Καθαρή, έντιμη συνεργασία και αποδοχή της πρόθεσης ιδιωτών, ξεπερνώντας ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος, να συνεισφέρουν στην ανάδειξη του Πολιτισμού, είναι η βασική κατεύθυνση του Υπ. Πολιτισμού, δήλωσε απόψε από τον Βόλο στα εγκαίνια της έκθεσης στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, με αφορμή τα 110 χρόνια ζωής, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.
Ως αρχαιολόγος αλλά και επί δεκατία ΓΓ στο ΥΠ.ΠΟ. όταν στη δεκαετία του ’90 άρχισε η συζήτηση για τη νέα πτέρυγα η οποία εγκαινιάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η κα Μενδώνη γνωρίζει καλά τη διαδρομή και την ταυτότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, ενός από τα παλαιότερα στη χώρα με γνώρισμα την πρωτοπορία.
Η Υπουργός προσερχόμενη λίγο μετά τις 7 μ.μ. στον χώρο της εκδήλωσης ανέφερε: «είναι μια ξεχωριστή ημέρα και για το Μουσείο Βόλου αλλά και για τον Βόλο καθώς συμπληρώνονται 110 χρόνια λειτουργίας του Αθανασάκειου Μουσείου. Είναι από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας. Πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας οι εκθέσεις του και επομένως έχει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι ένα μουσείο που μας επιτρέπει να θυμηθούμε τους μεγάλους αρχαιολόγους που κατέθεσαν την ψυχή τους για την αρχαιολογία του Βόλου όπως ο Αρβανιτόπουλος, ο Θεοχάρης, ο Χουρμουζιάδης και τόσοι άλλοι. Είναι ένα μουσείο που μας επιτρέπει να θυμηθούμε τους μεγάλους ευεργέτες όπως τον Αθανασάκη που επέμεινε και διέθεσε μεγάλο μέρος περιουσίας του για να χαιρόμαστε αυτό το σπουδαίο Μουσείο. Η χαρά μου είναι ιδιαίτερη, γιατί για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, μαζί με τον άλλον ΓΓ του ΥΠΠΟ Κώστα Καρτάλη είχαμε κάνει τεράστια προσπάθεια για την επέκταση του Μουσείου Βόλου για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό σήμερα. Με αίθουσες και χώρο που προσδίδουν ιδιαίτερη αξία. Περισσότερο απ’ όλα το μουσείο αυτό έχει πετύχει να είναι ένας πολιτιστικός χώρος για την πόλη, να γίνονται ποιοτικές εκδηλώσεις με την φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων και οι εκδηλώσεις αυτές να είναι ανοιχτές στον κόσμο κι εκτός από το ρόλο του που είναι η ανάδειξη και προστασία αρχαιοτήτων αποτελεί και έναν χώρο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τους πολίτες και τους επισκέπτες».
Η κα Μενδώνη συνεχάρη την ΙΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων για το έργο της και την προέτρεψε να συνεχίσει στον δρόμο της πρωτοπορίας, επισημαίνοντας ότι ο Πολιτισμός είναι αναπτυξιακό και οικονομικό εργαλείο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Δεν εκχωρούμε το δημόσιο αγαθό που λέγεται Πολιτισμός και έχουμε δικαίωμα να το απολαμβάνουμε όλοι μας και να προστατεύουμε το πολιτιστικό απόθεμα. Τα μνημεία προστατεύονται καλύτερα όταν τα αγαπάει ο κόσμος και εντάσσονται στην καθημερινότητα των πολιτών.»
Χαιρετισμούς, μετά το καλωσόρισμα της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθής Μπάτζιου, απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος ανέφερε πως τα Μουσεία, ανοιχτά στην κοινωνία, αποτελούν πόλους πολιτισμού και ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, οι βουλευτές κ.κ. Χρ. Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Θαν. Λιούπης και Κων. Μαραβέγιας, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχ. Μπέος ο οποίος έθεσε το θέμα του Μουσείου της Αργούς, η Πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κα Σούλα Μπαρτζιώκα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας κ. Δημήτρης Χορταργιάς ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα «Αρχαίων άσματα» με τους μουσικούς Σέβη Μαζέρα φωνή, πιάνο και Βασίλη Αγροκώστα φωνή, λύρα.
Παρόντες στην εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Θαν. Μόρας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Γ. Καλτσογιάννης κ.α.
Εγκαίνια της έκθεσης
Σε ειδικό χώρο στο υπόγειο του Μουσείου, εγκαινιάστηκε από την Υπουργό η νέα έκθεση με 90 αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Τα σπάνια ευρήματα που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ, συνθέτουν την έκθεση τιμής στη μνήμη του Απόστολου Αρβανιτόπουλου, που έφερε στο φως σημαντικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορικής πορείας της Μαγνησίας, στη διάρκεια των πολυετών ανασκαφών που διεξήγαγε, αποκαλύπτοντας θησαυρούς της αρχαίας Δημητριάδας και άλλων αρχαιολογικών θέσεων.
Μεταξύ των σπανίων ευρημάτων παρουσιάζονται και μοναδικές παγκοσμίως επιτύμβιες στήλες της Φίλας και του Ζωπύρου που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Δημητριάδα, πιο γνωστές ως επιτύμβιες στήλες των Παγασών, όπου ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος διενήργησε εκτεταμένες ανασκαφές, ευρήματα που σχετίζονται με τον Ηρακλή από το ιερό που βρέθηκε στη θέση Σπαρτιά, εξαιρετικά ευρήματα από το αρχαϊκό και κλασικό νεκροταφείο των Φθιωτίδων Θηβών και άλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Αναφορικά με την ανακάλυψη των περίφημων επιτύμβιων γραπτών στηλών, αυτές χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή και αποτελούν έως και σήμερα ένα μοναδικό παγκοσμίως σύνολο εξαιρετικής σπουδαιότητας και αξίας για τη μελέτη της αρχαίας ζωγραφικής.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων και πολύτιμοι συμπαραστάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο ΕΟΤ, το Σωματείο Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινό των Μαγνήτων», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ε.Σ.Η.Ε. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
«Νοιώθω εξαιρετικά άνετα»
Κατά την άφιξή της στο Μουσείο, η Υπουργός ρωτήθηκε για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, τονίζοντας ότι δεν έχει πει τίποτα για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου και δεν υπάρχουν δηλώσεις της για αυτό το θέμα. Τόνισε δε ότι ουδείς της έθεσε θέμα αποχαρακτηρισμού του Μεγάρου και δεν την ενδιαφέρει που θε είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.
Σε ερώτηση του MYVOLOS.NET αν αισθάνεται άνετα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη (ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτική Υπουργός και διεγράφη γι΄αυτό τον περασμένο Ιούλιο από το ΚΙΝΑΛ), απάντησε: «Νοιώθω εξαιρετικά άνετα. Γιατί, έπρεπε να μην νοιώθω άνετα; Εξαιρετικός ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην υγιή μελλοντική τροχιά της.»