Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου και η δραστήρια Πρόεδρός του κα Ελένη Παπαδημητροπούλου ανακοίνωσαν την παρουσίαση του ημερολογίου 2024 την Πέμπτη 18 τρεχ. στις 7 μ.μ. στην κεντρική βιβλιοθήκη του κτηρίου Σπίρερ (Μικρασιατών 81)
Το ημερολόγιο 2024 είναι αφιερωμένο στη νομαδική παραδοσιακή Κερασιώτικη κτηνοτροφία και έχει τίτλο «Κερασιώτικα τσελιγκάτα…το νοσταλγικό πέρασμα με τον φακό της Ελένης Βουραζέρη”. Αφιερώνεται στους Κερασιώτες κτηνοτρόφους που ιστορικά αποτέλεσαν το θεμέλιο του χωριού, τη ρίζα αυτού του τόπου. Η Κερασιώτικη κτηνοτροφία, που για αιώνες βρέθηκε να ακολουθεί την ατέρμονη μετακίνηση της καλοκαίρι – χειμώνα, ένα πήγαινε – έλα ανάμεσα στα δύο χωριά, Άνω και Κάτω Κερασιά, αυτή που σύμφωνα με το βιβλίο «Η Κερασιά του Βόλου», του αείμνηστου Κερασιώτη λογοτέχνη Ηλία Λεφούση έφθανε να έχει στη δεκαετία 1930 – 1940 περί τα 33000 γιδοπρόβατα, περίφημη για τα προϊόντα της (ιδιαίτερα για το βούτυρο της), σήμερα, μετά από πορεία 300 και πλέον ετών φαίνεται να κλείνει τον κύκλο της.
Τρεις οικογένειες, παμπάλαια τσελιγκάτα, ανεξιχνίαστων ετών βρίσκονται και παραμένουν ακόμη σε αυτό τον νομαδικό τρόπο ζωής. Τα παμπάλαια αυτά τσελιγκάτα είναι της οικογενείας του Κώστα Βέτσικα (του Δημητρίου), του Νικολάου Καπουρνιώτη (του Γεωργίου) και του Γεωργίου Κολιαμβέ (του Χαραλάμπους). Ο Σύλλογος μας όφειλε μια άξια παραπομπή, ένα ύστατο χαίρε σε αυτόν τον κόσμο και το ημερολόγιο 2024 είναι μια μορφή αναφοράς προς αυτόν. Η παρούσα έκδοση δε θα μπορούσε να υπάρξει δίχως την ακαταπόνητη συμμετοχή και βοήθεια της φωτογράφου και μέλους του Συλλόγου μας Ελένης Βουραζέρη, αλλά και της βαθύχρονης κτηνοτροφικής οικογένειας του Γεωργίου Χαρ. Κολιαμβέ, η οποία με ζέση συμμετείχε στη διαδικασία αυτή.
Η Ελένη Βουραζέρη καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ακολούθησε ένα δύσκολο δρόμο φωτογραφικής αποτύπωσης της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και της νομαδικής παραδοσιακής διαχείρισης του κοπαδιού, μια κοπιαστική πορεία καταγραφής και ιστορικής τεκμηρίωσης στοιχείων της κτηνοτροφίας μας. Στο έργο αυτό οφείλεται η συγκέντρωση ενός υλικού ανεκτίμητου, πλούσιου και επωφελούς για το χωριό. Είναι ένα έργο, για το οποίο ο Σύλλογος μας φιλοδοξεί να αγγίξει μέρος ενός πολιτισμού άξιου, σπάνιου και ξεχωριστού, μιας κληρονομιάς που πλέον βρίσκεται στη δύση της. Ένα μικρό δείγμα αυτού του υλικού και αυτής της κληρονομιάς θα δούμε στις σελίδες του εν λόγω ημερολογίου. Η έκδοση αυτή είναι πολυτελής, διαθέτει μια φωτογραφία ανά μήνα, ενώ ως αρχή υπάρχει εισαγωγικό κείμενο για την Κερασιώτικη κτηνοτροφία και τον πυρήνα της δράσης αυτής.