Νέα ανακοίνωση για την απομάκρυνση – κοπή δέντρων από χειμάρρους σε Βόλο και Λεχώνια, εξέδωσαν μέλη περιβαλλοντικών φορέων και πολίτες, μετά την συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας για το περιβάλλον κ. Φ. Λαμπρινίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη για το ΕΣΠΑ κ. Απ. Καναβό.
Οι καταγγελίες για παρανομίες, για κατακρεούργηση, για καταστροφική μανία, οι προσφυγές στα Δικαστήρια, ακτιβιστικές ενέργειες κ.α. στη διάρκεια της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, έχουν μετατραπεί πλέον με τη νέα Περιφερειακή Αρχή σε ανακοινώσεις για προχειρότητες, σε διερευνήσεις και συναντήσεις, για επεμβάσεις σε δέντρα στον Κραυσίδωνα κ.α.
Για τη συνάντηση, στην οποία δεν συμμετείχε η χωρική Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, αναφέρονται τα εξής:
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με τους κ. Λαμπρινίδη, κ.Κανναβό και κ.Κίτσο (η Αντιπεριφερειάρχης κ.Παπαδημητρίου δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση) έγινε σε καλό κλίμα και με διάθεση να συζητηθεί το πρόβλημα που θέσαμε σε όλες τις διαστάσεις του (νομικές, διοικητικές, περιβαλλοντικές).
Από την πλευρά μας αναδείξαμε και καταγγείλαμε την προχειρότητα με την οποία η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας αντιμετωπίζει το θέμα, τόσο με την παλιά όσο και με τη νέα διοίκηση, προχειρότητα που υποσκάπτει τη νομιμότητα των εργασιών αλλά και την περιβαλλοντική και αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και των ρεμάτων του Πηλίου.
Αιτηθήκαμε:
1. Την προσκόμιση και επίδειξη της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δυνάμει της οποίας -λόγω εκτάκτων περιστατικών πολιτικής προστασίας- δεν εφαρμόστηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση (άρθρο 3 του Ν.4964/2022) για τον καθαρισμό του υδατορέματος Κραυσίδωνα από τις φερτές ύλες και άλλα εμπόδια, καθώς και την προσκόμιση και επίδειξη της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αφορά στον καθαρισμό των υπολοίπων ρεμάτων του Πηλίου.
2. Προσκόμιση και επίδειξη της αίτησης και της έκθεσης τεκμηρίωσης που υπέβαλλε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι η αρμόδια περιβαλλοντική Αρχή, για να εγκριθεί η εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
3. Τη χορήγηση από την Υπηρεσία αντιγράφου της σύμβασης ή των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τους αναδόχους των έργων στον Κραυσίδωνα και στα υπόλοιπα ρέματα.
4. Τη διακοπή των εργασιών υλοτομίας σε όλα τα ρέματα μέχρι να ανατεθούν και υλοποιηθούν σχετικές μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο λεκάνης απορροής του Κραυσίδωνα και των άλλων χειμάρρων όπου προγραμματίζονται καθαρισμοί.
Στην επίκληση από πλευράς Περιφέρειας της δυσκολίας υλοποίησης ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας που προτείνουμε, αντιπροτείναμε τη σύσταση ομάδας ειδικών επιστημόνων, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το Δασαρχείο και το Πανεπιστήμιο, δηλαδή όλων των απαραίτητων και σχετικών ειδικοτήτων, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη διαχείριση των ρεμάτων με το μέγιστο όφελος για την αντιπλημμυρική προστασία και τη λιγότερη ζημία για το περιβάλλον. Θεωρούμε αδιανόητο να συνεχιστούν οι υλοτομίες με κριτήριο την προσωπική ερμηνεία του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕ Μαγνησίας για το τι είναι «εμπόδιο» στη ροή του νερού, ερμηνεία που αμφισβητούν όλοι οι άλλοι επιστήμονες, όπως αδιανόητη είναι και η επίκληση της σήμανσης πλατάνων με κατοίκους της περιοχής, που δίνει φθηνό άλλοθι για υποτιθέμενη συνεργασία των ενδιαφερομένων με την Υπηρεσία.
Λάβαμε τη δέσμευση να ενημερωθούμε εγκαίρως για τις αποφάσεις και τις επόμενες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής και ότι οι υλοτομίες στον Κραυσίδωνα θα παραμείνουν σε παύση μέχρι να βρεθεί λύση. Όμως, δεν πήραμε καμία δέσμευση για τους χειμάρρους του Πηλίου, εκτός από τη διαβεβαίωση ότι σε αυτούς ήδη υλοτομούνται μόνο τα δέντρα εντός της κοίτης (προφανώς χωρίς μελέτη και με την ίδια προχειρότητα), το παράδειγμα, όμως, του Βρύχωνα δεν μας εφησυχάζει.
Για μας η καθολική παύση των εργασιών μέχρις ότου μελετηθεί η κατάσταση θα ήταν η μόνη αποδεκτή λύση και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και κυρίως για δικαίωμα αποζημίωσης λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος εξ αιτίας μη σύννομων ενεργειών της Διοίκησης.
Στάθης Χαλαστάρας, Επιτροπή δημοτών Κραυσίδωνα
Βασιλική Νάκου, Δασοπόνος, Πράσινοι
Παναγιώτης Κολώνιας, Πράσινοι
Έλενα Δημητρίου, Νομικός
Φαίη Τζανετουλάκου, Ενεργοί Πολίτες
Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον
Στέλιος Λημνιός, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Κώστας Μανωλίδης , Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Θεσσαλίας.
Παντελής Μαστρογιάννης, Πράσινη Αριστερά
Κατερίνα Μιχαλοπούλου, Επιτροπή κατοίκων Λεχωνίων