Η Ζωοφιλική Αδέσποτων Πηλίου καταγγέλλει τη δημοτική διοίκηση του κ. Μιχάλη Μιτζικού για καθημερινές παρανομίες και κακομεταχείριση των αδέσποτων ζώων, παραβιάζοντας τον νόμο 4830 που ορίζει τις πέντε βασικές αρχές ευζωίας των ζώων αυτών.
Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ειδική Γραμματεία Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία φέρει 286 υπογραφές και έχει κοινοποιηθεί στον δήμαρχο του Νοτίου Πηλίου, κ. Μιχάλη Μιτζικό, αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα εξής:
Ο νόμος 4830 είναι ξεκάθαρος. Mε σαφή και συγκεκριμένο λόγο καθορίζει τους κανόνες ευζωίας των ζώων. Σήμερα στο Νότιο Πήλιο βρισκόμαστε μπροστά σε μία απαράδεκτη κατάσταση, όπου τα παραπάνω καταστρατηγούνται καθημερινά, Και αυτό από τους υπεύθυνους για την εφαρμογή του νόμου. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου παρανομεί καθημερινά και κακοποιεί τα αδέσποτα.
Πιο συγκεκριμένα: Περισυλλέγει τα αδέσποτα, τα τσιπάρει, τα εμβολιάζει και τα στειρώνει. Η επανένταξη τους γίνεται μία ημέρα μετά τη στείρωση και όχι στο οικείο περιβάλλον, αλλά σε πέντε απομακρυσμένα σημεία που αποφάσισε με σχετική πλειοψηφία η πενταμελής επιτροπή (τα δύο μέλη των Φιλοζωικών ήταν ενάντια). Όπως είναι γνωστό και όπως λένε οι κτηνίατροι, μετά τη στείρωση, η οποία είναι σύνηθες αλλά πολύ επεμβατική χειρουργική πράξη, χρειάζονται το λιγότερο ¾ μέρες ανάρρωσης και παρακολούθησης του ζώου, ιδιαίτερα για τα θηλυκά. Πράγμα που δεν γίνεται.
Επίσης, παρότι υπάρχει σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΖΑΠ και Δήμου Νοτίου Πηλίου, δεν επιτρέπουν η Ζωοφιλική να περισυλλέγει και να πηγαίνει αδέσποτα για στείρωση. Φτάσαμε στο παράλογο που για να στείρωνουμε σκυλιά του καταφυγίου πρέπει να έχουμε την άδεια από την/ τον αντιδήμαρχο. Και μιλάμε ότι φιλοξενούμε 65 σκυλιά, τα οποία σύμφωνα με το νόμο, είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Αν δε είσαι φιλόζωος και θέλεις να προβείς στην στείρωση αδέσποτου, θα πρέπει να πάρεις άδεια από την/τον αντιδήμαρχο μετα φυσικά από επανειλημμένες προσπάθειες.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την λογική τους πρέπει να προγραμματίζονται οι στείρωσης και να γίνονται με περισυλλογή μόνο με τους ανθρώπους που έγινε ανάθεση από τον Δήμο. Αξιοσημείωτο ότι για τις περιοχές Λαύκος και Τρίκερι δεν υπάρχει ανάθεση, κατά συνέπεια ούτε περισυλλογέας. Σε αυτές τις περιοχές τα σκυλιά πρέπει να περιμένουν και οι εθελοντές δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα στειρώσεων.
Εμείς δεν είμαστε ενάντια στην ανάθεση που έγινε για την περισυλλογή των αδέσποτων. Από πολύ καιρό ζητούσαμε να πραγματοποιηθεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η δουλειά που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, που δεν υπήρχε περισυλλογέας, από την Ζωοφιλική και τους εθελοντές πρέπει να σταματήσει. Ίσα ίσα πρέπει να ενισχυθεί, για να μπορέσουμε να δούμε αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο χρονοβόρα είναι η περισυλλογή των αδέσποτων. Μερικές φορές χρειάζονται μέρες για κάποια φοβικά ζώα. Πώς μπορεί ένας περισυλλογέας να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα στειρώσεων σε ένα τόσο εκτεταμένο Δήμο.
Και κάτι ακόμα. Ο Δήμος σταμάτησε το πρόγραμμα για τη στείρωση στα γατάκια. Βλέπετε, με το σωματότυπό τους, δεν ενοχλούν ιδιαίτερα. Ας τα αφήσουμε να πολλαπλασιάζονται γνωρίζοντας ότι το 50 τοις 100 είναι άρρωστα.
Και δύο λόγια για την επανένταξη. Υπάρχει καταπάτηση του νόμου και κακοποίηση των ζώων, από τη στιγμή που δεν εκπληρώνονται οι πέντε οροι ευζωίας που αναφέρει ο νόμος. Η “κάθαρση” που πραγματοποιεί σήμερα ο Δήμος έχει δραματικές συνέπειες για τα ζώα και τους ανθρώπους. Πολλά επιστρέφουν στα χωριά όπου ζούσαν και άλλα σε κοντινά χωριά, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα. Δεν ξέρουμε, γιατί κανείς δεν μας πληροφορεί αν έχουν τροφή και νερό (κατάλυμα σίγουρα δεν έχουν) και ποιος φροντίζει γι’ αυτό, και με τι χρονοδιάγραμμα.
Φάνηκε ξεκάθαρα με την περίπτωση της ΜΙΝΙ, την γιαγιούλα από την Κορώπη, που όπως έλεγαν, την επανένταξαν στην τοποθεσία Βράχο, όπου δεν υπήρχε ούτε ποτίστρα, ούτε ταΐστρα, ούτε ζώο.
Την βρήκαμε στην Συκή, μετά δύο μήνες, σε άθλια κατάσταση. Και όταν οι κάτοικοι της Κορώπης ζητούσανε μέσω δικηγόρου να τους δοθούν απαντήσεις για που βρίσκεται, υπήρξε σιωπή. Eίναι ντροπιαστικό.
Επίσης πρέπει να σταματήσουν οι απειλές και ο εκφοβισμός προς τούς εθελοντές που ταίζουν τα αδέσποτα. Δεν μπορείτε να λέτε ότι είναι παράνομο, απο την στιγμή που τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Ο νόμος το επιτρέπει. Αυτό που κάνετε κ. Αντιδήμαρχε είναι αυθαίρετο και καταπάτηση του νόμου.
Και κάτι τελευταίο. Πριν πείτε τη λέξη ευθανασία, σκεφτείτε το πολλές φορές. Ευχόμαστε να πήρατε κάποιο μάθημα από το Θωμά που θέλατε να κοιμήσετε με αθέμιτα μέσα. Το σκυλάκι ζει και βασιλεύει και όπως λέει ο εκπαιδευτής του είναι
ένα υπέροχο ζώο.
Κλείνοντας:
1. Σταματήστε την επανένταξη των αδέσποτων μία μέρα μετά τη στείρωση. Είναι κακοποίηση.
2. Η φιλοζωική και οι εθελοντές είναι βασικοί πυλώνες στο πρόβλημα αδέσποτα και κατά συνέπεια στην πραγματοποίηση των στειρώσεων. Συνεργαστείτε για να υπάρχουν αποτελέσματα. Το επιβάλει ο νόμος.
3. Η επανένταξη των ζώων να γίνεται στον οικείο χώρο από όπου τα πήρατε. Αν χρησιμοποιούνται διαφορετικές πρακτικές και δεν τηρούνται οι πέντε κανόνες ευζωίας είναι παράνομο.
4. Επιτέλους προχωρήστε στην δημιουργία Δημοτικού Καταφυγίου. Υπάρχουν στο Υπουργείο Εσωτερικών 372000 ευρώ που έχουν εγκριθεί και περιμένουν.
Εφαρμόστε το νόμο, τις διαδικασίες, τις σχέσεις με την φιλοζωική, τους εθελοντές και την πενταμελή επιτροπή, γιατί μέχρι τώρα η πρακτική σας είναι ενδιαφέρουσα μόνο στον εισαγγελέα.
www.ertnews.gr