• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Υπάρχει ποιοτικός τουρισμός ;
Share

12/05/2025 14:56

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΑΔΕ ΕΦΗ

Υπάρχει ποιοτικός τουρισμός ;

Last updated: 2016/08/04 at 4:32 ΜΜ
Newsroom Published 04/08/2016
Share
4 Min Read
SHARE

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Του Μάκη Κουκουλάκη*

Υπάρχει ποιοτικός τουρισμός ;

Με αφορμή της δηλώσεις του Δημάρχου Σκιάθου, κ. Πρεβεζάνου, ότι δύο τουριστικά γραφεία και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι οι υπαίτιοι για την πτώση του ποιοτικού τουρισμού στη Σκιάθο σκέφτηκα να κάνω μία ανάλυση στο τι εννοούμε ποιοτικό τουρισμό. Εδώ γεννιόνται δύο ερωτήσεις. Ποιος είναι ο ποιοτικός τουρισμός και πως προσελκύεται.
Φαντάζομαι ότι ποιοτικός τουρισμός είναι αυτοί οι τουρίστες οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τον μέσο όρο. Είναι κυρίως άνθρωποι με υψηλότερο εισόδημα και από πιο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες από την Ελλάδα.
Οπότε ένας προορισμός για να θεωρηθεί ότι έχει ποιοτικό κόσμο πρέπει με κάποιον τρόπο να προσελκύσει τους οικονομικά ευκατάστατους ή τους τουρίστες από πλούσιες χώρες. Με μία απλή έρευνα στο google μπορείς να μάθεις ποιες χώρες είναι αυτές.

Υπάρχει ποιοτικός τουρισμός ;

Από ότι βλέπουμε από την πρώτη 20άδα χωρών, τη Σκιάθο την επισκέπτονται μόνο 5 από αυτές τις χώρες και σε ποσοστό λιγότερο του 15% του συνόλου τουριστών. Οπότε είτε έχουμε στοχεύσει σε λάθος χώρες, είτε δεν μπορούμε να προσελκύσουμε αυτόν τον κόσμο γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να του προσφέρουμε αυτά που θέλει.
Εδώ γεννιέται το δεύτερο ερώτημα, τι είναι αυτό που θέλει ο ποιοτικός τουρίστας.
Ξεκινώντας από τη μεταφορά, φαντάζομαι θέλει άνετη μετακίνηση με απευθείας πτήσεις. Δε νομίζω ότι θα μπει σε μία λογική αλλάζω δύο αεροπλάνα, ένα λεωφορείο και 3 ώρες στο καράβι για να φτάσω Σκιάθο. Δεύτερον θέλει ποιοτικά ξενοδοχεία. Σε μία έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχε αναφερθεί ότι μία καλή αναλογία καταλυμάτων είναι 60-40. Δηλαδή το 40% των καταλυμάτων να είναι Α κατηγορίας και το 60% χαμηλότερης. Αυτή τη στιγμή στη Σκιάθο είναι πολύ χαμηλότερα καθώς από τις 18.000 κλίνες που υπάρχουν στο νησί, η Κατηγορίας είναι περίπου 1700. Δηλαδή λιγότερο από 10%.
Για να μην μακρηγορώ ας δούμε και τις παροχές που θέλει ο ποιοτικός επισκέπτης και όχι μόνο.
Εκτός από τα καταλύματα και τις πτήσεις θέλει σίγουρα ποιοτικά εστιατόρια και ποιοτικά beach bar. Θέλει μαρίνα με όλες τις παροχές για το σκάφος του, δρόμους χωρίς μυρωδιές, ομπρέλες στην παραλία. Θέλει να κοιμηθεί και να ηρεμήσει χωρίς να σκάβουν τους δρόμους ή να σηκώνονται οικοδομές μέσα στην τουριστική περίοδο. Θέλει μέσα μαζικής μεταφοράς (ναι στο εξωτερικό τα χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος) που να μην παστώνεται σαν σαρδέλα ή να παθαίνει ηλίαση όση ώρα περιμένει. Θέλει να κάνει βόλτα σε πεζόδρομους χωρίς να κινδυνεύει από μηχανάκια. Θέλει να βλέπει κάτι όμορφο και όχι μπλε – κίτρινες – κόκκινες οικοδομές, οικόπεδα σκουπιδότοπους – ασοβάτιστα κτήρια επί χρόνια. Θέλει την τουριστική ευμορφία που λείπει χρόνια από το νησί. Το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές. Χρειαζόμαστε κανονιστικές και μία επιτροπή που να τα ελέγχει. Χρειάζονται έργα υποδομής και όχι μόνο.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ο προορισμός δημιουργεί τη ζήτηση και όχι η ζήτηση τον προορισμό. Βασικές αρχές marketing.
notepaper.gr
Ο κ. Κουκουλάκης Μάκης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γεν. Διευθυντής του Ομίλου ξενοδοχείων PHILIAN Hotels & Resorts. Eδώ και τρία χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, μέλος της Επιτροπης Τουριστικής Προβολής Σκιάθου, βραβευμένος από την Unesco για την συνεισφορά του στον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς επίσης και μέλος της επιτροπής του American College of Thessaloniki στο τμήμα Μ.Β.Α. που αφορά τον τουρισμό. Αποφοίτησε το 2002 από τον Whitefish Township High School του Michigan. To 2008 αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης με δύο πτυχία, ένα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και ένα δεύτερο στο marketing.

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Άγγελος Αγραφιώτης: «Είναι αναγκαίο να επιστρέψει στη χώρα, η κοινωνική ηρεμία & το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες της»
Επόμενο « Στο χωριό μου μάλιστα, την δοξασμένη Αγριά…»

Δημοφιλέστερα

Αεροδιακομιδή έκτακτης ανάγκης από Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας
12/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?