laboratory έχει την τιμή να παρουσιάζει αυτό το έργο σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο με βάση στις 3 αξίες του Ολυμπισμού: αριστεία, σεβασμός και φιλία. »
Cynthia Odier, Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια