Συνεργάστηκε ο Χρήστος Αποστολίδης, αναισθησιολόγος
Η γενική αναισθησία γίνεται από τον αναισθησιολόγο και δρα διακόπτοντας τα νευρικά σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός σου. Η βασική της δράση είναι να αποτρέπει τον εγκέφαλό μας απ’ το να επεξεργάζεται τον πόνο και να θυμάται τι συνέβη κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει εκατομμύρια φορές κάθε μέρα σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, ασφαλής και η εφαρμογή της πραγματικά σώζει ζωές, αφού, αν δεν υπήρχε αυτή η επιλογή, δε θα υπήρχε η δυνατότητα ιατρικής παρέμβασης σε πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας.
Τα βασικά είδη αναισθησίας
Η αναισθησία διακρίνεται σε γενική ή ολική, που σημαίνει ότι ο ασθενής πέφτει σε τεχνητό ύπνο και δε νιώθει πόνο, και σε τοπική, όταν πρέπει να αναισθητοποιηθεί μια μικρή περιοχή. Μια ελαφριάς μορφής ολική αναισθησία είναι η μέθη. Αυτή χρησιμοποιείται για μικρής διάρκειας επεμβάσεις και υποχωρεί πολύ πιο γρήγορα από την ολική. Υπάρχει, επίσης, η επισκληρίδιος και η ραχιαία αναισθησία. Σε αυτές, αναισθητοποιείται μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.
Ο ρόλος του αναισθησιολόγου
Η αναισθησιολογία είναι μια ειδικότητα που αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο να κοιμήσει τον άρρωστο αλλά και να τον κάνει να μην πονάει και να μη θυμάται. Ο αναισθησιολόγος θα επιλέξει και θα προτείνει τη μορφή της αναισθησίας που απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος είναι επίσης υπεύθυνος για την περιεγχειρητική περίοδο. Δηλαδή για τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του αρρώστου (ακόμα και των συμπληρωμάτων διατροφής) πριν και μετά την επέμβαση, τη ρύθμιση τυχόν νοσημάτων που μπορεί να έχει και του μετεγχειρητικού πόνου. Φροντίζει, επίσης, να είναι ο ασθενής σταθερός αιμοδυναμικά και αναπνευστικά για να ολοκληρωθεί η επέμβαση. Είναι, με δυο λόγια, ο φύλακας άγγελος του ασθενούς!
Πριν την αναισθησία
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Πηγή άρθρου: Αναισθησία: τοπική αναισθησία, επισκληρίδιος αναισθησία, ολική αναισθησία – όσα πρέπει να γνωρίζουμε