Του Παύλου Γ. Μαρκάκη
π. Βουλευτού Μαγνησίας
υπευθύνου της ‘’Ελληνικής Λύσης’’
Με ανησυχία παρακολουθώ την δημόσια συζήτηση για την τύχη του λιμανιού της πόλης μας. Ότι η συζήτηση γίνεται εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και μειωμένου ενδιαφέροντος του κοινού, δεν μειώνει την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί και του ξεπουλήματος που δρομολογείται.
Το λιμάνι του Βόλου παρ’ όλες τις νεφελώδεις περιγραφές που κάνουν σκόπιμα φιλοκυβερνητικοί και μη παράγοντες έχει δρομολογηθεί μαζί με μια ομάδα άλλων 9 λιμανιών ( Πάτρας – Καβάλας- Ηρακλείου – Αλεξανδρούπολης κ.λ.π ) να παραχωρηθεί συνολικά ή τμηματικά σε ιδιωτικά συμφέροντα ή θα μισθωθεί. Και το χειρότερο… Στο τέλος θα περάσουν όλες οι λιμενικές δραστηριότητες στο ‘’Υπερταμείο’’ στο οποίο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραχώρησαν στους δανειστές για 99 χρόνια το σύνολο της Δημόσιας περιουσίας.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι όμως με ποιο χαρακτήρα προσέρχεται το λιμάνι του Βόλου σε αυτή την ταπεινωτική διαδικασία. Δυστυχώς την ευθύνη για αυτόν τον χαρακτήρα – κακώς – τον έχει μόνο ο Οργανισμός Λιμένος και ο κομματικά διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρός του.
Στο επενδυτικό πρόγραμμα του λιμανιού που έχει δρομολογηθεί και έχει προταθεί από την σημερινή ηγεσία του ΟΛΒ, περιλαμβάνει κυρίως εμπορευματικές δραστηριότητες και την επιβάρυνση της περιοχής με ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες.
Το τραγικό είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά η προοπτική της έντονης τουριστικής δραστηριότητας σε μια πόλη και μια περιοχή που ο τουρισμός είναι ή πρέπει να είναι ο βασικός της αναπτυξιακός χαρακτήρας.
Σήμερα δεν θα ασχοληθώ να τονίσω το αυτονόητο, την σύνδεση που έχει η λειτουργία και αλληλοεπίδραση του λιμανιού διαχρονικά, με την δραστηριότητα της πόλης και τους κατοίκους της περιοχής.
Επομένως είναι επιβεβλημένο να ασχοληθούν οι πολιτικοί παράγοντες και όσοι έχουν δημόσιο λόγο στην πόλη μας με αυτό που πάει να συντελεστεί και να πάρουν θέση πιεστικά ώστε να ανατρέψουν κατ’ αρχάς τις επικίνδυνες δράσεις.
Η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα είχε δημιουργήσει αντιδράσεις όταν είχε διατυπωθεί πριν μερικά χρόνια και είχα την αίσθηση ότι είχε διαγραφεί οριστικά μια τέτοια προοπτική που σήμερα επανέρχεται από την πίσω πόρτα.
Αντίθετα ‘’κρύβεται’’ μέσω της δράσης των ‘’υποδομών’’ η δραστηριότητα της κρουαζιέρας, όταν ο Βόλος θα έπρεπε και μπορούσε να είναι λιμάνι εκκίνησης και υποδομών τροφοδοσίας κρουαζιερόπλοιών.
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού είναι ο αρνητικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τον κομματικά διορισμένο Πρόεδρο του ΟΛΒ η προοπτική δημιουργίας Μαρίνας στο χώρο της ευρύτερης λεκάνης του λιμανιού
Από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους πολιτικούς παράγοντες των ΑΝΕΛ ( αν υπάρχουν ακόμη.. ) δεν περιμένουμε να αντιδράσουν. Είμαστε σίγουροι ότι για να μείνουν λίγους ακόμη μήνες στην καρέκλα τους, θα αποδεχθούν όλα όσα έχει ήδη δρομολογήσει η ηγεσία τους για την πόλη μας και το λιμάνι της… Εδώ δέχτηκαν να ψηφίσουν αντίστοιχα χειρότερα μέτρα για την πατρίδα μας.
Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν με ανακούφιση, χωρίς προτάσεις, τα τετελεσμένα για το λιμάνι μιας και δεν θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν την ίδια τακτική σε 1-2 χρόνια.
Η Δημοτική Αρχή που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος φορέας για να ενδιαφερθεί για τον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη, δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί ότι αυτός είναι στην πραγματικότητα ο ρόλος που του εμπιστεύτηκαν οι Βολιώτες στις τελευταίες εκλογές. Αντ’ αυτού εξαντλεί όλη την ενέργειά της στην μεταφορά της ‘’Πύδνας’’ στο γήπεδο της Νεάπολης !!
Η μεταφορά της πρόταση δημιουργίας Μαρίνας σκαφών, μεμονωμένα από τον μελετητή στο ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον τους αφαιρεί την δικαιολογία ότι δεν είχαν αντίστοιχες προτάσεις για τον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού.
Αν και πιστεύω ότι αυτή από μόνη της δεν πρόκειται να τους αλλάξει τον προσανατολισμό τους για παραχωρήσεις των λιμανιών με μόνο κριτήριο τις επιχειρηματικές εξυπηρετήσεις ημετέρων παραγόντων.
Επειδή λοιπόν οι σημερινοί πολιτικοί παράγοντες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να επέμβουν στην διαδικασία τεμαχισμού και ξεπουλήματος του λιμανιού χωρίς προσανατολισμό, πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να ανασταλεί μέχρι τις επόμενες Δημοτικές ή Εθνικές εκλογές ώστε οι διεκδικητές του Δημοτικού ή Βουλευτικού αξιώματος να καταθέσουν τις προτάσεις τους – αν έχουν – για το κρίσιμό αυτό ζήτημα που συνδέει άμεσα την λειτουργία του λιμανιού με την λειτουργία της πόλης του Βόλου.
Βόλος 12/7/2017