Του Άγγελου Αγραφιώτη,
Μέλους της Γραμματείας του Τομέα
Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ
Έχω επανειλημμένα επιχειρηματολογήσει, στα πλαίσια τόσο της πολιτικής μου δραστηριοποίησης στα πλαίσια του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, όσο και των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων, κατά της σύμπτυξης –για την ακρίβεια περαιτέρω σύμπτυξης- των αστυνομικών υποδομών που επιχείρησε πρόσφατα η παρούσα Κυβέρνηση.
Βέβαια είναι άκρως κατανοητή η δύναμη που ώθησε την πολιτική και φυσική ηγεσία σε αυτή την κατεύθυνση και αυτή δεν είναι άλλη από τα οικονομικά, την περικοπή πόρων και δαπανών. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι εξοικονόμηση δεν σημαίνει απαραιτήτως εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η προστασία του πολίτη, η καλλιέργεια του –αναγκαίου για όλους μας- αισθήματος ασφάλειας δεν θα πρέπει να υπολογίζεται σε ευρώ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσω ότι ουδείς μιλά για κατασπατάληση πόρων και κανείς δεν υπερασπίζεται πρακτικές αλόγιστης χρήσης των δημόσιων πόρων. Ίσα ίσα στο ΠΑΣΟΚ είμαστε υπέρ της χρηστής και συνετής διαχείρισης των πόρων και της ορθολογικής αναδιοργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών. Και σε αυτή την κατεύθυνση και η εμπειρία υπάρχει και το όραμα και η πρόταση, όπως την έχει επεξεργαστεί ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ και την έχω αναλύσει με παλαιότερες παρεμβάσεις μου.
Ωστόσο, η σημερινή εικόνα απέχει πολύ από το δικό μας όραμα και λογική, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από τις ανάγκες που επιβάλει η καθημερινότητα. Μία καθημερινότητα, η οποία και σε αυτό τον τομέα της πολιτικής (αλήθεια υπάρχει κάποιος τομέας για τον οποίο να μπορούμε να κάνουμε λόγο, έστω και για σχετική, επιτυχία;) έρχεται να καταδείξει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και κυρίως της λογικής που ακολουθεί. Αν, βεβαίως, μπορεί κάποιος να μιλήσει για λογική στον τρόπο δραστηριοποίησης των ανθρώπων αυτών που υποστηρίζουν ότι κυβερνάνε τη χώρα!
Και πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική στον τρόπο που η κυβέρνηση υλοποίησε την πολυθρύλητη “αναδιοργάνωση” των αστυνομικών υπηρεσιών, μία “μεταρρύθμιση” που ήρθε να δημιουργήσει μόνο προβλήματα, όντας πλήρως αποτυχημένη. Απλά περιέκοψε δαπάνες, χωρίς να υπολογίζει τις απαραίτητες παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την προστασία του πολίτη ως τομέα πολιτικής, χωρίς να λάβει υπόψη κανένα από τα σύγχρονα πρότυπα διοίκησης που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο.
Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά το καταδεικνύει, σχεδόν καθημερινά, η ίδια η πραγματικότητα, ο πιο σκληρός κριτής για την σημερινή κυβέρνηση.
Χθες, λοιπόν στο Βόλο συνέβη ακόμη ένα περιστατικό, ένα από τα πολλά που λαμβάνουν χώρα καθημερινά ανά την επικράτεια, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μας.
Ένα νεαρός, πρωτοετής φοιτητής βρήκε ένα πορτοφόλι στην παραλία του Βόλου, στο ύψος του κτηρίου Παπαστράτου, στο γνωστό σε όλους «Κορδόνι». Μάταια ο νεαρός, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρ. Πλαστάρας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναμεταδίδουν ενημερωτικά μέσα της περιοχής, αναζήτησε μία αστυνομική υποδομή, το Α.Τ. Βόλου προκειμένου να παραδώσει το πορτοφόλι… ώσπου τελικά αναγκάστηκε να αναζητήσει τρόπο να μεταβεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας (εκεί όπου μεταφέρθηκε προσφάτως το Α.Τ. Βόλου δηλαδή), το οποίο όμως απέχει κάποια, αρκετά, χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Καταρχήν, οφείλουμε ένα τεράστιο μπράβο στον νεαρό, γιατί πραγματικά χρειαζόμαστε τέτοια παραδείγματα στους δύσκολους και περίεργους καιρούς που ζούμε.
Κατά δεύτερον, όμως, πρέπει να προβληματιστούμε και να το πράξουμε -κυριολεκτικά- σοβαρά! Βλέπετε, αφενός είναι άκρως προβληματικό το γεγονός ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες που θεωρητικά εξυπηρετούν χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, πράγμα ανεπίτρεπτο εάν θέλουμε να κάνουμε λόγο για μία αποτελεσματική εφαρμογή αντιεγκληματικών πολιτικών και την παγίωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Αφετέρου δε, περισυλλογή προκαλεί και το γεγονός ότι ουδείς από τους άρχοντες της πόλης αντέδρασε για αυτή την άκρως αρνητική εξέλιξη, που υποβάλει σε ατελείωτη ταλαιπωρία τους πολίτες και θέτει εν αμφιβόλω την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή και τήρηση της τάξης στην πόλη του Βόλου… κάποιοι μάλιστα χάρηκαν, καθώς δόθηκε η δυνατότητα για τη δημιουργία “VIP θέσεων στάθμευσης” για τα υψηλά πρόσωπα της πόλης μέσα στο κέντρο, εκεί που κάποτε στάθμευαν τα αστυνομικά οχήματα!
Λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό που επιχειρήθηκε η αποτυχημένη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν ένας και μοναδικός, η οικονομία κλίμακος, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της πόλης του Βόλου που είναι τουριστική περιοχή με απομακρυσμένες αστυνομικές υπηρεσίες από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, θα πρότεινα την ίδρυση γραφείου πόλης της ΕΛ.ΑΣ επανδρωμένο από αστυνομικούς υπαλλήλους με γνώσεις αγγλικών σε καθημερινή 16ωρη βάση, οι οποίοι θα αναλάμβαναν την παροχή πληροφοριών σε τουρίστες, διανέμοντας και ενημερωτικά φυλλάδια-χάρτες για την πόλη μας, αλλά και θα είχαν το ρόλο του πρώτου ανταποκριτή της σε οποιαδήποτε περίπτωση πολίτης ήθελε το οτιδήποτε, και εφόσον υπήρχε ανάγκη περαιτέρω κάλυψης, να τον παρέπεμπε στο αστυνομικό μέγαρο του Αλιβερίου. Η προτεινόμενη κάλυψη, του γραφείου πόλης, απαιτεί μόλις 3 αστυνομικούς. Δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να εξοικονομηθούν 3 αστυνομικοί υπάλληλοι, από τη δύναμη που διαθέτει η Δ.Α Μαγνησίας προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πόλη μας.
Ανεξαρτήτως, πάντως, του πως ο καθένας αντιμετωπίζει την παντελή απουσία αστυνομικού – έστω – γραφείου στο κέντρο της πόλης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μία άκρως αρνητική εξέλιξη, την οποία οφείλει να δει ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής και να εισηγηθεί στην ηγεσία της υπηρεσίας του, την επανεξέταση του θέματος. Εξάλλου όλες οι αλλαγές επικαιροποιούνται, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν μετά την εφαρμογή τους.
Η στέγαση του γραφείου πόλης της ΕΛ.ΑΣ, στα πλαίσια της συνεργασίας που οφείλουν να έχουν οι τοπικές αρχές, θα μπορούσε να γίνει με την παραχώρηση ένας μικρού χώρου, στο ΚΕΠ ή κάποια άλλη δομή, ώστε να διευκολύνει τους πολίτες στις τυχόν σχέσεις τους με την αστυνομία και να μην δίνεται το τόσο αρνητικό μήνυμα της παντελούς απουσίας αστυνομικών υποδομών στο κέντρο ενός πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως ο Βόλος.
Γενικά πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν στην κατεύθυνση της παγίωσης του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της καλύτερης εξυπηρέτησής τους και είμαι στη διάθεση όλων για την εξέταση προτάσεών μου και την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, δίχως επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Και στις προτάσεις μου κανείς δεν περισσεύει. Απαιτείται η ενεργοποίηση όλων μας, του εμπορικού συλλόγου, του επιμελητηρίου, των ενώσεων ξενοδόχων και εστίασης, των ιδιοκτητών ταξί, των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.
Όπως προανέφερα, είναι πολλά τα παραδείγματα που μας προσφέρει η διεθνής εμπειρία, αλλά –κυρίως– μας υποδεικνύει η κοινή λογική. Μια λογική που δεν συμβαδίζει τελικά με τις ενέργειες και τη δράση της σημερινής Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς της πολιτικής χάραξης και προγραμματισμού, όπως και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μας υπενθυμίζουν, με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για λανθασμένες πολιτικές, για λανθασμένες μεταρρυθμίσεις που τελικά δεν συμβάλουν σε τίποτε άλλο παρά το να οδηγούν την χώρα και την κοινωνία στα βράχια.
Μια λογική, που στον συγκεκριμένο τομέα δίνει το μήνυμα της παντελούς απουσίας της αστυνομίας από το κέντρο όλων των μεγάλων αστικών κέντρων (ενώ η παρουσία είναι τόσο βασική αν αναλογιστούμε τις σύγχρονες πρακτικές αντιμετώπισης του εγκλήματος και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες) παραδίδοντας τη χώρα στο έλεος της εγκληματικότητας ουσιαστικά και ενισχύοντας την ανασφάλεια ως κυρίαρχο συναίσθημα στην ελληνική κοινωνία αλλά και τη διαρκή ταλαιπωρία των πολιτών.
Μία λογική την οποία οφείλουμε να καταδικάσουμε με κάθε τρόπο, καθώς έρχεται να υποστηρίξει μία πολιτική πρακτική που θα πρέπει να αλλάξει, πάση θυσία, το συντομότερο δυνατό, καθώς μόνο αρνητισμό προκαλεί στους πολίτες και τη χώρα…
… και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη δημόσια τάξη, αλλά για το σύνολο της πολιτικής δραστηριοποίησης της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!