Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σακχαρώδη Διαβήτη κάθε Νοέμβριο φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου. Τα στοιχεία με αφορμή την ημέρα αυτή (14η Νοεμβρίου) δείχνουν πως σχεδόν ένας στους δύο ενήλικες δεν γνωρίζει πως νοσεί.
Στην χώρα μας υπολογίζεται πως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης. Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται όταν τα β κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή ο συνδυασμός τους οδηγεί σε υπεργλυκαιμία στο αίμα.
Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές σακχαρώδη διαβήτη:
-Ο διαβήτης τύπου 1 όπου δεν παράγεται ινσουλίνη λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες.
-Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 όπου υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετική έλλειψη της. Κύρια αιτία του αποτελεί η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες.
-Σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Είναι ο τύπος διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Συνήθως υποχωρεί με το πέρας της, αυξάνει όμως την πιθανότητα για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.
Γιατί είναι απαραίτητη η έγκαιρη και σωστή διάγνωση
Ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και η συνοδός υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε μικροαγγειοπαθητικές και μακροαγγειοπαθητικές επιπλοκές, όπως νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια και καρδιαγγειακή νόσο. Οι συχνότερες εκδηλώσεις καρδιαγγειακής νόσου λόγω σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνουν στεφανιαία νόσο και έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη και σήμερα, η καρδιαγγειακή νόσος είναι το κύριο αίτιο θανάτου των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (που δημιούργησαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη και των καρδιαγγειακών επιπλοκών του), συνίσταται να γίνεται προληπτικός έλεγχος στις εξής περιπτώσεις:
1.Είναι άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο (ΔΜΣ ≥25 kg/m2) και αν επιπρόσθετα έχει έναν τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες:
-Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς 1ουβαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά)
-Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου
-Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (υψηλά τριγλυκερίδια [>250 mg/dL], χαμηλή HDL <35 mg/dL])
– Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
-Καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη (π.χ. μελανίζουσα ακάνθωση)
2.Έχει ιστορικό προδιαβήτη
3. Έχει ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
4. Είναι άνω των 45 ετών
5. Έχει λοίμωξη από HIV
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Πηγή άρθρου: Οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν πως νοσούν