Κάποια “γιατροσόφια” για τη γυναικολογική μας υγεία είναι διαδεδομένα – και αποτελεσματικά. Άλλα είναι αμφισβητούμενα ή και βλαβερά. Κάποια από αυτά μας παρουσιάζει η γυναικολόγος Jen Gunter, μια από τις πιο ενεργές γιατρούς στο δημόσιο διάλογο, και λύνει τις παρανοήσεις. Ακολουθούν τα σχόλια της γιατρού, σε πρώτο πρόσωπο!
Πλύσεις με μηλόξιδο για την εξισορρόπηση του κολπικού pH
“Το κολπικό pH ελέγχεται από τα ωφέλιμα κολπικά βακτήρια. Η παρανόηση σχετικά με το οικοσύστημα του κόλπου βρίσκεται πίσω από πολλές ψευδείς πληροφορίες, όπως η απάτη του μηλόξιδου. Το ξίδι έχει το ίδιο κατά προσέγγιση pH με το γαστρικό οξύ, επομένως πώς μπορεί ένα ποτηράκι ξίδι να ισορροπήσει το pH σου, ενώ το οξύ στο στομάχι σου δεν μπορεί; Ας σοβαρευτούμε. Δεν μπορείς να αλλάξεις με τροφές το pH του αίματος, γιατί το ελέγχουν οι νεφροί και οι πνεύμονες και, όταν δεν το ελέγχουν, αρρωσταίνεις και πεθαίνεις. Επομένως η ιδέα ότι το ξίδι μπορεί να επηρεάσει το κολπικό pH είναι βιολογικά άτοπη. Αυτό που θα κάνει όντως το μηλόξιδο αν το πιεις είναι να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σου”.
Τα αντισυλληπτικά χάπια παχαίνουν
“Το θέμα έχει μελετηθεί επαρκώς και δεν ισχύει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες που το δηλώνουν λένε ψέματα, κάθε άλλο. Οι αναφορές των γυναικών για αύξηση βάρους αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας. Η ύπαρξη στοιχείων δείχνει ότι, σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον, οι γιατροί άκουσαν τις γυναίκες. Αρκετές μελέτες λοιπόν διαπίστωσαν ότι δεν συσχετίζεται η λήψη αντισυλληπτικών με την αύξηση βάρους. Μία μελέτη σύγκρινε γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια με γυναίκες στις οποίες είχε τοποθετηθεί ενδομήτριο σπείραμα χαλκού – οπότε δεν είχαν καμία έκθεση σε ορμόνες. Οι δύο ομάδες εμφάνισαν παρόμοια αύξηση βάρους. Ενδεχομένως κάποιες συνθήκες στη ζωή της γυναίκας που συνδέονται με την έναρξη χρήσης μιας νέας μεθόδου αντισύλληψης παίζουν ρόλο στην αύξηση του βάρους, όχι όμως το χάπι”.
Η ορμονική αντισύλληψη προκαλεί “στειρότητα”
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Πηγή άρθρου: Παχαίνουν τα αντισυλληπτικά; Αλήθειες και μύθοι για τη γυναικολογική υγεία