Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο συνεχή ρεπορτάζ για την αποχέτευση και την βιολογική επεξεργασία που δεν υπάρχει στους παράλιους στον Παγασητικό οικισμούς.
Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και συγκεκριμένα στα Καλά Νερά υπάρχει έτοιμη μελέτη προς δημοπράτηση από το Μάη του 2018 και δεν έχει προχωρήσει τίποτε από τότε και για 2 χρόνια! Καταγγέλλεται προσπάθεια αναβολής του έργου από την τωρινή Δημοτική Αρχή και η Περιφέρεια απαντά ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης. Να δούμε πότε θα γίνει αυτό, πότε θα αρχίσει το έργο και πότε θα τελειώσει. Ακόμη δεν συζητάμε για τους άλλους οικισμούς του ίδιου Δήμου, Άφησος, Χόρτο, Μηλίνα, Τρίκερι. Τα παιδιά μας ίσως προλάβουν να δουν και εκεί έργα ή τουλάχιστον αντίστοιχες μελέτες.
Στην Αγριά έργο που έπρεπε να παραδοθεί εδώ και 5 χρόνια συνεχίζεται σαν σήριαλ παλαιάς κοπής, με άγνωστο το τέλος του. Στα Λεχώνια είμαστε ακόμη στην μελέτη – θα δούμε για πόσα ακόμη χρόνια – και αν προβλέπει αυτή αντλιοστάσιο στο κέντρο του οικισμού στα Πλατανίδια δίπλα σε ταβέρνες και ξενώνες. Το 2004 η τότε αντιπολίτευση στον Δήμο Αρτέμιδας κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι και το 2014 θα συνεχίζουμε να συζητούμε για μελέτες. Πολύ αισιόδοξη ήταν ήταν η πρόβλεψη. Μάλλον για το 2024 θα εννοούσαν! Την ίδια ώρα έγινε έργο – μνημείο αποχέτευσης στην περιοχή ¨Τσικάρι¨ , ξοδεύτηκαν κανένας δεν ξέρει πόσα και κάνει …. παρέα στους νεκρούς του διπλανού κοιμητηρίου. Τα λύματα θα χύνονταν στο ρέμα ¨Βρύχωνα¨. Από τύχη δεν ολοκληρώθηκε το έγκλημα.
Στο Δήμο Αλμυρού στην τοπική κοινότητα Αμαλιάπολης το έργο αναβάθμισης των δικτύων αποχέτευσης και δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού έχει σταματήσει και ο ανάδοχος έχει κηρυχθεί έκπτωτος με κίνδυνο να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Εδώ δεν ξέρουμε πόσο πρέπει να περιμένουμε για την ολοκλήρωση;; του έργου. Στον ίδιο Δήμο στην τοπική κοινότητα Πτελεού στον οικισμό ¨Πηγάδι¨ ο βιολογικός δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη. Όσο για τους υπόλοιπους παράλιους οικισμούς του Παγασητικού κόλπου, είναι νωρίς ακόμη για τέτοιες συζητήσεις. Ελάχιστοι είναι οι οικισμοί για τους οποίους ετοιμάζονται ακόμη και μελέτες. Όσον αφορά τους οικισμούς στα παράλια του Αιγαίου, έχουμε ακόμη πολύ καιρό μπροστά μας. Αλλά ακόμη και εκεί που υπάρχουν βιολογικός και δίκτυα (Δ. Βόλου) βλέπουμε περίπου 1600 ακίνητα να μην έχουν συνδεθεί ακόμη με το δίκτυο. Μετά από όλα αυτά μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι;; Δεν αρκεί στον πολύπαθο Βόλο η αέρια ρύπανση ερχόμαστε τώρα να υποβαθμίσουμε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τα νερά του Παγασητικού. Είναι καιρός αρμόδιοι όπως οι Δήμοι και η περιφέρεια, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες να ενεργοποιηθούν γιατί ο Παγασητικός δεν αντέχει να περιμένει άλλο τα όποια μέτρα προστασίας του . Οι Πολίτες πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Χρειάζεται ένα κίνημα για την προστασία του Παγασητικού, γιατί
Ο ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ: