Ανατροπή στην προοπτική συνεργασίας της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο με το Ορφανοτροφείο Βόλου των 100 και πλέον ακινήτων και τον Δήμο Βόλου, προκαλούν σύμφωνα με πληροφορίες οι εξελίξεις στην ΜΚΟ και όσα διερευνώνται από την Ελληνική Πολιτεία για οικονομικά στοιχεία, συμπεριφορές, πλαίσια λειτουργίας κ.α.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο φορείς, το Οργανοτροφείο Βόλου με μια τεράστιας αξίας ακίνητη περιουσία στον Βόλο κ.α., (όπως και το Γηροκομείο) και η Κιβωτός του Κόσμου, σε Διμήνι και Άνω Βόλο, είχαν εξετάσει σε υψηλό επίπεδο την προοπτική συνεργασίας λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου για την Κιβωτό και του δυσλειτουργικού πλαισίου της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ορφανοτροφείου Βόλου.
Παράλληλα, οι δύο φορείς και φυσικά ο Δήμος Βόλου με κυριαρχική εκπροσώπηση στη διοίκηση του Ορφανοτροφείου, φαίνεται να έχουν εξετάσει και διάφορες συνέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, ακόμη και συμπληρωματικά της μίας δομής προς την άλλη, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο υπηρεσιών προς τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές.
Καθοριστικός παράγοντας στα παραπάνω, η οικονομική δυνατότητα υποστήριξης των σχεδιασμών καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ιδρυμάτων όπως το Ορφανοτροφείο, θεωρείται δυσλειτουργικό με συνέπεια δεκάδες ακίνητα όπως διαμερίσματα, καταστήματα κ.α., όχι μόνο να παραμένουν αναξιοποίητα αλλά και κοστοβόρα με φόρους, τέλη, συντηρήσεις κ.α.
Έχοντας παρουσιάσει απτά αποτελέσματα αξιοποίησης ακινήτων στην χώρα όπως και στο Διμήνι, στον Άνω Βόλο σε δύο ακίνητα που φέρεται να δώρησε, να πούλησε, να διέθεσε κ.α. στην Κιβωτό ο κ. Κ. Λούλης, η ΜΚΟ εκτιμήθηκε ως μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αντιμετώπιζε το Ορφανοτροφείο Βόλου.
Οι τελευταίες εξελίξεις και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό, τον π. Αντώνιο κ.α., η αλλαγή Διοίκησης στην ΜΚΟ κ.α. φαίνεται πως "πάγωσαν" την προοπτική συνεργασίας, με το Ορφανοτροφείο και τον Δήμο Βόλου να εξετάζουν πλέον έναν διαφορετικό οδικό χάρτη για το μέλλον του ιστορικού ιδρύματος.